SVE ZBOG KIŠE: Japanci se sve više ubijaju na prugama

Studija koja je rađena u Japanu potvrđuje uverenja da vremenski uslovi utiču na raspoloženje i izvedena je u pokušaju da se utvrde razlozi za samoubilačke odluke u Zemlji izlazećeg sunca, gde godišnje oko 30.000 ljudi podigne ruku na sebe

  • 4

Broj samoubistava na železničkim prugama u Japanu povećava se posle nekoliko uzastopnih oblačnih ili kišnih dana, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja, a železnički operateri se pozivaju da pojačaju patrole i upotrebu svetla tokom kišnih perioda.

- Primetili smo povećan broj pokušaja samoubistva na železničkim prugama posle nekoliko dana bez sunca - ističe se u objavljenim zaključcima japanske studije, prenosi AFP.

Ova studija potvrđuje uvrežena uverenja da vremenski uslovi utiču na raspoloženje i izvedena je u pokušaju da se utvrde razlozi za samoubilačke odluke u Japanu, jednoj od zemalja sa najvišom stopom samoubistava u razvijenom svetu.

Tim na čelu sa Hirošijem Kadotanijem sa Medicinskog univerziteta Šiga ispitao je 971 slučaj u kojima je neko sebi oduzeo život ili je bar pokušao, između 2002. i 2006. godine u Tokiju, Kanagavi i Osaki, glavnim trgovinskim središtima u Japanu. Tokom istraživanja, ustanovljeno je da se veliki broj incidenata dogodio posle tri do sedam oblačnih ili kišnih dana.

U rezultatima istraživanja se navodi da bi železnički operateri trebalo da povećaju upotrebu belog ili plavog svetla na stanicama, kako bi odvratili samoubice od pokušaja da sebi prekrate život.

Prošle godine je, prvi put posle 15 godina, u Japanu zabeležen pad broja samoubistava ispod 30.000, navodi francuska agencija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusko

    26. septembar 2013 | 18:29

    Ma kakva oblacnost i kise..to su budale izmislile..rade kao roboti nemaju praznike slobodne dane,ne piju,ne jedu masno :p nemaju izduvni ventil-i ja bi se ubio

  • dr. dare

    27. septembar 2013 | 19:47

    Pamogu oni da planiraju da se bace pod voz kad im vozovi kasne po nekoliko sekundi. Kod nas cekajuci da se baci pod voz, covek umre od gladi i zedji.

  • Pera

    26. septembar 2013 | 19:16

    @Dusko Imaju vise praznika nego Srbija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA