TEORIJA ZAVERE: Da li su Masoni zaista oteli Bosnu Srbima?

Srpski dvor i slobodni zidari 1918. godine ujedinjavali su Srbe iz BiH s Beogradom preko Zagreba. Ignorisana je volja srpskog naroda iz BiH i dela Dalmacije koji je 1918. tražio pripajanje Srbiji

  • 41

Napori i žrtve, ulagani od 1804. u obnavljanje srpske državnosti na tlu Srbije, počeli su da se ruše već posle velike pobede nad Austrougarima 1914. godine.

Tada je usvojena Niška deklaracija, po kojoj se rat ne vodi u srpskom interesu, već u jugoslovenskom: „Za oslobođenje i ujedinjenje sve naše neslobodne braće Srba, Hrvata i Slovenaca. Sjajni uspeh koji ima da kruniše ovo vojevanje, iskupiće obilato krvave žrtve koje današnji srpski naraštaj podnosi.“

Krah srpske ideje nastupa posle blistave vojničke pobede 1918, koju je porazila ideja stvaranje nacije Jugoslovena, "jednog naroda s tri imena", koja je smišljena u krugu intelektualaca masona, iako nikada nije imala podlogu u realnosti, smatraju srpski istoričari.

- Srpski dvor i vlada su ignorisali stvarnost, savete Srbiji naklonjenih saveznika i prebiscitarno izraženu volju srpskog naroda u BiH, delu Dalmacije i Kotoru, koji je 1918. tražio pripajanje Srbiji, a ne ujedinjenje preko Narodnog vijeća SHS u Zagrebu, koje je predstavljalo samo Hrvate. Srpski dvor je, zasenjen idejom vladavine nad velikom državom, pretpostavio svoje interese srpskim nacionalnim interesima - kaže istoričar i politikolog dr Dragan Petrović.

Pitanje zašto nije došlo do direktnog ujedinjenja Bosne i Hercegovine i dela Dalmacije sa Srbijom 1918, iako je ta ideja imala i podršku saveznika, do danas predstavlja belinu u srpskoj istoriografiji, ukazuje istoričar prof. dr Dragan Mastilović.

- Među članovima Jugoslovenskog odbora nalazio se priličan broj masona. Koristeći svoje masonske internacionalne veze, oni su mogli vršiti projugoslovensku propagandu, kako u Evropi tako i u Americi - zabeležio je istoričar D. Janković.

Zanimljivo svedočanstvo o uticaju masonerije na stvaranje zajedničke države dao je za "Novosti" dr Mile Bjelajac.

- U hrvatskom državnom arhivu u Fondu države Slovenaca, Hrvata i Srba pronašao sam zanimljiv nacrt njene zastave. Na njoj dominira trougao s tri lista lipe, tipičan masonski simbol - kaže dr Bjelajac.

Istoričari podsećaju da je takozavana država SHS bila virtuelna tvorevina bez ikakve stvarne vlasti. Nju su posle kapitulacije Austrije proglasili članovi hrvatskog Sabora u Zagrebu koji su do poslednjeg časa podržavali rat protiv Srbije. Međutim, hrvatski članovi Jugoslovenskog odbora razvili su intenzivnu diplomatsku akciju da saveznici priznaju državu SHS kao članicu pobedničke koalicije.

Prvi izbori u Kraljevini SHS pokazali da Hrvati nisu odustali od maksimalističkih ciljeva, svoje države s granicom na Drini. U isto vreme masoni Hrvati u Jugoslovenskom odboru, čiji sunarodnici kao habzburški vojnici terorišu okupiranu Srbiju, traže od srpskih masona da lobiraju protiv Italije koja traži deo Dalmacije.

Dok su srpski vojnici ginuli uvereni da žrtve podnose za Srbiju, evropski masoni su sazvali skup o budućoj državi.

- U Parizu je od 14. do 17. januara 1917. održana konferencija masona savezničkih zemalja. Francuski su podržavali pravo Srbije na ujedinjenje sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i njen izlazak na morsku obalu i to smatrali srpskim a ne jugoslovenskim nacionalnim ujedinjenjem. Upadljivo je da od tog vremena britanski javni radnici otvorenije podržavaju italijanske aspiracije - navodi akademik Milorad Ekmečić.

Srbija, sila pobednica, ostala je bez stolice na mirovnim pregovorima jer je ušla u Kraljevinu SHS, kasnije Jugoslaviju, koju saveznici vrlo kasno priznali. Ubrzo, ona je postala razočaranje i za srpske masone koje su je stvarali.

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ироничар

    22. decembar 2013 | 02:28

    Žalosno, koliko još ovakvih grešaka treba našim vladarima, da shvate, da ih ne ponavljaju. Uprkos tome one se i dalje pojavljuju. Naši uzalud ginu u 2. sv. ratu, d abi izgubili makedoniju, crnu goru i pravo na bih itd., uvođenje komunizma i "de-srbizacije" našeg naroda, u 90-tim naša deca ginu džabe za Krajinu, koju Slobo mirno predaje Tuđmanu - sledi proterivanje srpskog življa i nestanak istog na toj teritoriji; onda naša deca džabe ginu na Kosovu, .. kasnije vlada ne prihvata ahtisarijev plan, a sledi još gore - Nezavisno kosovo IZVAN granica Srbije - pa ne moramo ga priznavati na papiru ali ono postoji. Onda Putin nudi Tadićiju da mu kaže "šta nam treba" - Tadićiju ne treba ništa sem EU. Putin nudi Tadićiju da gasovod koji ide kroz Srbiju ide i kroz Rep. Srpsku i obilazi federaciju bih i hrvacku, te da Srbi imaju glavni čep na tom prostoru (zamislite u slučaju napetih situacija pa i kroz 100, 200 godina - mi smo tu glavni i mi se pitamo) Ali ne! Tadići predlaže da u smislu (licemerne i virtuelne) jugonostalgične i dobrosusjedske saradnje taj čep bude u Tuzli objašnjujući d abi to bio nešto kao geografski centar i super za sve - Putin ustaje sa stolice i odlazi... dana sje Dodik - Tadićijev dobar frend ipak dogovorio da čep jedan bude i u Tuzli na žalost.... (I onda još pljujemo po Rusima i još se čudimo što više vole Bugare od nas - a ti siti Bugari pa čak i naš proizvod - makedonci : koriste strogo ćirilicu i samo nju - dok kod nas malo pa raja oće čak na proteste zbog ćirilice - jer žele da žive u zapadnjačkoj umišljenoj utopiji sa modernizovanim vrednostima, pošto nisu dovoljno poojeli njihovih bombi 99-te). . . I onda u helsinškom odboru za ljudksa prava imamo predstavnike dve ustaškinje zna se koje, koje će svedoočiti protiv same Srbije u tužbi hrvacke.. najpopularnija tv serija na tv je sulejman veličanstveni, turski vladar koji je fino širio islam po balkanu i držo našu zemlju u robiji.... i eto istorija se ponavlja i dandanas smo sami sebi neprijatelji i neka nam se samo smeju i neka nas svi je*u ko god hoće i može, pa i najmanje buve. Prokleo je Karađorđe Srbiju i sve to se dešavalo i dešava se - izdaja pa izdaja pa plaćenici svuda, zakona nigde, teorije zavere svuda, kriminal svuda, korupcija svuda - a što je najgore odricanje svog porekla i identiteta.

  • 032

    22. decembar 2013 | 01:41

    Ajmo, bošnjaci, jen, dva, tri... Pravili ste piramide pre Egipćana, Srbi i Hrvati u Bosni su nastali od Bošnjaka planskom propagandom velikih sila Srbije i Hrvatske, ne postoje Srbi i Hrvati u BiH već pravoslavni i katolički Bosanci ali to ne znači da u Sandžaku žive muslimanski "Srbijanci", mi "Srbijanci" smo posrbljeni Turci, Turska i Amerika će satreti "četnitet" RS i neće ostati ni S od nas "Srbijanaca", pitanje je vremena kad će se crnogorski i srbijanski Sandžak spojiti u Republiku Sandžak, mečka je pred srbijanskim vratima, sportska ste velesila koja se plasirala na Mundijal, Kusturica će se na kolenima vratiti u Sarajevo, i tako dalje i tome slično... Molim vas, ako ste raspoloženi, otkrijte nam i šta se dogodilo sa Atlantidom i postoji li stvarno Jeti.

  • Milijana

    22. decembar 2013 | 08:50

    Зашто су Срби вековима трн у оку силама запада? Да ли је само вера у питању???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA