ZAPLENA: SAD uzima oblakoder Iranu

Plenidba i prodaja zgrade od 36 spratova na Petoj aveniji, usred Menhetna, mogla bi da bude najveća konfiskacija povezana s terorizmom, navodi se u saopštenju američkog ministarstva pravde

  • 2
Njujork Foto: Tanjug/AP

SAD će zapleniti oblakoder sa 36 spratova u Njujorku koji je, kako tvrdi tužilaštvo, tajno držao Iran, saopštilo je danas Ministarstvo pravde SAD.

Plenidba i prodaja te zgrade na Petoj aveniji, usred Menhetna, mogla bi biti "najveća konfiskacija povezana s terorizmom", navodi se u saopštenju ministarstva. Savezni sudija je ove sedmice dao za pravo tužbi američke vlade prema kojoj su vlasnici nebodera prekršili sankcije uvedene Iranu i zakon o pranju novca.

Savezni tužilac Menhetna Prit Barara je izjavio da je odluka sudije potvrdila optužbe ministarstva prema kojima je vlasnik zgrade "bio paravan za "Banku Meli" i prema tome paravan za iransku vladu". Barara je rekao da će se sredstva od prodaje oblakodera iskoristiti za obeštećenje žrtava terorizma koji je finansirao Iran.

Fondacija "Alavi" upravlja jednom humanitarnom organizacijom za Iran, kao i tom zgradom, u ime iranske vlade. Nad zgradom, koju je 70-ih godina izgradila fondacija Pahlavi, kojom je upravljao iranski šah i koju je finansirao kredit banke "Meli", nova iranska vlada je izvršila eksproprijaciju posle revolucije 1979. godine, saopštila je kancelarija tužilaštva.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA