≫ 

Srbija je bog i batina u regionu za tenis: Parira joj samo istočni komšija, Albanci ne znaju šta je beli sport

Vrlo loša je situacija i u Severnoj Makedoniji, dok Grčka jedina ima po tenisera i teniserku među najboljih deset

  • 6
Kolaž - teniseri, region Foto: Tanjug - AP, kolaž

Polako, ali sigurno dolazi do smene generacija u tenisu. Sve više i u muškoj i u ženskoj konkurenciji u završnici turnira viđamo neka nova lica, o čemu svedoči i "prevrat" na rang listama na čijem se vrhu više ne nalaze godinama dobro poznata lica poput Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera kod muškaraca, odnosno Serene Vilijams kod žena.

Stoga se postavlja dobro pitanje - na kakvim to nogama stoji tenis u regionu? I dok Srbija može da se pohvali sa povećim brojem tenisera među prvih sto, u ženskoj konkurenciji situacija nije toliko blistava. Međutim, postoje zemlje gde nema nimalo "belog", odnosno gde je potpuni mrak i gde je tenis, deluje, samo misaona imenica.

Pa, krenimo redom...

Srbija

ATP - Novak Đoković (3), Miomir Kecmanović (30), Filip Krajinović (31), Laslo Đere (55), Dušan Lajović (63)

WTA - Aleksandra Krunić (108), Olga Danilović (125), Nina Stojanović (232)

Kao što je dobro poznato, kod tenisera sam vrh ATP liste čuva Novak Đoković, koji je nedavno kao posledica rezultata na Rolan Garosu "skliznuo" na treću poziciju na svetu. Ipak, kao neko ko drži apsolutni rekord po broju nedelja provedenih na čelu karavana, sa osvojenih 20 Grend slem titula, Nole će biti neko koga će teško bilo ko nadmašiti iz ovog regiona u godinama, pa i decenijama koje nadolaze.

Srpski tenis svakako ne mora da brine ni kada je reč o budućnosti, pošto je naš Miša Kecmanović tokom proleća pokazao da ima snage da se bori za završnice svih većih turnira, gde je u jednom trenutku bio u nizu od njih sedam na kojima je ušao barem u četvrtfinale, što ga je poguralo i na rang listi. Veliki pomak napred je pre samo nekoliko dana napravio i Filip Krajinović posle plasmana u finale turnira u Kvinsu.

Ipak, kod dama situacija već godinama nije onakva kakvu bismo voleli da vidimo. Posle odlaska Ane Ivanović i Jelene Janković u više nego zasluženu penziju, ženski tenis godinama traži nekoga ko bi "povukao" kolo napred. Pa opet, to se ne dešava, a vrlo loše zvuči podatak da ni ove sedmice nemamo nijednu teniserku među prvih sto na planeti.

Trenutno najbolja je Aleksandra Krunić koja je na 108. poziciji, Olga Danilović kojoj se predviđalo da će posle onog osvojenog turnira u Moskvi pre par godina krenuti napred, i dalje stagnira i konstantno se kreće oko 125. pozicije, koju trenutno zauzima. Veliki pad doživela je i Nina Stojanović koja je trenutno 232. teniserka sveta, ali koja nije igrala od januara zbog povrede.

Crna Gora

ATP - Rezart Cungu (764), Ljubomir Čelebić (1197), Matija Samardžić (1910)

WTA - Danka Kovinić (88), Vladica Babić (809), Danica Krstajić (ex. 166)

Krenemo li ka jadranskom primorju, u Crnoj Gori situacija nije nimalo blistava, ali je opet daleko bolja nego u nekim drugim zemljama, o čemu će biti više reči u nastavku. Kod naših južnih komšija daleko bolje stoji ženski tenis i to pre svega zbog Danke Kovinić koja je sada 88. na planeti, a koja je neretko umela da namuči i neke od najjačih na svetu poput Naomi Osake, pa i Ige Švjontek koja sada deluje nedodirljivo.

Međutim, problem je što sama Danka koja je rodom iz Herceg Novog i koja je rođena 1994. godine, nema dobru pratnju, pošto na WTA listi trenutno postoji samo još jedna teniserka koja ima bilo kakav rang. U pitanju je Vladica Babić koja je tek 809. na svetu, dok će se oni zagriženiji ljubitelji tenisa setiti i Danice Krstajić koja je nekada bila 166. na planeti.

U muškoj konkurenciji, situacija je takođe daleko od blistave. Samo jedan teniser iz Crne Gore zauzima mesto u prvih 1.000 i reč je o Rezartu Cunguu, momku rođenom u Ulcinju, a koji ima albansko poreklo. Tek poneko učešće na čelendžerima donelo mu je 764. mesto na svetu, a daleko iza su Ljubomir Čelebić na 1197. poziciji, odnosno Matija Samardžić koji je jedva i među prvih 2000, pošto je na 1910. mestu.

Bosna i Hercegovina

ATP - Damir Džumhur (166), Mirza Bašić (242), Nerman Fatić (266)

WTA - Dea Herdželaš (199), Nefisa Berberović (273), Anita Vanger (1045)

Znao je tenis u Bosni i Hercegovini i za neke mnogo bolje dane, ali ni sada ne može da kaže da je baš u tolikom "kanalu". Pa ipak, traži se neko ko će zameniti stari kov, odnosno konkretno Damira Džumhura, koji je u slobodnom padu niz ATP listu i koji je umeo da i na Gren slem turnirima preskoči po jedno ili dva kola i stigne do pred kraj prve nedelje na Rolan Garosu, Vimbldonu, Australijan openu i US openu. Trenutno se nalazi na 166. poziciji, a prate ga Mirza Bašić koji je 242. na planeti, odnosno Nerman Fatić koji je 266. teniser.

Kod žena, trenutno najbolja teniserka je Dea Herdželaš koja je ruku na srce daleko bolji rang imala dok je bila u juniorskoj konkurenciji kada je bila i među 100 najboljih. Sada "tavori" na 199. poziciji i nekako teško uspeva da pronađe put da taj rang popravi i domogne se bar vodećih 150 na listi. Problem je što je još samo jedna teniserka iz Bosne i Hercegovine među prvih 1.000 na planeti i u pitanju je Nefisa Berberović koja je 273. Treća najbolja je Anita Vagner koja je tek na 1.045 poziciji.

Hrvatska

ATP - Marin Čilić (17), Nino Serdarušić (170), Borna Gojo (177)

WTA - Petra Martić (80), Ana Konjuh (91), Dona Vekić (93)

Zemlja koja može da uđe u trku sa Srbijom za mesto "teniskog lidera" u regionu je Hrvatska. Jedan teniser i tri teniserke među prvih sto podatak je koji svakako ide na ruku našim zapadnim komšijama, koji su umeli da naprave zapažene rezultate i u Dejvis kupu, pa i u Bili-Džin King kupu.

Najbolji je svakako Marin Čilić, čija sezona "tek ide", pošto je reč o teniseru kojem odgovaraju brže podloge kakve su one na Vimbldonu, pa i u nastavku na US openu i većim Mastersima. Za sada je na 17. poziciji, a zajedno sa njim među prvih 200 na planeti se nalaze i Nino Serdarušić na 170. poziciji, odnosno Borna Gojo koji nam je "neočekivano" zapržio čorbu u onom okršaju jesenas u Dejvis kupu. On je sada 177. na svetu i napredovao je u odnosu na taj dvoboj.

Sa druge strane, kod teniserki, sve su se nekako skoncentrisale na "malom" prostoru, pa je tako Petra Martić vodeća na 80. poziciji, iako je sama nekada bila među 20 najboljih na planeti, konkretno na 17. mestu. Dobro poznate su i Ana Konjuh koja je na 91. poziciji, odnosno Dona Vekić sa dva mesta slabijim plasmanom. Problem je, naravno, što se i one same već duže vremena nalaze u WTA karavanu i što se i kod njih traži dostojna zamena i zalog za budućnost.

Slovenija

ATP - Aljaž Bedene (202), Blaž Rola (342), Tomaš Lipovšek-Puhes (653)

WTA - Tamara Zidanšek (58), Kaja Juvan (60), Polona Hercog (284)

Senzacionalni plasman Tamare Zidanšek prošle godine u polufinale Rolan Garosa dao je neku vrstu "poleta" slovenačkom tenisu uopšte. Sjajna teniserka je u jednom momentu posle drugog Grend slema u sezoni uspela da se domogne i 22. pozicije na svetu u februaru ove godine, ali se sada nalazi u manjem padu, naravno, zbog izgubljenih bodova na ovogodišnjem turniru u Parizu. Pa ipak, Tamara igra prilično konstantno i može se reći da sa ovim nivoom igre ima umeće da se zadrži u vrhu neko vreme.

Tu je i dobro poznata Kaja Juvan, koja je samo dva mesta slabije plasirana od Zidanšekove, ali i Polona Hercog koja je ušla u veteranske godine i polako, ali sigurno doživljava pad na rang listi. Nekada je umela da se pohvali i mestom među najboljih 40, a sada je tek na 284. poziciji na svetu.

Kod muškaraca je situacija blizu katastrofalne. Osim Aljaža Bedenea koji je 202. na svetu i kojeg je nedavno sa terena "oduvao" upravo Novak Đoković, nema niko ko uliva nadu da bi mogao da se probije do vrha. Tek, među prvih 1.000 su još Blaž Rola koji je 342. na svetu, odnosno Tomaš Lipovšek-Puhes na 653. poziciji.

Severna Makedonija

ATP - Stefan Micov (1333), Obrad Markovski (1449)

WTA - Magdalena Stoilkovska (1358)

Najgora situacija, barem kada je reč o zemljama iz nekadašnje Jugoslavije vlada u Severnoj Makedoniji. Ne samo da nemaju nijednog tenisera ili teniserku među 1.000 najboljih, nego je na WTA listi nemoguće pronaći po troje predstavnika ove države koji su u poslednjih godinu dana skupili barem jedan jedini bod na čelendžerima ili profesionalnim turnirima.

Tek, Stefan Micov je na 1333. poziciji i od tenisa je u singlu u karijeri zaradio svega 742 dolara, što je nešto više od 77.500 dinara, a na sceni je već neko vreme, pošto trenutno ima 29 godina. Obrad Markovski je na 1449. poziciji i zaradio je 562 dolara, odnosno oko 60.000 dinara, što se može podvesti pod jednomesečnu medijalnu platu u Srbiji.

Ni kod dama situacija nije nimalo blistava. Tamo je jedna jedina prestavnica na WTA listi Magdalena Stoilkovska koja je 1358. na svetu i koja u karijeri nije uspela da se domogne neke veće pozicije.

Mađarska

ATP - Marton Fučovič (57), Sombor Piroš (178), Mate Valkuš (259)

WTA - Ana Bondar (62), Dalma Galfi (81), Pana Udvardi (99)

Krenemo li van bivše Jugoslavije u put po regionu, videćemo da je situacija najbolja na severu i severoistoku. Konkretno, Mađarska ima jednog tenisera među najboljih 100, kao i tri teniserke, što je situacija identična onoj kakvu imamo u Hrvatskoj.

Najbolji predstavnik u muškoj konkurenciji je dobro poznati Marton Fučovič, koji je vrlo često izlazio u javnost i protivio se nekim stavovima Novaka Đokovića. Sa njim se sastajao i vrlo često, konkretno četiri puta u poslednje četiri godine, pri čemu je srpski teniser dobio svaki od tih duela. Marton je sada 57. na svetu, a protestovao je i zbog činjenice da će nakon brisanja bodova sa prošlogodišnjeg Vimbldona doživeti veliki pad na karijeri.

Njega na ATP listi prate manje poznati Sombor Piroš na 178. poziciji, odnosno Mate Valkuš koji je na 259. mestu. Nijedan od njih se ne može pohvaliti nekim vanserijskim rezultatima tokom karijere i uglavnom su učešće uzimali na čelindžerima i u kvalifikacijama za veće turnire.

Rumunija

ATP - Nikolas David Jonel (307), Filip Kristijan-Đijanu (310), Marijuš Copil (318)

WTA - Simona Halep (19), Sorana Kirstea (32), Irina-Kamela Begu (43), Elena-Gabrijela Ruse (55), Žakelin Kristijan (70)

Rumunija je "meka" za ženski tenis. Ne samo da ova zemlja ima pet teniserki među najboljih sto na planeti, nego još dve vode poreklo odatle. To su, naravno Ema Radukanu i Bijanka Andresku koje nastupaju za Veliku Britaniju, odnosno Kanadu. Pa opet, kolo predvodi nekadašnja prva teniserka sveta Simona Halep koja je sada na 19. mestu na listi, a odmah iza nje je podjednako legendarna Sorana Kirstea na 32. poziciji.

Rumunski tenis neće morati mnogo da "pati" ni u budućnosti kada je WTA konkurencija u pitanju. Već na 43. poziciji je Irina-Kamela Begu, dok listu zatvaraju Elena-Gabrijela Ruse sa 55. mestom, odnosno Žakelin Kristijan koja je na 70. poziciji. Ipak, situacija je potpuno drugačija kada je u pitanju muška konkurencija.

Tamo ni na vidiku nema nekoga ko bi mogao da se probije u sam vrh, pošto je najbolji Nikolas David Jonel koji je tek 307. poziciji, a zanimljivo je da su i preostala dvojica koja kompletiraju najbolju trojku na malom prostoru, pa je tako Filip Kristijan-Đijanu na 310. mestu, dok je Marijuš Copil 318. na svetu.

Grčka

ATP - Stefanos Cicipas (6), Mihail Pervolarakis (373), Petros Cicipas (774)

WTA - Marija Sakari (5), Despina Papamihail (147), Valentini Gramatikopulos (191)

Grčka je jedina zemlja u regionu koja može da se pohvali da ima po jednog tenisera i teniserku među 10 najboljih planeti. Dobro poznata je činjenica da je kod muškaraca dominantan Stefanos Cicipas koji je trenutno na 6. poziciji, dok je ipak kod dama nešto bolja Marija Sakari koja je za mesto bolje plasirana od svog sunarodnika.

Ono što je takođe vrlo zanimljivo jeste da je treći najbolji grčki teniser zapravo brat Stefanosa Cicipasa, Petros. Ruku na srce, on nije imao nikakve veće uspehe u karijeri, mada je vreme tek pred njim, pošto mu je samo 21 godina. Zauzima 774. mesto na tabeli, a između se "uglavio" Mihail Pervolarakis koji je 373.

Kod dama posle Marije Sakari nema posebnog imena, pošto je Despina Papamihail tek na 147. poziciji, a nju je pre samo nekoliko dana naša Natalija Stevanović eliminisala iz kvalifikacija za Vimbldon. Vrlo blizu na listi je i Valentini Gramatikopulos koja je 191. na svetu, međutim ni ona u poslednje vreme ne blista i nije uspela da se domogne nekog većeg rezultata koji bi je pogurao korak bliže mesta u prvih sto.

Bugarska

ATP - Grigor Dimitrov (21), Dimitar Kuzmanov (175), Adrijan Andrejev (357)

WTA - Viktorija Tomova (128), Izabela Šinikova (217), Elica Kostova (415)

Tenis u Bugarskoj počinje i završava se jednim imenom - Grigor Dimitrov. Bugarski teniser koji je prošle sedmice uzeo učešće na turniru u Kvinsu dobro je poznat ovdašnjoj teniskoj javnosti, pošto je i sam bio čest protivnik Novaka Đokovića kroz godine na najvećoj sceni. Umeo je da namuči najboljeg Srbina, a poznat je kao neko ko igra u naletima i ko na jednom turniru vrlo lako može da dođe do same završnice, a da potom na naredna dva ispadne u prvom kolu.

To mu trenutno donosi 21. mesto na ATP listi, a prati ga Dimitar Kuzmanov koji je 175. teniser sveta. Posle njega, dolazi tek Adrijan Andrejev koji je na 357. poziciji na svetskoj rang listi.

U ženskoj konkurenciji, nije se pojavio apsolutno niko ko bi nasledio legendarnu Katarinu Malejevu koja je nekada dominirala i bila među prvih deset na svetu. Tek, tu su Viktorija Tomova koja je na 128. poziciji i koja je jedina među 200 najboljih. Još samo Izabela Šinikova sa 217. mestom i Elica Kostova koja je na 415. poziciji zaslužuju "počasni" pomen.

Albanija

ATP - /

WTA - /

Koliko god to bilo bizarno ili ne, trenutno ne postoji niti jedan teniser, pa niti jedna teniserka iz Albanije koja je u poslednjih godinu dana osvojio ili osvojila makar jedan bod na ATP ili WTA listi. Stoga se postavlja sasvim logično pitanje - da li kod naših komšija sa jugozapada uopšte znaju šta je beli sport?

I Gugl i Vikipedija imaju problem da pronađu ikoga koga bi mogao da bude predstavnik Albanije na listi. Tako se Gendži Čakiri samo ovlaš pominje na najpoznatijoj svetskoj enciklopediji, iako je za života od profesionalnog tenisa zaradio ukupno nula dolara.

Kod dama, na sajtu WTA pojavljuju se samo tri imena, međutim niko od njih nema nikakav rang. To su Zerina Goždari, Danijela Ismlamaj i Jordžilda Kostadini. Svakako, podatak iz rubrike "verovali ili ne".

Video: Olga Danilović dobila konkurenciju: Izazovno izdanje Nine Stojanović u nevaljaloj haljini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA