NAMNOŽILI SE: Srbija ima 23.310 sindikata!

Razjedinjenost i međusobna mržnja sindikalnih lidera toliko su izraženi da za loš položaj radnika i nezaposlenost krive drugi sindikat i njihove lidere, a ne državu

  • 2

Sindikati u Srbiji su rascepkani i razjedinjeni, a tome doprinosi i činjenica da je registrovano čak 23.310 sindikalnih organizacija i šest sindikalnih centara.

Kako je poručeno sa okruglog stola "Sindikati danas - šta i kako dalje", samo snažan i jedinstven sindikat može biti partner u socijalnom dijalogu sa državom i poslodavcima.

Kao jedan od osnovnih generatora razjedinjenosti sindikata navedeni su sindikalni lideri koji se više bave ličnim a ne interesima radnika.

- Mi danas imamo u Ministarstvu rada registrovano 23.310 sindikalnih organizacija i šest sindikalnih centrala na nivou Srbije. U uslovima ovakve rasitnjenosti nemoguće je ostvariti jedinstveno delovanje u interesu nezadovoljnih radnika - naglasio je zamenik predsednika USPS Živomir Tešić.

Sociolog Srećko Mihailović ukazao je da su razjedinjenost i međusobna mržnja sindikalnih lidera toliko izraženi da za loš položaj radnika i nezaposlenost krive drugi sindikat i njihove lidere, a ne državu.

Međusobne svađe sindikalnih lidera, nepoverenje radnika i opadanje članstva, razlog su, kako kaže, propadanja sindikata u Srbiji.

On je dodao da USPS mora formirati grupu koja će krenuti od jednog do drugog sindikalnog lidera da od njih traži objašnjenje zašto su razjedinjeni i da li je moguća zajednička akcija.

Profesor Pravnog fakulteta Univerzite Union Zoran Ivošević založio se da se ukinu sve privilegije sindikalnim liderima, jer je to, kako kaže, razlog razjedinjenosti sindikata.

- Sindikalni lideri su zaštićeni od otkaza u toku mandata, pa i dve godine kasnije, zatim poslodavac je u obavezi da obezbedi odsustvo sa posla sindikalnom vođi u toku radnog vremena za sindikalne aktivnosti. Te privilegije treba ukinuti - naveo je Ivošević.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • G-Man

    30. septembar 2013 | 14:57

    Blago poslodavcima i drzavi.... Ni jedan ne radi u interesu radnika... Bar ja nisam cuo....

  • strasan lav

    30. septembar 2013 | 18:26

    I svi predsednici sindikata debeli i masni, a radnici gladni, ili ona Cedina, kako je nije sramota, nakindjurena i sto je jos gore, misli da je pametna! Kad fukara progovori, pametan zacuti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA