BEČ: Marš do vile u kojoj se pretpostavlja da je NSA

"Šetnja", koja nije bila prijavljena kao demonstracije, protekla je mirno, uz prisustvo policije, koja nije sprečila građane da slikaju vilu

  • 0

Građani Beča organizovali su šetnju do vile u kojoj se, prema pisanju nedeljnika "Format", navodno nalazi prislušna stanica američke obaveštajne službe NSA.

"Format" je objavio da se u jednoj vili u vlasništvu SAD u Beču nalazi prislušna stanica NSA, ali je to Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije demantovalo.

Međutim, jedan događaj naveo je građane da se organizuju i "posete" vilu. Naime, jedan bloger je objavio da ga je policajac ispred vile legitimisao i zaustavio kada ju je slikao. Zbog toga je preko Fejsbuka upućen poziv na "šetnju" do vile, u kojoj je učestvovalo oko 200 ljudi, među njima i poslanik stranke Zelenih Peter Pilc, koji je kritikovao vlasti.

- Službenici čine prekršaj ako štite aktivnosti stranih obaveštajnih službi. Jasno je da je to ilegalno - poručio je on.

Pilc je izneo podatak da je, prema izvodima iz katastra ova vila od 1971. godine u privatnom vlasništvu Ambasade SAD i da nije pod diplomatskom zaštitom. Istovremeno je rekao da još nije dokazano da NSA koristi tu zgradu, ali i da se jasno može pripisati američkim obaveštajnim službama.

S tim u vezi je najavio upućivanje zahteva za zasedanje bezbednosnog saveta Austrije.

"Šetnja", koja nije bila prijavljena kao demonstracije, protekla je mirno, uz prisustvo policije, koja ovaj put nije sprečila građane da slikaju vilu. Inače "Format" je objavio da preko ove prislušne stanice američki obaveštajci mogu da slušaju oko 70 odsto telekomunikacija u glavnom gradu Austrije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA