ODLUČUJE O SUDBINI SVETA: Bosanac glavni inspektor UN u Siriji

- Ono o čemu mi sa naše strane govorimo je u osnovi nauka, kako se to radi na naučno ispravan način. Kako mnoge situacije jasno pokazuju, realne okolnosti su mnogo više politika nego nauka, ali to nije bio deo našeg posla - kaže Dženan Šahović

  • 9

Konačna odluka svetskih sila o vojnoj intervenciji u Siriji, koja će u velikoj meri biti politička, u jednom delu će se "osloniti" na stručnu procenu nezavisne komisije Ujedinjenih nacija, odnosno procene predstavnika Evropskog centra za napredne studije bezbednosti kada su u pitanju hemijski, biološki, radioaktivni, nuklearni i eksplozivni materijali. Drugim rečima, o sudbini Sirijaca mogli bi da odluče Bosanac Dženan Šahović i Šveđanin Ake Selstrom.

Naime, kako je pisao američki Forin Polisi, Šahović i Selstrom predvode ovu malu istraživačku stanicu, zaduženu da proveri navode da su vlasti Sirije 21. avgusta upotrebile hemijsko oružje u napadu u kome je, prema navodima opozicije te zemlje, preminulo 1.300 ljudi.

"Šveđanin okruglog lica", kako ovaj američki magazin opisuje Selstroma, ima tri decenije iskustva u sprovođenju istraživanja o efektima nervnih agenasa na ljudski mozak, a bio je i na najvišim pozicijama u vreme kada su UN kontrolisale upotrebu oružja u Iraku.

Dženan Šahović radi sa Selstromom u evropskom CBRNE centru i kaže da mu je pomogao da unapredi smernice i procedure UN za inspekciju oružja. On je čak 2009. godine organizovao simulaciju kako bi istraga mogla da se odvija.

- Ono o čemu mi sa naše strane govorimo je u osnovi nauka, kako se to radi na naučno ispravan način. Kako mnoge situacije jasno pokazuju, realne okolnosti su mnogo više politika nego nauka, ali to nije bilo deo našeg posla - rekao je Šahović.

Forin Polisi Selstroma naziva "jedinim džokerom" u onome što izgleda da je marš ka drugoj kampanji američke vojske na Bliskom istoku. Njegovi nalazi mogli bi da legitimišu američku intervenciju u Siriji - ili mogu da obezbede "municiju" neprijateljima Vašingtona, koji smatraju da SAD možda još jednom grubo greši u jednoj arapskoj zemlji na bazi oskudnih informacija o oružju za masovno uništenje. To je čudan položaj za čoveka koji nije ni diplomata ni general, već malo poznat naučnik sa neobičnom - i politički eksplozivnom - specijalnošću.

Ovaj naučnik ima diplomu švedskog Univerziteta u Geteborgu. Međutim, kako ističe autor teksta u Polisiju, primarni izazovi u uspešnoj inspekciji hemijskog oružja danas nisu naučni - oni su politički.

Lideri najmoćnijih zemalja sveta, koji ne mogu da postignu dogovor o vojnoj intervenciji u Siriji, sastaće se ove nedelje na Samitu G20 u Sankt Petersburgu. Tom prilikom će predstavnici francuske obaveštajne službe ruskom predsedniku Vladimiru Putinu dati navodne nove dokaze o događanjima u Siriji.

(Telegraf.rs / Izvor: foreignpolicy.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Пeра

    3. septembar 2013 | 17:57

    ЛОЛ, још да њега неко пита за нешто. Па чак и да га пита, он може евентуално само да тврди да је хемијско оружије употребљено, али никако не може да зна (тврди) ко га је употребио...

  • Os

    3. septembar 2013 | 17:55

    Bolje nego Srbin da se pita, u svakom slucaju. U Srbiji i sto valja sve su prekodrinski ljudi, ako ne licno, onda poreklom.

  • Lepotan

    3. septembar 2013 | 17:26

    Cim je Bosanac,Sirijo srecno ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA