≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vimbldon ove godine uvodi novo tenisko pravilo, koje se neće svideti serverima!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mečevi više neće moći da traju u nedogled

  • 5

Neke stvari se nikada neće promeniti na Vimbldonu, kao što su bela oprema tenisera, jagode sa šlagom i šampanjcem, trava, kiša... Ali, ovogodišnje, 133. izdanje Gren slema u Londonu, doneće nam i veliku promenu, koja se uvodi kada je sama teniska igra u pitanju.

Koje su promene u pitanju?

Naime, posle postavljenog krova na terenu broj jedan, Vimbldon sada ima dva pokrivena terena, koja ih štite od kiše i prekidanja mečeva, što je godinama bio najveći problem turnira. Sada mečevi na centralnom i terenu broj jedan mogu da se nastave i tokom lošeg nevremena i mraka, a zaključno vreme do kada može da se igra je do ponoći po vremenu u Srbiji (23 h po vremenu u Britaniji).

Teren broj 1,  Vimbldon, stadion Teren broj 1 na Vimbldonu sa pokretnim krovom; Printskrin: Youtube/Virtual Viewing

Nova promena je uvođenje odlučujućeg tajbrejka. On neće biti uveden kao što je to praksa na većini turnira, ukoliko u odlučujućem setu rezultat bude 6:6, već će teniserima biti data šansa da naprave brejk i tokom igre "na razliku" u narednim gemovima, ali nećemo moći da gledamo besomučnu borbu ukoliko brejka ne bude, kao što je to bio slučaj 2010. godine, kada su Džon Izner i Nikolas Mau u petom odlučujućem setu igrali do rezultata 70:68 i oborili rekord svih vremena kada je u pitanju trajanje meča.

Britain Wimbledon Tennis Džon Izner i Nikolas Mau odigrali su 2010. godine meč koji je trajao 11 časova i 5 minuta; Foto: Tanjug/Ap

Ovoga puta će teniseri i teniserke moći najviše da igraju do 12:12 u odlučujućem setu, a nakon toga se igra odlučujući tajbrejk do 7 poena.

Ovo pravilo se možda neće preterano svideti serverima, koji zbog tog moćnog oružja često mogu u nedogled da igraju mečeve i da čekaju slabost rivala na njegovom servis gemu. Upravo takav slučaj bio je sa Iznerom i Mauom, s tim da su obojica odlični serveri, pa se meč odužio kao nikada pre.

Takođe, otvaranje dana na Vimbldonu pomereno je za 30 minuta, tako da će ove godine mečevi počinjati od 12 časova po vremenu u Srbiji, dok je ranije to bilo u 12.30.

Pored svega ovoga, organizatori Vimbldona pokazali su i svoju ekološku svest, tako da će sve boce za vodu biti izrađene od recikliranog materijala, tako da će se koristiti 4.500 manje plastičnih boca nego prošle godine.

Sve najnovije informacije o Vimbldonu možete da pratite OVDE!

VIDEO: Paklen trening Đokovića i Krajinovića pred Vimbldon

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alo

    26. jun 2019 | 07:50

    Sektaski sport.

  • IvanTs

    26. jun 2019 | 08:27

    Valjda ovo vise odgovara serverima, ono imaju vece sanse u taj berejku da zavrse posao...

  • Qwer

    26. jun 2019 | 12:00

    Trebalo bi da ograniče broj asova, jer tenis je igra a ne nasilje. Kad bi pojedinci, neću da ih imenujem, bili teniseri da nemaju to "moćno" oružje. Oni uništavaju lepotu tenisa. Ovom promenom opet idu na ruku ovim nasilnicima u tenisu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA