KONAČNO: Onlajn klađenje u Srbiji postaje legalno!

Pravo da organizuje igre na sreću preko interneta može da dobije firma koja mora da ima osnovni kapital od 250.000 evra - kaže Vladimir Đukanović, predsednik Skupštine Državne lutrije Srbije

  • 4

Onlajn klađenje u Srbiji od sada će biti legalno, što je omogućio nedavno donet Pravilnik igara na sreću preko sredstava elektronske komunikacije. Iako se na ovaj Pravilnik čekalo, sagovornici Telegrafa tvrde da je vredelo i da će u Srbiji on suzbiti sivu ekonomiju u ovoj oblasti.

- Novi Pravilnik kojim se regulišu igre na sreću preko onlajna ili interneta višestruko je važan za Srbiju jer će suzbiti sivu ekonomiju i uvesti red u ovaj segment igara na sreću - kaže Vladimir Đukanović, predsednik Skupštine Državne lutrije Srbije.

Prema nekim nezvaničnim procenama oko 50 odsto kladionica u Srbiji radi ilegalno, zbog čega državna kasa gubi.

Đukanović tvrdi da je donošenje Pravilnika revolucionaran potez u sektoru igara na sreću.

- Uvešće se red, što je dobro. Propisani su strogi kriterijumi koje će svi, koji pretenduju da se bave ovim poslom, morati da ispune. Na primer, odobrenje za priređivanje igara na sreću preko sredstava elektronske komunikacije može da dobije firma koja mora da ima osnovni kapital od 250.000 evra. Takođe,  da bi osigurala isplatu dobitaka igračima, neophodno je da se u banci sa sedištem u Srbiji položi depozit od 150.000 evra. To svakako nisu male sume, pa očekujemo da ćemo dočekati da nam dođu renomirane kompanije za igre na sreću koje poštuju pravila poslovanja i pružaju vrhunske usluge klijentima - navodi Đukanović.

Zakon kaže da  onaj ko organizuje igre na sreću preko sredstava elektronske komunikacije mora da ima informatičku opremu, odnosno odgovarajući "hardver" i "softver", preko kojih igrači učestvuju u igrama na sreću.

- Srbija jednostavno mora da iskoristi veliku šansu i dovede renomirane kompanije za igre na sreću. One će otvoriti nova radna mesta, što će pre svega pogodovati IT sektoru - dodaje Đukanović.

Vlasnik kladionice "Taš" Goran Boričić kaže da pozdravlja odluku da se ova oblast uredi, ali da je možda kladionicama trebalo da se ostavi probni period od godinu dana u kojem bi one mogle da se prilagode na nove uslove.

- One kladionice koje su radile ilegalno više neće postojati, a one koje su dobro radile pokušaće da svoj posao razviju još više, uz nova pravila. Mi ćemo se u svakom slučaju boriti - kaže Boričić.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    30. avgust 2013 | 21:28

    Legalizovati drogu u srbiji i zasaditi celu vojvodinu i za godinu dana eto nas iz krize kao najveci bogatasi. Poslusajte me ljudi. A da prenose preko granice zatvorenici. I ako padnu oni ih deportuju nasi ih opet puste i da budemo najbogatiji

  • клисура

    30. avgust 2013 | 21:49

    Само је још то фалоло, па више свађа, више убистава, ово није требало.

  • Danilo

    31. avgust 2013 | 08:18

    Zaista konacno, jer sivo trziste mora da se suzbije. Muka mi je bilo vise da vidim divlje sajtove preko kojih se ko zna gde odliva novac. Online igre na srecu su buducnost i mislim da je ovo divna prilika da Srbija zaradi, a i da se zaposle mlade. Puna podrska!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA