Vreme čitanja: oko 4 min.

A od Đokovića – dovoljno za drugu nedelju!

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vimbldonski Teren broj 1, iako od ove godine u lepšem ruhu, sa pokretnim krovom, redovno budi sećanja i zebnju na naporne i teške mečeve Novaka Đokovića sa kraja prve nedelje turnira, i to protiv iste "serije" igrača.

  • 0
Britain Wimbledon Tennis Foto: Tanjug/AP

Visoki protivnici, veliki serveri, snažnog forhenda poput Andersona, Hačanova i, naravno, Kverija su umeli dosta da namuče i konačno eliminišu tada i sada prvog igrača sveta, a u tu "sortu" definitivno spada i današnji Novakov protivnik, mladi Hubert Hurkač, kome sigurno Jutjub nije bio jedini izvor informacija o tome kako treba igrati sa Novakom u ovom ambijentu.

Poljak i Srbin se poznaju i sa treninga, tako da nekih velikih tajni među njima nije bilo. Ono što je, ipak, kopkalo sve poklonike našeg asa je – koliko će biti fokusiran da ovaj meč drži pod potpunom kontrolom i ne dozvoli protivniku da, posle evenualnog osvajanja seta, podigne samopouzdanje i odigra ostatak meča "u transu".

Hubert Hurkač Foto: Tanjug/AP

Pod uticajem strateških ciljeva, "uspavanka" prvog seta pripala je Novaku, ali je zato gubitak drugog u taj-brejku zbog neočekivano velikog broja grešaka i pogrešnih odluka Đokovića, dovela do toga da Novak brzopotezno u pauzi između setova resetuje igru, postane znatno odlučniji i agresivniji na servise protivnika i dominantno reši preostale setove u svoju korist.

Na konferenciji za medije, Novak je pohvalio igru svog protivnika u prvom delu, naročito jak servis i pouzdani dvoručni bekhend. No, pored tenisa, osvrnuo se i na poseban odnos koji ima prema igranju na terenu broj jedan.

- Ruku na srce, ako se uzme u obzir to koliko mečeva odigram na Centralnom terenu, igranje na Terenu broj 1 utiče na mene. Pre svega mislim na to da se ustručavam i ne igram neke udarce na nivou i sa jačinom koju izvodim na Centralnom terenu.

Britain Wimbledon Tennis Foto: Tanjug/AP

- U početku igram rezervisano, pomalo neutralno, i ako igram protiv igrača kao što je Kveri ili Hurkač koje odlikuju jak servis, brza igra, kombinacija servis-volej i stav da nemaju šta da izgube – to stvara izvesnu nelagodnost.

Uprkos svom iskustvu koje imam, i ja sam čovek, podložan nervozi i grču, i nisam uvek u mogućnosti da sprovedem u delo igru koja je karakteristična za većinu mojih mečeva na Vimbldonu - objašnjava nam razloge za delove meča u kojima je bio više rezervisan Đoković.

Britain Wimbledon Tennis Foto: Tanjug/AP

Zanimljiva je bila i prepirka na terenu oko dozvole da Novak stavi na glavu kačket – koja mu danas, začuđujuće, nije odobrena.

- Uopšte ne znam zbog čega je organizator danas doneo ovakvu odluku, pogotovo što mi je dozvoljeno da nosim isti kačket prilikom prethodnog meča. Razume se, kačket ne nosim stalno, već kada mi smeta sunce pod određenim uglovima, i to je dobro poznato.

Za prethodni meč sam tražio i dobio dozvolu, i logično je da igrač može da računa na to i nadalje. Mislim da bi bilo korektno da su meni ili bilo kom članu mog tima pre meča rekli da to nije moguće, pa da znamo, a ne usred meča – kako bismo mogli da pripremimo odgovarajući kačket. Šta da se radi, morao sam danas bez njega, i na kraju je sve bilo u redu - objašnjava pozadinu ovog čudnog nesporazuma Novak.

Pogled na Novakov deo žreba izgleda dosta čudno, jer se u njemu više ne nalazi ni jedan igrač iz top 10 (najbolje rangirani je Raonić, na 15 mestu), ali to našeg igrača ne zbunjuje.

Novak Đoković Foto: AP/Tanjug

- Ta činjenica nikako ne menja moj odnos prema narednim protivnicima. Slabije rangirani igrači su iskoristili svoju šansu, i tu je sve jasno. Na meni je da se fokusiram na svoju igru, i tokom narednih dana pauze radim na aspektima igre za koje smatram da mogu da budu bolji.

U načelu sam zadovoljan svojom igrom, ali uvek postoji nešto što može da bude bolje u vašoj igri, što je pogotovo važno na najvećim turnirima kao što je Vimbldon - jasan je u pogledu svojih narednih zadataka Novak.

Naredni protivnik, francuz Igo Amber, dobio je reči pohvale od najboljeg igrača sveta.

- On je veliki borac, srčan momak, ima odličnu tehniku i primetio sam njegov napredak proteklih meseci. Biće mi drago da igram sa njim, i korisno iskustvo, jer će takvih mečeva biti sve više u predstojećem periodu - napominje Đoković.

Neki drugi Francuzi će sutra na Vimbldonu biti u centru pažnje – Lukas Puj protiv Federera, a Conga protiv Nadala. Po svemu do sada prikazanom, moglo bi da se desi se da se "musketari" za svoje loše ovogodišnje rezultate na domaćem terenu Rolan Garosa iskupe upravo u Britaniji, na vimbldonskoj travi. Posle serije dosadašnjih mega-iznenađenja, ništa više ne bi bilo čudno da se odigra na terenima „Ol Ingland Lon Tenis Kluba“.

(Izveštač Telegrafa iz Londona Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA