HODORKOVSKI PORUČIO PUSI RAJOTU: Vlada je ljudskija posle amnestije! (FOTO)

- Najvažnije je, bez sumnje, naći snagu kako posle teške provere zatvorske kazne, mržnja i ozlojeđenost ne bi mogle da pronađu mesto u srcima - napisao je Hodorkovski na svojoj internet stranici

  • 3

Bivši čelnik ruske naftne kompanije "Jukos" Mihail Hodorkovski, koji je 20. decembra pomilovan pošto je služio dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog malverzacija i utaje poreza, upozorio je članice grupe "Pusi Rajot" na opasnost od negativnih osećanja i čestitao im oslobađanje, prenosi politički magazin "Špigel".

- Najvažnije je, bez sumnje, naći snagu kako posle teške provere zatvorske kazne, mržnja i ozlojeđenost ne bi mogle da pronađu mesto u srcima - napisao je Hodorkovski na svojoj internet stranici, povodom oslobađanja ovih devojaka.

Kada je reč o mržnji i negativnim osećanjima, ovaj ruski tajkun i kritičar Kremljla je na svojoj prvoj konferenciji za štampu po oslobođenju, održanoj u Berlinu, u muzeju na nekadašnjem "čekpointu'' Čarli govorio, između ostalog, o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu - ne pominjući, pri tom, zle reči i mržnju.

Hodorkovski je rekao da Putina nikada nije mrzeo, da ga smatra "teškim" čovekom i veruje da će on, Putin, ostati pri svojim izjavama i neće biti doživotni predsednik Rusije. Istovremeno je Hodorkovski rekao da je za vreme njegovog boravka u zatvoru, njegova porodica bila ostavljena na miru, da je i on sam zato pragmatičan i da osvetu ili mržnju nikada nije gajio.

- Ja sam, u okviru svoje karijere postigao sve ono što sam želeo.Bio sam šef velike, uspešne firme. Moja finansijska situacija od mene ne zahteva da radim, da bih zaradio novac. U vremenu koje mi je ostalo za aktivan poslovni život, želim da vratim dugove i to ljudima, koji od mene to s pravom očekuju - ljudima koji su u zatvoru. Kako bi to konkretno trebalo da izgleda, dajte mi malo vremena, malo više od 36 sati -rekao je Hodorkovski.

On je, povodom amnestije dve članice grupe Pusi Rajot napisao da "oslobođenje političkih zatvorenika čini vladu bar malo ljudskijom".

Hodorkovski, u čijem su oslobađanju bivši šef nemačke diplomatije Hans-Ditrih Genšer i nemačka tajna diplomatija igrali veliku ulogu, doputovao je odmah posle osobođenja u Berlin, gde ima vizu na godinu dana, ali je u međuvremenu podneo zahtev za dobijanje tromesečne švajcarske vize.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    25. decembar 2013 | 14:20

    Kako je sad miran kad je dobio po .uzi

  • Cobi ns

    26. decembar 2013 | 10:25

    Na žalost,Rusija očito 'ne može' da funkcioniše demokratskije od ovog ' nivoa' i metoda vlasti!?Bio je pokušaj sa Jelcinom koji je bio 'liberalan' i otvoren prema zapadu i svi znamo kako je to rezultiralo i na unutrašnjem planu a i na spoljnom!Puti vlada kako vlada,ali ipak u korist Rusije!!

  • fff

    25. mart 2014 | 19:44

    Ako je neko lopov zar nije logicno da zavrsi u zatvoru. Nismo ni u nasoj zemlji resili takve slucajeve pa bi mogli da se posavetujemo sa iskusnijima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA