Vreme čitanja: oko 2 min.

Znate li pravi razlog zašto teniseri moraju da budu u belom na Vimbldonu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Opšte je poznato da učesnici moraju da budu u opremi u originalnoj boji "belog sporta", ali ne znaju mnogi zašto se insistira toliko na tome

  • 6
Novak Đoković i Rodžer Federer Svi teniseri moraju da igraju u beloj opremi na Vimbldonu; Foto: AP/Tanjug

Vimbldon je tradicija, prestiž, jedini turnir koji se igra na originalnoj teniskoj podlozi. Najstarije takmičenje u "belom sportu" igra se od 1877. godine. Pehar Vimbldona smatra se najvrednijim koji bi teniser i teniserka mogli da osvoje.

Turnir koji se igra šest nedelja pre prvog ponedeljka u avgustu zbog svoje duge istorije i privrežnosti tradiciji u Velikoj Britaniji obiluje pravilima kada je u pitanju ponašanje i odevanje učesnika.

Opšte je poznato da teniseri i teniserke moraju da budu u kompletno beloj opremi, originalnoj boji "belog sporta", ali ne znaju mnogi zašto se insistira toliko na tome.

Krajem 19. veka, u Engleskoj je tenis bio vid društvenog okupljanja. Tadašnjem noblesu bilo je potpuno nezamislivo da se na obojenom vešu vide tragovi znojenja. To se smatralo neprikladnim, pogotovo da se na jednoj dami primeti da se znojila.

Zbog toga je belo postalo - zaštitini znak Vimbldona.

Ju Es open je dozovolio opremu u boji 1972. godine. Na Vimbldonu se to nikad neće desiti. Nije bilo ustupka čak ni velikom Rodžeru Federeru, koji je 2013. godine imao drečavo narandžasti đon na patikama, zbog čega je opomenut od strane organizatora.

Rodžer Federer, đon, patike, Vimbldon Patike zbog kojih je Federer opomenut na Vimbldonu 2013. godine; Foto: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images

- Mislim da je to prestrogo. Ako pogledate slike iz vremena kada su igrali Edbeg i Beker, bilo je više boja - žalio se tada Rodžer.

Zapravo, dres-kod je postao još striktinji. Prošle godine je "Ol Ingland klab" izdao dekret, od deset poglavlja, sa pravilima za igrače. Potpuno belo odnosi se i na znojnice, trake za glavu, marame, narukvice i patike. Logo brenda može biti u bilo kojoj boji.

Ima tu još definicija:

- Belom bojom ne smatra se ona koja nije "čisto bela", niti krem boja.

- Na opremi je dozvoljena štrafta u drugoj boji, ne široj od jednog centimetra.

- Bilo koji deo donjeg veša u drugoj boji koji bi mogao da bude vidljiv, čak i u slučaju znojenja, nedozvoljeno je nositi.

Ova pravila postala su "sveto pismo".

Martini Navratilovoj, devetostrukoj osvajačici prestižnog turnira, rečeno je da je njena suknja, sa plavim štraftama,  prevršilo granicu dozvoljenog, i to na revijalnom meču prošle godine. Ona je uzvratila pitanjem kako je to moguće kad je takve suknje nosila na istom turniru godinama kroz karijeru. Njena oprema se čak nalazi u Vimbldonskom muzeju!

- Definitivno su preterali - govorila je Navratilova.

I zaista - prema ovako strogim pravilima, opreme koje su nosili legendarni, na primer, Artur Eš i Rod Lejver, prekršila bi najnovija pravila najstarijeg turnira na svetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mr

    30. jun 2015 | 21:32

    Bela boja je od kju kjuks klana i to je najveca glupost jer to istice rasnu separaciju i atp nema snage ili nece da to ukine pa gde jos se primenjuju ta pravila u savremenom svetu ali eto enlezi stari robovlasnici i imperatori to mogu i svi im to dopustaju

  • ime

    24. jun 2019 | 10:58

    Ovo je najjači teniski turnir na svetu, nek priča ko šta hoće.

  • W

    24. jun 2019 | 09:39

    Koliko se ja sećam,svi su igrali u belom(sa malo detalja) dok Agasi nije počeo da j.g.:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA