TELEGRAF OTKRIVA: Evo kako će izgledati rušenje zgrade Generalštaba

Dolazak velikih mašina koje će rušiti ulaz u zgradu B Generalštaba očekuje se sledeće nedelje. Do tada se radi na raščišćavanju kako bi se radnicima i mašinama obezbedio nesmetan prilaz

  • 6

Rušenje ulaza u zgradu B Generalštaba, koji je oštećen u NATO bombardovanju, počeće sledeće nedelje. Oni koji žive u okolini neće morati da brinu, jer ruševine neće biti minirane, a šut će biti odvožen u popodnevnim satima kako ne bi bilo ni ometanja saobraćaja.

 

- Radovi su počeli 26. novembra, ali još nisu počeli glavni radovi. Njihov početak se očekuje sledeće nedelje. Ne mogu da preciziram koji će to dan biti, jer to zavisi od dinamike izvođenja radova - kaže za Telegraf.rs major Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane.

 

Glavni radovi podrazumevaju dolazak velikih mašina koje će rušiti ulaz u zgradu B Generalštaba, odnosno deo zgrade koji je najbliži Ulici kneza Miloša. Za sada su tamo postavljene zaštitne ograde i skele, a radi se na raščišćavanju rastinja kako bi bio obezbeđen prilaz radnicima i mašinama. Centralne zgrade Generalštaba neće biti srušene.

 

 

- Prioritet je bezbednost građana i radnika. Paralelno sa rušenjem odvijaće se i odvoženje šuta, s tim što će se to obavljati samo u popodnevnim satima kako se ne bi ometalo odvijanje saobraćaja - dodaje Krivokapić.

 

Vrednost radova je procenjena na 38 miliona dinara, a obavljaju ih radnici Vojnograđevinske ustanove Beograd. Planirano je da objekat bude srušen za 70 dana, a rušiće se od vrha. Zgrada nekadašnjeg Generalštaba urađena je po zamisli arhitekte Nikole Dobrovića.

 

Ulaz u zgradu B Generalštaba oštećen je u NATO bombardovanju 30. aprila 1999. godine. Republički zavod za zaštitu spomenika kulture je 2005. godine kompleks Generalštaba proglasio kulturnim dobrom. Međutim, njegova sudbina koja je u rukama Vlade Srbije i dalje nije poznata, a Ministarstvo odbrane samo koristi ove objekte.

 

(M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MikiGrobar

    13. decembar 2013 | 08:40

    Videli smo kako izgleda rusenje 99-te a sad istim tim zlotvirima trcimo u zagrljaj

  • D D

    13. decembar 2013 | 09:04

    Miki , bas tako ... eno sede toma i obama i verovatno divane kako je klinton slao avioncice da se izgraju sa nama ... sreca pa nisu ozbiljno usli u to bombardovanje , sravnili bi nas sa zemljom za 48h! Mamu im j....m odvratnu u svakoj corbi su mirodjija!

  • Djordje

    13. decembar 2013 | 09:46

    Kako cemo se nagutati radioaktivne prasine, nismo ni svesni !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA