DEJLI MEJL OPTUŽUJE: Velika Britanija prodavala Siriji hemijsko oružje! (FOTO) (VIDEO)

Britanski list "Dejli mejl" objavio je danas da su kompanije u Velikoj Britaniji prodavale Siriji hemijske supstance, koje su mogle da budu upotrebljene za proizvodnju smrtonosnog nervnog gasa, od kojeg je, u napadu u Damasku, prema tvrdnjama Vašingtona, umrlo više od 1.400 ljudi

  • 5

Britanski list "Dejli mejl" navodi da je, od jula 2004. do maja 2010. godine, britanska vlada izdala pet licenci za dve kompanije, za izvoz natrijum fluorida u Siriju, supstance koja se koristi za proizvodnju sarina.

Ovaj list objavio je danas da su kompanije u Velikoj Britaniji prodavale Siriji hemijske supstance, koje su mogle da budu upotrebljene za proizvodnju smrtonosnog nervnog gasa, od kojeg je, u napadu u Damasku, prema tvrdnjama Vašingtona, umrlo više od 1.400 ljudi.

Vlada Velike Britanije sinoć je prvi put priznala da je dostavljala hemikalije Siriji, što je jasno kršenje međunarodnog protokola o trgovini opasnim supstancama, ocenjuje "Dejli mejl".

Isporuka natrijum fluorida obavljena je u vreme kada je sirijski predsednik Bašar al-Asad optuživan da prikuplja hemijsko oružje, što je izazvalo međunarodnu krizu.

Firme iz Velike Britanije tvrde da su prodavale hemijske supstance kozmetičkim firmama i da je to bilo legalno, dok obaveštajne službe sumnjaju da ih je Asadov režim koristio za proizvodnju hemijskog oružja.

- Ono što je Dejli mejl otkrio je veoma uznemiravajuće. Ni u jednom trenutku nismo smeli da dozvolimo da Asadov režim nabavi tu supstancu - rekao je Tomas Doerti, član Komiteta britanskog parlamenta za kontrolu trgovine oružjem.

Doerti je dodao i da vlada sada treba da "odgovori na neka veoma ozbiljna pitanja".

"Dejli mejl" je objavio i saopštenje lidera sirijskih pobunjenika da su neki od povređenih u napadu hemijskim oružjem u Damasku, u kome je, prema tvrdnjama Vašingtona, poginulo više od 1.400 ljudi, otputovali u Veliku Britaniju na tajno lečenje i ispitivanje.

Predsednik Nacionalne koalicije za sirijsku revoluciju Ahmad Asi al-Džarba rekao je da se jedan broj povređenih nalazi u Velikoj Britaniji i da je u njihovim telima pronađen optrovni gas sarin.

Stručnjaci iz britanske laboratorije u Porton Daunu ranije su, kako tvrde, ustanovili da je sarin korišćen u napadu u predgrađu Damaska 21. avgusta.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VforV

    8. septembar 2013 | 15:14

    Ovo postaje tragikomicno. Pudle americke,a vi ne treba da odgovarate za to?????!!!!!

  • Nagasaki

    8. septembar 2013 | 15:21

    Nisam baš siguran da je to vlast bacala. Više mi to liči na ovu kvazi opoziciju - islamske teroriste. No ko god da je bijo, treba da dobije svoje! Kako ko može da za neke političke ciljeve pobije svu tu decu?!

  • Ljilja

    8. septembar 2013 | 16:11

    Video je strasan ko zna ko to radi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA