Bombona

Dok Novakovi navijači izgovaraju "bombona" uz poljubac u skupljene prste, Nadalovi drže skupljene prste u nivou grudi i prave oscilacije napred nazad.

  • 6
Tenis Vimbldon finale Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Novak je i pre žreba glasio za favorita, ali kako se nasložio kostur Vimbldona, njegovi navijači su skupili prste, poljubili ih i uzviknuli "bombona". Zašto? Jer titula na ovakvom projektovanom putu izgleda još realnija neko prepodne, dok se Nadal u drugom uglu verovatno drži za glavu.

Koliko bi se samo pritisak stabilizovao da odbrani tu titulu. Dok svi još uvek prebiraju po imenima koja bi mogla da naškode onim najvećima, Đokoviću je verovatno najžalije što će u trećem kolu morati da igra protiv Kecmanovića. Naravno, ako se sa papira prenese u delo.

Prvi zvanični korak na legendarnoj travi biće protiv Sonvu Kvona. Drugi već protiv Kokinakisa ili Majžaka. Deluju lako, zamišljaju se poletno i bez mnogo muke. Niko ne dovodi u pitanje prolazak dalje, a onda sledi Miša.

Sa aspekta teniske analitike i trenutne forme, treća runda bi za Novaka bila možda i teža nego četvrta. Projekcije govore da bi ga tamo u najgorem slučaju sačekali Nikoloz Basilašvili ili nervozni Rajli Opelka koji je izgubio svoju moć servisa još od šljake. Ne ide Amerikancu, sve ga bocka i sve mu smeta, a na Rolan Garosu se žalio i na buku koleginica sa susednog terena.

U četvrtfinalu se priključuju rukavcu nešto zvučnija imena. Karlos Alkaraz ili Janik Siner su mladići koji bi bili već ozbiljniji razlog za znoj, ali je pitanje koliko španska i italijanska budućnost mogu na travi da daju protiv Đokovića koji je na egzibiciji u Harlingemu pokazao strahovit mehanizam protiv Ože Aliasima. Spreman je, a nije se mnogo spremao i čini se, iz jednosatnog rada da se uopšte ne šali.

Pontecijalni rušioci projektovane sudbine nosioca su Endi Mari i Džon Izner. Britanac će, standardno, iza sebe imati domaću publiku i mogao bi da otkloni fizičke smetnje ukoliko ga ponesu adrenalin i stare slike sa titulom u rukama.

Papir za polufinale kaže Kasper Rud, ali forma kaže Hubert Hurkač.

Rud je zaista neko ko se ne snalazi najbolje na zelenoj površini, stigao je do mesta trećeg nosioca usled masovnih odsustava Rusa zbog suspenzije i Zvereva zbog povrede.

Njegove igre i plasman u finale Rolan Garosa nikakav reper nisu za ono što sledi na Vimbldonu. Mladi Peniston ga je odmah izbacio u Kvinsu, još uvek za širi auditorijum nepoznati Bergs ga je dobio na Đorđo Armani egzibiciji u dva seta... Ne, nije on prepreka i pitanje je da li može dalje od četvrtog kola, a kamoli do duela za Novakom.

Sa druge strane, Hurkač nema baš najlakši žreb na startu, odmah protiv Davidoviča Fokine, ali titula u Haleu i glatka pobeda protiv Danila Medvedeva u finalu turnira reference su koje mu daju ulogu favorita sve do polufinala. Odlično mu radi servis na travi i najveći mu je problem kada ga zadesi prepreka koja je njegova kopija. Tu se ne snalazi najbolje, ali Novak je kombinacija svega, ne oslanja se samo na jedan plan. Uvek postoji alternativa, dok je Poljaka otkazivanje jednog motora siguran pad.

I na kraju, Rafael Nadal. Ili Mateo Beretini. Ili Stefanos Cicipas. Samo ova dva imena i već je problem za Rafu kojem, zna se, izlazak sa šljake u ovim godinama predstavlja izlazak iz rova usred paljbe. Ono, može ga metak zakačiti, ali može i proći bez posledica. Sve zavisi koliko se dobro snađe i koliko oseti podlogu. O povredi ne bi trebalo previše dužiti.

Celokupan deo kostura kod Rafe je pun "zelene gospode". Dosta jakih servera, dosta tenisera koji vole servis volej igru.

Pored svega, Fransisko Serundolo na startu ne bi trebalo da bude problem, ali već bi Sem Kveri mogao da napravi isti. Zna se kako Amerikanac izgleda kada uđe u režim mašine. Facijalne ekspresije na minimumu, potezi britki i brojčano svedeni na minimum, jednostavna priča za sve.

I da se on ne snađe dobro, Lorenco Sonego će u svom maksimumu možda uzeti set. A, i da se Italijan indisponira, eto Marina Čilića preko mreže, a poznato je kako veliki Mrnja igra kada mu se ruka opusti. Pokazao je to na šljaci, pokazuje to i na travi, samo za dve brzine jače.

Sve to, pa još Feliks Ože Aliasim. Kanađnin je u pet setova pokazao Rafi da se ne stidi ni u gostima, pokazao je i da može na "neprijateljskom" Rolan Garosu gde bi publika navijala i protiv rođene majke ukoliko bi igrala sa Nadalom.

Ove "sitne" prepreke bi samo prethodile okršaju gde Nadal ne bi bio ni favorit ili bi stidljivo imao tu titulu na ime i status. Mateo Beretini ili Stefanos Cicipas. Tu se nema šta previše pričati, Beretini dolazi na Vimbldon sa dve titule "bek tu bek" na travi, aktuelni je vicešampion Grend slema i jedan od glavnih imena koje se naslućuje u borbi za trofej.

Cicipas, sa druge strane, sve sigurnije igra i čini se da mu je situacija u glavi mnogo bolja nego prošlih meseci. Zna da može, zna da dosta vojvoda fali zbog suspenzija i povreda, zna da je favorit iz senke...

Na kraju... Novak Đoković. Pa, dok Novakovi navijači izgovaraju "bombona" uz poljubac u skupljene prste, Nadalovi drže skupljene prste u nivou grudi i prave oscilacije napred nazad.

Sve je jasno.

Biće valjda još jasnije kad borba krene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA