TASOVAC: Estrada se širi kao ambrozija!

- Da bismo uopšte počeli da razmišljamo o kulturi u Srbiji, moramo da je razlikujemo od estrade. Jer gde god je kultura u povlačenju, tu se kao ambrozija u njenim budžetima pojavljuje estrada, rekao je ministar kulture Ivan Tasovac u svom prvom intervjuu od kada je stupio na dužnost

  • 22

Novi ministar kulture Ivan Tasovac izjavio je da je od upravnih odbora ustanova kulture zahtevao da već od 1. oktobra raspišu javne konkurse za direktore.

- Zahtevam da svaki korak u tom procesu bude javan, dakle izložen oku medija čime će upravni odobori u pravom smislu reči preuzeti javnu odgovornost za svoj izbor - kaže on za "Politiku", u prvom intervjuu otkako je stupio na dužnost ministra.

Na pitanje šta javnost može da očekuje u nečemu što sad već postaje slučaj Narodni muzej, ali i Muzej savremene umetnosti, on kaže da Ministarstvo nije preduzimač i neće raspisivati građevinske tendere.

- Ako se nastavi ta praksa, neće me čuditi da me neko za godinu dana pita koliko je ministarstvo kulture i medija izgradilo kilometara puta i zašto nije - kaže on.

Taj zadatak, kako je dodao, na sebe će preuzeti institucije kulture, koje će na taj način preuzeti svoj deo odgovornsoti, dok je MInistarstvo tu da im pomogne i zahteva da srpsko kulturno blago bude dostupno građanima.

On je još dodao da o glomaznosti institucija kulture danas najvise govore estradni menadžeri, "inače vrlo neglomazni tipovi - institucije s jednom tašnom i bogatim telefonskim imenikom".

-Da bismo danas uopšte počeli da razmišljamo o kulturi u Srbiji, moramo da je razlikujemo od estrade. Jer gde god je kultura u povlačenju, tu se kao ambrozija na njenom mestu i u njenim budžetima pojavljuje estrada - kaže ministar.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

- Naravno nemam ja ništa protiv estrade, samo znam da, kad vidim da su pevači za nastup na nekom gradskom trgu plaćeni iz republičkog ili lokalnog budžeta za kultru, u tom gradu kulturne institucije ne rade svoj posao, bilo zato što nemaju sopstvene projekte, bilo zato što te projekte nije imao ko da prepozna - naglašava Ivan Tasovac.

I to je naravno, pitanje nepostojanja sistema i institucija kulture, što se na kraju, dodao je Tasovac, završava tako što pitanje od državnog značaja postaje izjava nekog iz Farme i što nam pitanje ličnog prestiža postaje fotografija u novinama s nekom estradnom zvezdom.

Na pitanje da li razmislja o ukidanju nacionalnih penzija, on kaže da je izostanak javnog rada Komisije za dodelu nacionalnih penzija najbolji primer kako se jedna odlična ideja može pretvoriti u svoju suprotnost.

- Tada se izbriše granica između klijenata pojedinih stranaka i ljudi koji su srpsku kulturu zadužili, tada nema razlike između akademika i pevacice sa Ibarske magistrale, tada su institucije kulture isto što i kafane u koje svraćaju vozači kamiona -smatra on.

Tasovac je, kada je reč o nacionalnim penzijama, kazao da ne veruje da je moguće ispraviti učinjenu štetu, ali je naglasio "da nema nikakve dileme da će sprečiti širenje i nastavak takvog manira".

- Moguće je da preterujem, ali ovaj posao smatram veoma važnim, jer držim da su kultura i sila dva osnovna jezika kojim jedna država komunicira unutar sebe i prema spolja - ocenio je ministar kulture.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TRJOVAN

    22. septembar 2013 | 01:36

    Mislio sam da je glupa odluka postaviti njega za ministra kulture. Daj Boze da sahrani grand, u kulturnom smislu.

  • Dada

    22. septembar 2013 | 01:49

    Konačno prava osoba

  • Mare

    22. septembar 2013 | 02:00

    Par dobrih rečenica gdina Tasovca...Problem estrade bih rešio uvođenjem poreza, pa se ne bi oni širili u džipovima i gradili zamkove...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA