Gadafi se pojavio na sudu, ročište odloženo za decembar

Seifu al Islamu, sinu bivšeg dugogodišnjeg libijskog vođe, sudi se za podrivanje državne bezbednosti. Pored tog procesa njemu će se suditi i za zločine protiv libijskog naroda tokom revolucije 2011. godine

  • 0

Sin bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija Seif al Islam pojavio se danas pred sudom u Zintanu zapadno od Tripolija, gde mu se sudi za podrivanje državne bezbednosti. Sud je odložio ročište za 12. decembar.

- Seif al-Islam Gadafi pojavio se pred zintanskim sudom, koji je odlučio da odloži ročište za 12. decembar, kako bi svi optuženi u tom predmetu bili prisutni - rekao je jedan advokat agenciji AFP.

Seif se pred sudom u Zintanu pojavio i u januaru kada je razmatran njegov susret sa advokatom u Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), Australijankom Melindom Tejlor u junu 2012. Posle susreta, Tejlorova i troje drugih predstavnika MKS zadržano je nekoliko nedelja pod sumnjom da su Seifu predali dokumenta koja su mogla da izazovu pretnju po nacionalnu bezbednost Libije.

Sin svrgnutog i ubijenog bivšeg dugogodišnjeg libijskog vođe, takođe, trebalo bi da se pojavi na pretresu u glavnom gradu Libije zbog optužbi u vezi sa ustankom u kom je svrgnut Gadafi 2011. godine. Međutim, postoje sumnje da li će to dozvoliti pripadnici ustaničkih milicija, koje ga drže zatvorenog u Zintanu.

Libijski državni tužilac naložio je da se Seif al Islam prebaci iz Zintana u Tripoli da bi se priključio grupi od više od 30 funcionera bivšeg režima kojima će se suditi za krivična dela u sukobima 2011. godine. Optuženi, njih 38, terete se za "zločine protiv libijskog naroda" tokom revolucije 17. februara 2011. Među grupom bivših funkcionera biće i nekadašnji šef obaveštajne službe Abdulah al- Senusi, premijer Bagdadi al-Mahmudi i Mansur Dav, koji je predvodio Narodnu gardu.

Protiv Gadafijevog sina optužnica je podignuta i pred MKS za zločine protiv čovečnosti. Libijske vlasti ne prebacuju Seifa u Hag, insistirajući da mu sude u Libiji.

Moamer Gadafi je uhvaćen i ubijen u rodnom mestu Sirtu u oktobru 2011. godine, a Seif je uhvaćen narednog meseca u planinskoj oblasti Zintan.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA