Bivši šef VBA: Neko je Albancima namignuo da pomenu referendum

Nedavno održani referendum u Republici Srpskoj bio je povod Albancima sa Kosova da pokrenu to pitanje, a cilj je da se na taj način dodatno vrši pritisak na Srbiju, rekao je bivši šef VBA Momir Stojanović

  • 26

Namera kosovskog predsednika Hašima Tačija da organizuje referendum o ujedinjenju samoproglašene države Kosovo sa Albanijom ima za cilj da "disciplinuje Beograd i Banjaluku", izjavio je bivši šef Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović.

Dačić: Referenduma u Vojvodini i na Kosovu neće biti

- Najava da će Kosovo raspisati referendum za ujedinjenje sa Albanijom govori o tome da je neko Albancima na Kosovu, zbog nedavno održanog referenduma u Republici Srpskoj, namignuo i rekao da potegnu to pitanje. To je samo jedno od pitanja kojim se dodatno vrši pritisak na Srbiju i Republiku Srpsku - rekao je Stojanović za Sputnik.

Stojanović je rekao da ta najava za cilj da se "Beograd i Banjaluka "disciplinuju" i da se pokaže kakve sve komplikacije Srbija može da iskusi ukoliko pokuša da reši nacionalno pitanje na Balkanu".

- U pitanju su pre svega SAD i neke zemlje EU koje odlučuju o potezima mnogih država na Balkanu. Ova najava je u funkciji pretnji i pritisaka na Srbiju i Republiku Srpsku, zbog nedavno održanog referenduma u RS - rekao je Stojanović.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Kaže da politika "mi ne bismo da se mešamo" začuđujuća i u isto vreme zapanjujuća, jer su skoro sve države bivše SFRJ rešile svoje nacionalno pitanje, a jedino je srpsko nacionalno pitanje ostalo nerešeno.

KOSOVSKI ALBANCI SE HVALE: Napravili smo našu vojsku!

- Mnogi jugoslovenski narodi, od Republike Slovenije, Republike Hrvatske, preko Makedonije, BiH imali su pravo na samoopredeljenje, jedino se srpskom narodu to pravo ne priznaje. Zapanjujuće je da zvanični organi Srbije, u situaciji kada je predsednik RS Milorad Dodik na osnovu odluke Skupštine RS sproveo odluku o održavanju referenduma, ćute. To je neshvatljivo. Srbija mora da štiti vitalne državne nacionalne interese, kako Srba u Srbiji, tako i Srba u Republici Srpskoj - zaključio je Stojanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imenjak

    30. septembar 2016 | 15:07

    Stvar je jednostavna...istog momenta ce biti referendym za ujedinjenje Srpske sa Srbijom kao i mozda severa Kosova sa Srbijom

  • Zak

    30. septembar 2016 | 16:58

    Da sam ja u pitanju imali bi vec nekoliko ruskih baza u blizini kosova vojvodine i republike srpske i svi ni posle cutali a kako stvari stojr do toga ce morati doci jednog dans nemoze se sedeti na dve stolice

  • Gardista

    30. septembar 2016 | 19:26

    I Republika Srpska ce odrzati referendum o spajanju sa Srbijom. Sto je to jednim dozvoljeno a Srbima zabranjeno?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA