PREPORUKA IZ LAGUNE: "Tamo daleko" roman Vuka Draškovića

Izdavačka kuća Laguna preporučuje najnoviji roman Vuka Draškovića "Tamo daleko", koji govori o dešavanjima 20.veka. U romanu "Porajmos" Dušana Savića saznaćete o sudbinama u najozlogalašenijem logoru Aušvicu, a posebno zanimljivo je i izdanje Dragana Velikića "Danteov trg"

  • 0

Iz Izdavačke kuće Laguna stiže nam najnoviji roman Vuka Draškovića "Tamo daleko", u kome je predstavljen dvadeseti vek Srbije, kroz životnu dramu glavnog junaka Vidana. Šta se dešava kada se životi trojice junaka ukrste u Aušvicu 1941. godine, saznaćete u romanu "Porajmos" Dušana Savića.

"Tamo daleko"

 Vuk Drašković

Mislio sam – sećam se – da je Šalupa veštica ogromne utrobe i da su ljudi, koje je deda bacao u more, bili živi, a da su im bile umrle samo ruke i noge. Nisam znao šta je paluba, ko je Campika, odakle mu takvo ime, zašto je gledao u nebo, dok su ljudi tonuli u more, i na koga je gore, iznad oblaka, galamio.

U novom romanu Vuka Draškovića stvarnost je neverovatnija od svake fantazije, a košmarna snoviđenja pretaču se u takvu realnost. U životnoj drami glavnog junaka Vidana ogleda se ceo dvadeseti vek Srbije, i doba današnje, i obrisi onoga što će se tek dogoditi. Još dok je bio dete Vidana su priče njegovog dede odnosile na dno mora, pored grčkog ostrvca Vido kraj Krfa, gde bi, među algama i školjkama, sanjao sa zaspalom dedinom vojskom.

Odatle, iz tog sna, Vidan je video sve. I vreme prošlo i vreme buduće. Usnuli na dnu mora umiru tek na kraju dvadesetog veka. Njihovi snovi su potopljeni, pobede prometnute u poraze, slava u stid, a kuća u ruševinu, u kojoj vrači sude po kamenom zakonu.

"Porajmos"

Dušan Savić

Tragične životne priče trojice glavnih likova, Save, Oskara i Ragiba, ukrstiće se 1941. godine u Aušvicu. Ovaj roman govori o večitoj i bolnoj temi porajmosa kroz uzbudljivu pripovest o sudbinama junaka koje su se preplele posle njihovih stradanja u logoru.

Igrom slučaja Oskarova sestra i Ragibova usvojenica Rahela, devojčica čiji život nagoveštava sliku generacija odraslih nakon Drugog svetskog rata, naći će se u okolnostima koje prevazilaze iskustvo njenih predaka.

- Život, nažalost, ne ponavlja pružene prilike - razmišlja arhitekta Oskar u romanu, u trenutku kada mu je jasno da se odrekao lepe budućnosti i da je njegov korak u paklenu ratnu mašineriju nepovratan. Ipak, ispostaviće se da život, isto tako, pruža prilike kojima iskupljuje ljudsku nesreću i vraća tasove pravde u ravnotežu.

Uprkos nepreglednom broju knjiga o strahotama Drugog svetskog rata, Porajmos ne liči ni na jednu od njih. Dušan Savić je sa mnogo pripovedačkog umeća predstavio univerzalnu priču o dobru i zlu, slažući u ovaj lapidaran mozaik sliku jednog doba.

Danteov trg

Dragan Velikić

O ovoj knjizi bolje od prikaza sadržaja govore komentar, a mi vam donosimo nekoliko.

- Smrt jednog srednjoevropskog pisca u egzilu izazvaće pažnju čitalaca u ovom izuzetnom Velikićevom delu koje karakteriše harmonija fragmenata. Moćna, izuzetno bogata i delikatna narativna inteligencija svrstava Danteov trg uz dela Roberta Muzila, Itala Zveva ili Danila Kiša - El Pais.

- Kao i u prethodnim Velikićevim romanima, junaci tkaju analogne i često ukrštene sudbine osujećenih srednjoevropskih građana i intelektualaca; topografija je veoma raznolika, ali i prepoznatljiva (Pula, Trst, Beograd, Nemačka, Austrija, Amerika...); vremenske koordinate radnje se stalno smenjuju, a najuzbudljivije stranice ove razuđene priče o migraciji i emigraciji su stranice na kojima se čitalac prepušta čarima oslobođenog jezika - Tihomir Brajović

U nastavku vam šaljem top listu I tri nova naslova...akcenat je na Draškoviću...

Top lista Laguninih izdanja za ovu nedelju:

1.A planine odjeknuše

Haled Hoseini

2.Vidovite priče

Dušan Petričić, Ljubivoje Ršumović

3.Život je uvek u pravu

Grupa autora

4.Konstantin

Ivan Ivanji

5.Sedam Sunaca i Sedam Luna

Žoze Saramago

6.Preduboko

Porša da Kosta

7.Let

Vladimir Arsenijević

8.Jovanovo zaveštanje

Vanja Bulić

9.Dablin strit

Samanta Jang

10.Hiljadu čudesnih sunaca

Haled Hoseini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA