SKANDAL! Albanci s Kosova traže zlato od Srbije i imovinu Titove države!

Priština osim zahteva Srbiji za ratnu odštetu namerava da se uključi i u ostavinsku raspravu SFRj, koja još uvek traje i da uzme određeni broj diplomatsko-konzularnih objekata - predstavništava bivše SFRJ, vojnih objekata i deo arhiva nekadašnje države

  • 44

Šamar za šamarom stiže ovih dana Srbiji s Kosova i Metohije, pa je tako posle zahteva Prištine za dobijanje ratne odštete i zlata iz Beograda, usledio novi u vidu zahteva da tzv. Republika Kosovo dobije svoj deo zaostavštine SFRJ!

Ovo pitanje će, kako Telegraf.rs saznaje, biti deo razgovora u okviru Briselskog procesa.

Nova Vlada Kosova neće uslovljavati dijalog priznavanjem suvereniteta, prenosi štampa u Prištini, ali će tražiti dosta toga, između ostalog i ratnu odštetu po raznim osnovama, ali i deo blaga bivše zajedničke Titove države.

Priština će tako, kako navode mediji, potraživati određeni broj diplomatsko-konzularnih objekata - predstavništava bivše SFRJ, vojnih objekata i deo arhiva nekadašnje države.

SKANDAL: Kosovo od Srbije traži zlato i ratnu odštetu!

Stručnjaci, međutim, tvrde da Kosovo nema pravo na podelu imovine bivše SFRJ, nije deo sukcesije, a taj proces ne može da se odvija u granicama Srbije.

- Pošto se sukcesija uspostavlja između suverenih i nezavisnih država i pošto Republika Srbija nije priznala Kosovo i Metohiju kao suverenu i nezavisnu državu, ne može se govoriti o sukcesiji - kaže za Novosti Rodoljub Etinski, glavni pravni savetnik Ministarstva spoljnih poslova.

SRAMOTA: Kosovo će učestvovati na Olimpijskim igrama!

Ipak, kako saznaje naš portal, Beograd i Priština će u pregovorima u okviru Briselskog sporazuma razgovarati i o imovinskim i finansijskim pitanjima, jer je navodno KiM kao autonomna pokrajina, mogla da ima svoju imovinu i može da preuzme odgovarajuće finansijske obaveze, baš kao što pokrajine ili regioni u drugim državama imaju svoju imovinu i finansijske obaveze.

Savetnik predsednika Republike Srbije Oliver Antić kaže za Telegraf da Kosovo nema pravo na podelu imovine bivše zajedničke države.

- Kosovo se otcepilo od Srbije protivpravnom secesijom, i niko u svetu ko se tako odvojio nije polagao pravo na sukcesiju. Ovakav zahtev Kosova nije pravno utemljen, a u pravu svaki zahtev mora da ima neki osnov - tvrdi on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Smešni su

    9. decembar 2014 | 14:20

    Sve što je tamo izgrađeno,ali SVE osim džamija je Srbin napravio.Žive u našim kućama,u našim stanovima,troše struju iz elektrana koje smo mi napravili,piju vodu iz vodovoda koje smo mi pravili,jedu hleb iz pekara koje smo mi pravili,idu u škole koje smo mi gradili....ŽIVE NA ZEMLJI NAŠIH PRADEDOVA,zemlji natopljenoj srpskom krvlju ispod Gazimestana.SRAM IH BILO.Nek ih vuče prokletstvo zauvek!

  • Milan

    9. decembar 2014 | 14:59

    Pa nije to nikakav skandal?Trazimo i mi svoje! Zlato je naravno od Karadjordjevica,tako da nema veze sa njima? Posto nisu u sastav YU usli kao drzava, ne mogu ni da vrse potrazivanja? Kao Juzna srpska pokrajina mogu po reciprocitetu, ali isto tako moraju da ucestvuju u nasim dugovanjima!Ratnu odstetu svakako trebaju da plate ali Srbiji za divljanje i terorisanje infrastrukture i kulturnih spomenika,kao i pitanje Trepce,raznih fabrika,Brezovice,aerodroma itd.itd.Njihovo je da traze, a nase damo?Ili uzmemo?

  • Boza Pub

    9. decembar 2014 | 14:36

    Sta ceka Republika Srpska kad nepriznata Republika Kosovo i metohija ulazi u UN bez validnog odobrenja da ulazi u UN bez saglasnosti 110 clanica medlu njima i osnivec UN Srbija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA