Ko je u stvari kriv za izbijanje Prvog svetskog rata?

Povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata tokom 2014. u Arhivu Srbije biće priređena izložba nepoznatih dokumenata Arhiva o ratu koji će uticati na novo sagledavanje odgovornosti za njegovo izbijanje

  • 25

Direktor Arhiva Srbije dr Miroslav Perišić najavio je da će Arhiv povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata tokom 2014. prirediti izložbu nepoznatih dokumenata Arhiva o ratu koja će istovremeno biti postavljena u Beogradu, Banjaluci, Andrićgradu i Trebinju.

U okviru posebnog programa koji će se sprovoditi od 2014. do 2019. planirano je i izdavanje zbirke, javnosti i stručnim krugovima, do sada nepoznatih dokumenata o Prvom svetskom ratu za koje se može očekivati da će izazvati pažnju međunarodne javnosti i uticati na novo sagledavanje pitanja odgovornosti za izbijanje rata.

Perišić je istakao da je 2013. godina bila za Arhiv Srbije jedna od uspešnijih, ali i najnapornijih. Kako je saopšteno, u protekloj godini Arhiv Srbije je priredio četiri izložbe, objavio pet izdanja, potpisao Protokol o saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije.

Protokolom je dogovorena saradnja koja će se odvijati u različitim vidovima, a među kojima je najbitniji da će Narodna skupština ustupiti svoj hol za izlaganje dokumenata na temu Prvog svetskog rata iz fondova Arhiva Srbije.

U izdavačkoj delatnosti, Arhiv Srbije će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti objavljivanju dokumenata koji se odnose na istoriju srpske diplomatije.

Nastaviće se i saradnja sa Glavnom arhivskom upravom grada Moskve na publikovanju dokumenata o srpsko-ruskim društvenim, političkim i kulturnim vezama.

Prva tri toma zbornika dokumenata iz ruskih i srpskih arhiva za period od 16. veka do 1917. godine objavljena su u prvoj fazi realizacije projekta. U drugoj fazi, planirano je da budu objavljena još dva toma za period od 1918. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hrvat

    31. decembar 2013 | 13:54

    Krivi smo mi Hrvati...

  • Hrvat

    31. decembar 2013 | 14:15

    Oprostite Srbi,mi Hrvati smo dno dna.

  • Nis

    31. decembar 2013 | 14:55

    Hrvat,niste vi krivi,jer vi uvek radite sta van gazda kaze,vi ste izvrsioci a ne i pokretaci.vi ste masa a ne um.verne sluge

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA