Evo na šta su se Hrvati žalili ove godine!

Građani su hrvatskom parlamentu pisali i o uvođenju ćirilice u Vukovar, tražili pomoć pri zapošljavanju, nudili rešenja za privredne probleme, što pokazuje da pomno prate sve što se događa u društvu, posebno u politici

  • 5

Hrvatski građani u godini na izmaku žalili su se Saboru na mnoge društvene pojave - od preplaćenih političara, rastrošne države, do računa za grejanje, rasporeda tv-emisija, ali i na lične probleme.

Građani su hrvatskom parlamentu pisali i o uvođenju ćirilice u Vukovar, tražili pomoć pri zapošljavanju, nudili rešenja za privredne probleme, što pokazuje da pomno prate sve što se događa u društvu, posebno u politici, piše agencija Hina.

I dok se u političkim simpatijama razilaze, u jednom su saglasni - političari previše zarađuju, a država previše troši, što je nedopustivo dok većina građana teško živi. Građani se ljute i na banke, za koje tvrde da su ih opljačkali, na medije i novinare, koje prozivaju za neobjektivnost u izveštavanju.

Referendum o ustavnoj definiciji braka, kojom je on definisan kao zajednica muškarca i žene, izazvao je dosta reakcija, a neki su u tome videli priliku za filozofske oglede o ljudskim pravima. Očekivano, reakcije je podstaklo i postavljanje tabli na latinici i ćirilici na državne ustanove u Vukovaru, a Hina procenjuje da se veliki deo hrvatske javnosti tome protivio, a da su "pojedinci to videli kao priliku za unapređenje međuetničkih odnosa".

U protekloj godini hrvatski fudbaler Josip Šimunić postao je "poznat" po ustaškom pokliču "Za dom spremni" na utakmici u Zagrebu, u čemu ga je publika podržala, a Dinamov izvršni direktor Zdravko Mamić po govoru mržnje upućenom, po nacionalnoj osnovi, ministru sporta Željku Jovanoviću.

Privredni problemi itekako su zaokupili građane - neki apeluju da se u njihovo rešavanje, umesto političara, uključe stručnjaci, drugi nude svoja iskustva. Brojni su bili i dopisi Saboru u kojima se traži razjašnjenje propisa koje je doneo ulazak u Evropsku uniju.

Osim "visokih" tema, Sabor je "adresa" i za žalbe na propuste u izračunavanju rata za grejanja, na raspored televizijskih emisija, na ćutanje administracije, i na lične probleme.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA