≫ 

Vilander: "Novak delio lekciju Kirjosu, postao je jači zbog svega i neće se zaustaviti na 21. GS"

Šveđanin impresioniran kako je Đoković slavio u finalu Vimbldona

  • 1
Novak Đoković, Mats Vilander Foto: Marko Jovanović / AP/Tanjug

Novakova 7. titula na Vimbldonu, a ukupno 21. na Grend slemovima i dalje je glavna tema u teniskim krugovima. Đoković je u sjajnom finalu savladao Nika Kirjosa sa 3:1 i došao do najvrednijeg pehara u tenisu, a način na koji je došao do titule impresionirao je i Matsa Vilandera, sedmostrukog Grend slem šampiona, koji je sada stručni televizijski konsultant za tenis.

Vilander ističe da je ključni momenat bio početkom drugog seta, kada je Novak dobio dva duga poena, kojim je poslao jasnu poruku Niku šta ga čeka dao kraja meča.

- Svideo mi se način na koji je Nik Kirjos napao ovaj meč, a pobeda u prvom setu je bila neophodna komponenta da bi to bilo veliko finale. Za mene se jasno okrenulo na početku drugog seta na 1:1 30:30. Na sledeća dva poena, jedan od 23 udarca, drugi od 18, Đoković je svesno odlučio da produži razmenu. Što je, kada se suočite sa jedinstvenoim serverom kao što je Kirgios, neverovatno. Treba vam nerđajuće samopouzdanje u sopstvenu igru. Ja, na primer, to nikada ne bih uspeo da uradim protiv Samprasa ili Bekera.

- Đoković nije napravio pravu taktičku promenu. Bila je to više poruka. Na ova dva poena imao je preokret i mogao je nešto da pokuša. Ali odlučio se za strpljenje, napisao je scenario za drugi deo meča: "Nik, nećeš me pobediti sa osnovne linije, nogu da igram tako osam sati. Dajem ti lekciju".

Vilanderu se nije dopao Kirjosov jezik i smatra da je sudija trebalo više puta da ga upozori u finalu.

Nik Kirjos Foto: Profimedia

- Veoma pametan način da izvršite pritisak na svog rivala. Bez žurbe, bez neiznuđenih grešaka. Na vama je da dođete i osvojite titulu uz veliki rizik. Naravno, Kirjos je na žestok način vikao na svoju ložu.

Ali to je njegov način da se nosi sa pritiskom. Ne mogu da nađem nešto da zamerim, osim što je sudija verovatno trebalo da mu da više upozorenja. Nema problema da ima emocije i pokaže ih. Odličan je za igru. Jedini problem je, u stvari, njegov jezik.

Smatra Vilander da se Novak neće zaustaviti na broju od 21. titule na Grend slemovima i da su ga problemi koje je imao samo ojačali.

- Evo Đokovića sa 21 Gren slem titulom. Bio bih izuzetno iznenađen da ostane na tome. Od diskvalifikacije na US Openu 2020. doživeo je mnogo Grend slem peripetija. Ali sam to rekao i ponavljam, sve što ga je ojačalo. Ima izuzetnu snagu karaktera - zaključio je Vilander.

Video: Novak se latio mikrofona, zapevao veliki Bešlićev hit: Đoković slavi sa Sašom Kovačevićem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA