UPRKOS GROMU: Cena droge na ulici ista - marihuana 500, heroin 2.000 dinara po gramu!

Opšti utisak je da su se dileri malo primirili, ali da se cene nisu promenile i da glavni učesnici ove veoma unosne "privredne grane u razvoju" nisu ugroženi

  • 22

Uprkos kontinuiranim udarima na trgovce droge u našoj zemlji i dve velike i opsežne akcije koje su izvedene u poslednjih nekoliko meseci, cene narkotika na srpskim ulicama se ne povećavaju, ali ni ne padaja. Dileri se samo malo primire, pa nakon vremena nastavljaju po starom.

Telegraf.rs je napravio istraživanje u okviru koga smo pokušali da saznamo kako kontinuirana hapšenja utiču na funkcionisanje ove kriminalne delatnosti, kao i na cene pojedinih narkotika. Opšti utisak je da su se dileri malo primirili, ali da se cene nisu promenile i da glavni učesnici ove veoma unosne "privredne grane u razvoju" nisu ugroženi.

- Situacija na tržištu nije uobičajena, ali je daleko od toga da je ugorženo poslovanje. Robe ima na svakom koraku i moraće dosta toga da urade, kako bi se zaista ugrozio posao - kaže jedan od njih, s dugogodišnjim stažom u ovom poslu.

O tome da je situacija zaista takva, doboljno jasno govori cenovnik različitih vrsta droga koje se mogu naći na našem tržištu.

MARIHUANA - 500 dinara za jedan gram, dok se za 1.500 dinara može se naći 5 grama, i to su trenutno najtraženiji paketi. Ukoliko želite da kupite veću količinu, 100 grama ove najrasprostranjenije i najpopularnije droge košta između 90 i 120 evra, u zavisnosti od mesta na kojima se kupuje.

HEROIN - Cena najopasnije droge na srpskom tržištu iznosi 1.200 dinara za pola grama, dok je gram 2.000 dinara.

KOKAIN -  Gram ove nekadašnje "elitne" droge košta oko 50 evra,  i on najčešće može da se pronađe, ali je ovo cena za robu koja je izmešana s drugim primesama, dok je cena za čistiji kokain 100 evra; sve zavisi od dilera i njegove dobre volje, odnosno poznanstva s njim.

SPID - Sve popularnija droga u poslednje vreme za koju treba izdvojiti 1.000 dinara za gram, dok "glina", podvrsta ove droge, košta oko 1.500 dinara, u zavisnosti od distributera. Ovaj narkotik spada među retke koji se jede i karakterističan je po tome što ima duže dejstvo od običnog "spida".

EKSTAZI - Cena ovih tableta je najnestabilnija na ovdašnjem tržištu i u zavisnosti od količine varira od  250 do 1.250 dinara.

LSD - Komadić ove kiseline umočen u različite materijale košta od 1.500 do 2.500 dinara, u zavisnosti od njihove svežine i od toga da li su "Hofman" ili "Šive", kako se nazivaju različiti oblici LSD-ija.

SKANK - Paketić ove droge kreće se oko 1.000 dinara, dok je kod nekih dilera cena fiksna i iznosi 10 evra po pakovanju.

Halucinogene pečurke -  Porcija ovog uvoznog proizvoda, pre svega iz Holandije, košta od 1.500 do 2.500 dinara, u zavisnosti koliko su jake.

Ove godine državni organi su u nekoliko navrata izveli nekoliko veoma opsežnih akcija u kojima je zaplenjena ogromna količina droge, koja, međutim, nije dovoljna da bi se cene povećale, odnosno ugrozili kanali distribucije na ovim prostorima.

Podaci govore da je samo u prvih sedam meseci 2013. godine u Srbiji je zaplenjeno čak 1.907 kilograma droge!

Od toga je najviše marihuane - 1.855 kilograma, dok je na drugom mestu kokain - zaplenjeno je 70 kilograma. Od januara do jula 2013. zaplenjeno je i 44 kilograma heroina, dok je na četvrtom mestu amfetamin sa 18 kilograma, kažu podaci MUP-a Srbije.

U poslednjoj velikoj akciji državnih organa koja je nazvana "Grom" izvršeno je 310 zaplena, prilikom kojih je oduzeto 7 kilograma heroina, 5 kilograma kokaina, jedna laboratorija, 27 pištolja, 16 pušaka, 1 puškomitraljez, 4 bombe, 525 grama plastičnog eksploziva i više od 1.000 komada municije, kao i jedan samostrel.

Vlada Srbije najavila je i nove istrage i hapšenja dilera narkotika i nakon ove akcije, a njen premijer Ivica Dačić učestvovao je u uništavanju 1.740 kilograma droge u Obrenovcu, koja na ilegalnom tržištu vredi oko 15 miliona evra. On je tom prilikom izjavio da se u depoima MUP-a se i dalje čuva oko 11 tona narkotika, i najavio da će i ta droga u narednom periodu biti uništavana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    22. decembar 2013 | 15:32

    Kakav ,,Grom,, kakvi bakraci to vlast samo maze oci i hapsi sitne narkomancice

  • Weber S

    22. decembar 2013 | 15:44

    Sloboda za marijuanu!

  • Nikola

    23. decembar 2013 | 01:16

    "U depoima MUP-a se i dalje čuva oko 11 tona narkotika" Dragi moji, citirana recenica ce vam sve reci, a ja samo zelim da postavim pitanje : Za sta se to, izvinte, koj' moj. cuva ta droga ? Da nije mozda ko vino, sto starije to bolje, ili se to sve vraca na ulice pa opet zaplenjivanje i pranje para ? Sram da ih bude bre ! Prvo kao narod trebamo da se pobunimo i svi na ulice da izadjemo, ne vezano za ovu temu.. Potpisi tu za 4 godine vladavile ces to i to da uradis, to i to neces, pa cu da vidim da li cu za tebe da glasam ili necu. Drugo ne ispunis ides bre na vesanje na sred trga, pa cemo da vidimo ko ce sledeci da krade i da laze ovaj narod !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA