SRAMOTA, PAO SISTEM: Beograđani danima ne mogu da overe zdravstvene knjižice?!

U pojedinim ispostavama Zdravstvenog osiguranja u prestonici centralni sisitem ne radi danima, pa je nemoguće overiti knjižice. Nadležni kažu da znaju za ovaj problem i da čine sve da ga reše

  • 12

Pojedni Beograđani već danima ne mogu da overe svoje zdravstvene knjižice jer je, kako kažu u filijalama, "sistem pao i ne znaju kada će proraditi".

To se prvo dogodilo u filijali na Savskom vencu, a poslednjih dana problem da overe knjižicu imaju i stanovnici Starog grada. I dok iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja tvrde da "sistem ne radi samo po nekoliko sati", gnevni građani koji zbog ovog propusta ne mogu da se leče navode da problem traje već danima.

- Prošli utorak sam htela da overim knjižicu i na šalteru su mi rekli da dođem popodne. Kad sam došla popodne, rekli su mi da dođem sutra. Kako ni sledeći dan nisam uspela da dobijem markicu, na šalteru su mi rekli: "Šta da vam radim, ja sedim ovde ceo dan, sistem ne radi i ne znam kada će da proradi - priča M. R. i dodaje:

- Iako imam uredno uplaćene doprinose, za lečenje kod privatnika sam morala da dam 3.000 dinara!

Sličnu priču ispričala nam je i V. G. koja je htela da overi knjižicu za svoje dete:

- Imam malo dete, koje je u tom trenutku imalo temperaturu i trebala mi je knjižica. Rekli su mi da je sistem pao i da ne znaju kada će ga popraviti. Tako su me "vukli" od petka: "Dođite sutra, pa dođite sutra"... Hvala Bogu, imam sredstva da mogu da priuštim i privatno lečenje, ali šta da u tom trenutku nisam bila pri parama? - pita se ova Beograđanka.

Iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja kažu da znaju za ovaj problem i da čine sve što mogu da ga reše.

- Problem je u tome što se u prethodnom periodu radilo na jedinstvenoj bazi podataka, kako bi se na jednom mestu nalazili svi koji su u obaveznom sistemu osiguranja. Mi kao Centralni registar smo pripremili spiskove. Ljudi u filijalama to rade kao dodatni posao, uz svoja redovna zaduženja. To je veliki sistem i dešava se da dođe do prekida. To su tehnički problemi - kaže Milica Danilović, direktorka Centralnog registra.

Ona objašnjava da i pored tih "kratkih prekida" u toku nedelje stigne i do 30.000 prijava za osiguranje.

- Mi se trudimo da olakšamo ljudima. Izvinjavamo se svima koji čekaju zbog tehničkih problema i trudićemo se da rešimo sve probleme - kaže Danilović.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    11. septembar 2013 | 10:26

    Не видим због чега грађани треба да испаштају зато што је неко набавио неквалитетан "систем"? Лечите људе, а административне формалности ибављајте после. Ваљда треба да буде прече здравље људи од оверених књижица? Али народ је крив због тога што трпи и толерише такво бахато понашање.

  • Bogat

    11. septembar 2013 | 10:47

    U drzavnoj administraciji ima tri puta vise zaposlenih no sto je potrebno (29.000 umesto 9.000). Treba njih poslati, da rade dva meseca kod privatnika! Ljubili bi oni mesto za koje dobijaju platu, a tako efikasno ne rade. ILI Sve treba oterat na placeno odsustvo uz minimalac. Saciniti plan racinalizacije sistema drzavne uprave, uz maksimalno koriscenje informacionih tehnologija (IT). Na posao vratiti, 3.000 najpotrebnijih. Sistem uhodati i dodatno vratiti neophodan broj ljudi. Ostale poslati u penziju, jer su tamo jeftiniji. Ovo je moguce uraditi i bez slanja na placeno, ali bi oni svojim muljanjem ucinili, da je i pored svih kompjutera potrebno bar jos 20.000 novi neradnika, kako bi oni mogli sto kvalitetnije da ne rade.

  • Mare car

    11. septembar 2013 | 10:21

    Mozda glupo pitanje ali jel moze neko da mi odgovori zasto postoji uopste taj idiotski sistem overavanja knjizica? Zar ne bi trebalo da bude dovoljno da se ode sa licnom kartom?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA