NAŠI OSNOVCI: Dva i po sata dnevno igraju igrice

- Roditelji treba da se obuče da koriste kompjuter, jer je to jedini način da zaštite svoju decu, koja su pre njih prohodala i zakoračila u virtuelni svet - poručuje Slobodan Malušić

  • 5

Učenici svakog dana, u proseku, provode dva i po sata za računarom, najčešće igrajući igrice, a samo 25 odsto koristi kompjuter i za učenje, pokazalo je istraživanje u kome je učestvovalo 800 đaka od petog do osmog razreda, iz nekoliko beogradskih osnovnih škola.

Specijalista pedagogije i dugogodišnji direktor OŠ "Đura Daničić" Slobodan Malušić, autor ovog istraživanja, ocenjuje da mali broj đaka koristi računar u nastavne svrhe, s obzirom da je anketa pokazala da 98,2 odsto njih ima sopstveni kompjuter.

Po pitanju vremena koje provode u virtuelnom svetu, između dečaka i devojčica nema velike razlike, jer dečaci svakog dana ispred kompjutera sede 2,7 sati, a devojčice 2,3. Ipak, svaki deseti anketirani osnovac za kompjuterom je i više od 10 sati.

- Roditelji moraju da imaju uvid i kontrolu koliko vremena njihova deca provode na kompjuteru, u koje ga sve svrhe koriste i sa kim se sve druže preko njega. Oni treba deci da ograniče to vreme, ali i da ih upute da računar koriste ne samo za igrice već i za učenje i sticanje opšteg znanja, tehničke pismenosti i opšte kulture. Nažalost, deca su često bolji poznavaoci kompjutera od roditelja. Njima u tom slučaju preostaje da se obrate stručnjaku koji zna da ograniči pristup određenim programima, kao i vreme koje deca provode pred računarom. Roditelji treba da se obuče da koriste kompjuter, jer je to jedini način da zaštite svoju decu, koja su pre njih prohodala i zakoračila u virtuelni svet - poručuje Slobodan Malušić.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    18. decembar 2013 | 23:41

    Pa da ste ikad igrali neku igricu shvatili biste, gospodine Malusicu, da dva i po sata je suvise malo vremena za igrice, obrazovanje, kulturu, drustvene mereze i sve ostalo. Zato zaporavite na te vase teorije, nove generacije ce sve vise biti prikovane uz kompjuter, ali u medjuveremenu treba decu uputiti i na neke druge aktivnosti, recimo sport i rekreaciju.

  • Zorica

    18. decembar 2013 | 23:32

    Pa s razlikom da roditelji svoju djecu zapostave, gdje djetetu ne posvetu ni 30 minuta pažnje a roditelji sami tjeraju djecu za računala dok ona pije kavu sa susjedima a otac ko zna gdje je otišao landra.Kada bi se roditelj više posvetio djetetu ne bi dijete provelo tolko vremena za računalom. Roditelji ne uče sa svojom djecom niti mu pomažu domaćem zadatku.Nisam da se zabrani djetetu računalo i igrice iz razloga što je djetetu dosadno ali roditelj mora organizirati sebe da više vremena posveti sa djetetom.

  • Odraslo dete

    19. decembar 2013 | 01:19

    Najbolje je dete nauciti dnevnom rasporedu vremena. Ako pre podne ide u skolu onda rucak i sat vremena odmora nakon skole. Jedno sat - dva ucenja, 45 minuta do sat vremena sporta - fudbal, kosarka, trcanje, bicikl... da se oslobodi strasa i da fizicki bude zdravo. Nakon toga ga treba pustiti za kompjuter kao nagradu za dnevno ispunjene zadatke i obaveze. Da li ce to biti dva ili cetiri sata, sve zavisi od interesovsnja. Bitno je da ima i druge aktivnosti, a kompjuter zahteva dosta vremena inace ce se dete osecati nesrecno ako mu se kompjuter ogranici na sat vremena recimo, jer za sat vremena ono ne moze nista da odradi na kompjuteru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA