≫ 

Vreme čitanja: oko 12 min.

Federer na iskustvo "školovao" Nadala za finale Vimbldona sa Novakom Đokovićem! (FOTO)

Vreme čitanja: oko 12 min.

Federeru pripao jubilarni 40. okršaj dvojice velikih rivala za 12. finale turnira u Ol Ingland klabu

  • 25
APTOPIX Britain Wimbledon Tennis

Foto: Tanjug/AP

Švajcarski teniser Rodžer Federer plasirao se u finale Vimbldona pobedom nad Rafaelom Nadalom u četiri seta 7:6 (3), 1:6, 6:3, 6:4.

On će se u nedelju od 15 sati suprotstaviti Novaku Đokoviću, koji je u drugom polufinalu pobedio Roberta Bautistu Aguta, takođe u četiri seta.

Ovo je bio 40. međusobni duel Švajcarca i Španca, Nadal je i dalje bolji sa 24 pobede, ali ih sada Federer ima 16.

Britain Wimbledon Tennis

Foto: Tanjug/AP

Prvi set je Švajcarcu pripao u taj-brejku posle 12 gemova u kojima je viđeno mnogo kratkih razmena i dobrih prvih servisa, te samo jedna brejk lopta.

Imao ju je Federer u osmom gemu prvog seta. Duga razmena u tom poenu je pripala Nadalu, Rodžer je pogodio mrežu i Rafa je posle sa dva kratka poena izjednačio na 4:4, a do samog finiša seta nije bilo uzbuđenja za servere.

Tek u 13. gemu bilo ih je više. Rafa je odmah uzeo mini-brejk, odgovorio je Federer već u sledećem poenu za 1:1.

Britain Wimbledon Tennis

Foto: Tanjug/AP

Španac je još jednom stekao prednost mini-brejka, ali je onda Rodžer oduzeo oba servisa Nadalu, poveo sa 5:3 i nakon toga slomio otpor rivala za osvojen prvi set.

U drugom je Nadal žešće napao od starta, što u prvom nije radio gotovo uopšte. Isplatilo se jer su njegovi bekhendi prolazili. Samo na početku je bilo drame i Federer je spasao dve brejk šanse pa izjednačio na 1:1.

Od tog trenutka Nadal uzima pet vezanih gemova i dominantno, sa dva brejka osvaja set u kom se Švajcarac možda i svesno "isključio". Kao da je hteo da sačuva energiju za naredni set.

Britain Wimbledon Tennis

Foto: Tanjug/AP

Ta taktika je očito bila dobra jer prvi gem trećeg seta Federer osvaja sa dva asa, prolaskom na mreži i bez izgubljenog poena. Set je podsećao na prvi sve do četvrtog gema jer su obojica skraćivala razmene.

U onim dužim je tokom trećeg seta počeo da dominira Švajcarac i u četvrtom gemu je napravio prvi brejk. Bilo je 30:30 kada je vratio dubok blok ritern Nadalu pod noge, Španac nije imao spreman udarac kao odgovor i suočio se sa brejk lopticom.

 

Federer ju je iskoristio teškim i lepim poenom na mreži i poveo je 3:1. Rodžer je potvrdio brejk, ali tek nakon što je spasao dve uzastopne, a ukupno tri "ribrejk" loptice.

Poveo je 4:1 i kasnije poveo 2-1 u setovima. U četvrtom je Rafa poklekao u trećem gemu. Federer je imao 0:30 i inicijativu, poslao je duboku loptu Nadalu, a ovaj je uzvratnim udarcem pogodio vrh mreže.

Britain Wimbledon Tennis

Foto: Tanjug/AP

Sreća ga je pogledala pa je loptica završila sa Rodžerove strane mreže, ali je Švajcarac na forhendu bio neumoljiv u narednom poenu. Imao je dve brejk prilike, iskoristio je drugu i poveo 2:1.

Nakon toga je čuvao svoj servis rutinski, Rafa je bio sve nervozniji pri udarcima i nije uspevao ni da ozbiljnije pripreti Federeru sve do pred kraj meča.

Švajcarac je prvu meč loptu imao na servisu Nadala u devetom gemu, Rafa se izvukao servis vinerom i asom. U narednom gemu je Rodžer pogrešio smeč sa osnovne linije i omogućio Nadalu brejk loptu.

Federer se sjajno branio, izdejstvovao 40:40, a onda došao do nove dve meč lopte. Nadal je oba puta pronalazio neverovatne vinere, ali je Švajcarac forhendom posle servisa osvojio poen za petu meč loptu.

Britain Wimbledon Tennis

Foto: Tanjug/AP

Tok meča: Federer - Nadal 3-1, 7:6 (3), 1:6, 6:3, 6:4

Četvrti set:

6:4 Federer u finalu! Neverovatne udarce je pogađao Nadal. Dobio je i brejk priliku, koju nije iskoristio, pasing šot na meč lopti za Federera je bio epski, ali je utisak da je Rafael kasno počeo da pogađa takve udarce i samo kada bi ga nužda već pritisla uza zid. Federer je nastavio da servira dobro i iskoristio je treću meč loptu u svom gemu, petu ukupno i prošao dalje.

5:4 -Španac spasavao meč lopte u gemu na svoj servis - Nadal se spasao posle dve meč lopte za Federera, a posle dramatičnog gema Nadal izlazi kao pobednik.

5:3 Rodžer na korak od finala - Nadal je imao šansu da forhendom na 0:15 zakomplikuje situaciju, ali je promašio i onda trasirao put lakom završetku gema za Federera.

Britain Wimbledon Tennis

Foto: Tanjug/AP

4:3 Smanjuje Nadal - Španac dobrim servisima sprečava neprijatnu situaciju. Imao je Federer 30:30, ali ne i veliku šansu da zapreti.

4:2 za Federera - Promašaj pa viner Nadala iz bekhenda. Usledila je duža razmena, najduža na meču sa 26 udaraca i Federer je pokleknuo za 15:30 za Nadala. Rodžer se "iskupio" za pređašnji promašaj dobrom paralelom, a potom je dvaput dobro odservirao za potvrdu brejka.

3:2 Ne predaje se Rafa - Nadal pravi servis viner, Federer promašuje iz forhenda za 30:0 u korist Španca. Federer kao da ima nameru samo da sačuva svoje servis gemove, pa Nadal jedini poen u ovom gemu gubi svojom duplom greškom kada je već imao 40:0.

Britain Wimbledon Tennis

Foto: Tanjug/AP

3:1 Rutinski Federer - Nije nikakvu šansu ostavio Federer Nadalu i kratkim poenima je uzeo gem bez ikakvih trzavica.

2:1 Brejk za Federera, sreća nije pomogla Nadalu! Dva poena za Federera i 0:30. Nadal je pogodio vrh mreže, od kog se loptica odbila tek metar u polje Federera za 15:30. Rodžer je došao do dve brejk šanse jakom dijagonalom. Nadal je nju anulirao, ali je onda Švajcarac pod noge Špancu vratio ritern, ovaj je izbacio lopticu van i Federer je brejknuo rivala.

1:1 Siguran Federer - Kakva razmena na mreži. Bekhend Španca, volej Rodžera pa onda malo sreće da lob Nadala ode predugo. Nadmudrivanje je dobio Federer za 40:15. Nadal je potoma ispalio opak spin iz forhenda po dijagonali za 40:30, što je učinio i Federer, samo po paraleli za kraj gema.

1:0 Nadal - Konstantno pritiska Federer i riternim i bekhend dijagonalama stiže do 15:30 na servisu Nadala. Rafa je izjednačio na 30:30 vrhunskom kombinacijom "jedan, dva" posle servisa, a onda rešio gem u svoju korist.

 

Treći set:

6:3 Federer osvaja treći set! Švajcarac se namestio na savršen pasing šot i poveo 40:0. Prethodno se nije umorio zbog dobrih početnih udaraca i to se isplatilo - odlična paralela uz liniju, Nadal je pogodio mrežu i izgubio set.

5:3 Sprečio je neprijatnost Rafa - Nadalova loptica posle udarca ostaje na mreži za 0:15, a onda na istom mestu ostaje i slajs posle dobrog riterna Rodžera za 0:30. U pravom trenutku su Špancu proradili najbolji servisi kojima je preokrenuo na 40:30. Majorčanin je gem uzeo polu-volejem sa osnovne linije.

Britain Wimbledon Tennis

Foto: Tanjug/AP

5:2 Federer rutinski do gema - Branio se Rodžer kao u najboljim danima, pa promenio ritam forhendom za 15:0. Slabiji ritern je kaznio vinerom za 30:0, a onda asom stigao i do 40:0. Potvrdio je brejk prednosti još jednom, ovog puta bekhend smečom.

4:2 Nove brejk lopte - Sjajan forhend momka iz Bazela, pa onda i kombinacija loba i voleja za 0:30. Nadal je ponovo dozvolio protivniku brejk priliku, ali je onda odigrao jak i hrabar forhend posle servisa i protivnik nije mogao da ga vrati, 40:40. Izvukao se potom Rafa servisom i sačuvao gem.

Britain Wimbledon Tennis

Foto: Tanjug/AP

4:1 Švajcarac potvrdio brejk posle drame - Nestrpljivo je posle traljavog slajsa istrčao Rodžer na mrežu, a Rafa je poslao jaku paralelu koju Švajcarac nije mogao da vrati za 0:30. Federer je imao mnogo sreće u narednom poenu jer je Rafa promašio, ali je odmah zatim Rodžer uzvratio uslugu duplom greškom za 15:40 i dve brejk lopte za Nadala. Nije ih iskoristio, popustio je na forhendu, prebacio osnovnu liniju za 40:40. Novu brejk šansu "Bik sa Majorke" je iznudio riternom pod noge Federera. I treći put je uspeo Rodžer da se spase, a onda u razmeni od 25 udaraca i da sačeka grešku Nadala za potvrđen brejk.

3:1 Brejk za Federera - Doktorska tri udarca Federera. Prvo forhend paralela, pa dijagonala i na kraju bekhend dijagonala za 30:30 na servisu Nadala. Dubok ritern i forhend u paralelu namestili su mu i prvu brejk loptu u trećem setu, koju je iskoristio teškim poenom na mreži.

Britain Wimbledon Tennis

Foto: Tanjug/AP

2:1 Federer - Duboko pogađa Federer polje, Nadal to vraća samo do mreže za 30:0. Dva sjajna servisa Švajcarca donose mu novi lagan gem i ovaj set liči na prvi u meču.

1:1 Poravnava Rafa - As i servis viner, kraći poeni i u gemu na servis Nadala za lagan gem u kom je Federer uzeo samo jedan poen.

1:0 Federer, dominantan servis gem - Dva asa na početku trećeg seta za Rodžera i onda poen na mreži za gem bez izgubljenog poena. U trećem setu je izašao na teren neki drugi Federer.

Drugi set:

Britain Wimbledon Tennis

Foto: Tanjug/AP

6:1 Nadal osvaja drugi set i vraća rezultat u egal. Solidni servisi i nepouzdan ritern Rodžera pomogli su Špancu da bez izgubljenog poena samo dotuče Federera u drugom setu.

5:1 Novi brejk Nadal! Tri servis gema Federera, Nadal triput imao brejk loptu! Odličan skraćeni forhend uhvaćen u penjanju - Rodžer je pokazao znak života vinerom za 15:0. Nije uspeo da vrati volej (15:15), ali je iskoristio vrh mreže za novi viner i 30:15.  Tada kreće novi pad Federera koji sa dva nerezonska promašaja poklanja brejk protivniku.

4:1 Potvrđuje Nadal brejk - Dva brza poena Nadala za seriju 10:0 u poenima i 30:0 u svom servis gemu. Rodžer je tada prekinuo seriju, ali je Nadal uzeo gem sa naredna dva poena.

Britain Wimbledon Tennis

Foto: Tanjug/AP

3:1 Brejk Nadala - Lopta na liniji, Federer nije imao odgovor i pogodio je mrežu za 0:30. Odmah je napao iz forhenda posle narednog servisa i lansirao je lopticu bar pola metra pored terena za tri brejk lopte Nadala. Španac pravi prvi brejk u meču sa nulom.

2:1 Nadal - Prvi problemi i za Nadala u drugom setu. Federer je poveo 15:30 odličnim blok riternom. Rafa se fantastično branio posle nekoliko uzastopnih udaraca rivala, ali je promašio pasing šot i dao dve brejk prilike Federeru 15:40. Obe je odbranio i sačuvao svoj servis do kraja.

Britain Wimbledon Tennis

Foto: Tanjug/AP

1:1 Žestoka borba i najduži gem do sada! Nije mogao Federer da vrati skraćenu bekhend dijagonalu Nadala iako je krenuo ka mreži pa je Rafa uzeo prvi poen na Federerov servis. Server je poravnao na 15:15. Usledila su dva Nadalova neverovatna bekhenda i onda jedna nadljudska defanziva Španca za prvu brejk loptu! Španac ju je propustio, ali je osvojio još jednu kada je on preuzeo inicijativu i napao rivala. Rodžer je izašao na mrežu i uzeo poen, a onda još jedan preciznim forhendom za gem loptu. Nije iskoristio prvu, jeste drugu i vratio set u ravnotežu.

1:0 Nadal - Promašen bekhend, pa savršen bekhend, Federer se pita u razmenama kada do njih dođe, pa je na servisu Nadala 15:15 posle dva poena. Federer je umalo pogodio i ritern, a onda je od vrha mreže loptica otišla u aut pa je Rafa vodio 40:15. Dubok ritern Federera ga je poremetio, pa je Rafa poslao lopticu u aut za 40:30, ali je onda i Švajcarac ramom reketa "pucao" visoko za kraj gema.

Prvi set:

Britain Wimbledon Tennis

Foto: Tanjug/AP

7:6 - Federer osvaja prvi set! Nadal je krajnjim naporom stigao skraćenu lopticu i maltene ramom je skoro sa trave poslao pored Federera u sam ćošak terena za mini-brejk i 1:0. Rodžer je odmah uzvratio, ali se Rafa povratio servisom i poveo 2:1. Usledila je neočekivana greška Fedeksa za 3:2 i mini-brejk u korist Nadala. Rafa je uzeo da servira, Federer je izašao napred, Rafin lob nije prošao pa je Rodžer već do zamene strana poništio i drugi mini-brejk koji je izgubio - 3:3.

 

Sevnuo je viner iz forhenda, pa je Federer oba servisa Nadalu uzeo i onda zakucao lopticu na mreži za 5:3 čime je potvrdio stečenu prednost mini-brejka. Naredni poen je dobio servisom i poveo 6:3. Nije propustio šansu da ove godine uzme i 15. taj-brejk i to je učinio vinerom po paraleli.

6:6 Gem na razliku, igraće se taj-brejk! Greške Federera, pouzdan servis Nadala doneli su Špancu 40:0. Federer se tada "probudio". Pogodio je odličnu dijagonalu za 40:15, a onda "među" osnovne i bočne linije terena pa je Rafa pogodio mrežu za 40:30. Fantastična paralela Švajcarca anulirala je i treću gem loptu Nadala, ali je četvrtu zaradio Rodžerovom greškom sa forhend strane.

Britain Wimbledon Tennis

Foto: Tanjug/AP

6:5 za neumoljivog Fedeksa - Sjajno kretanje i anticipacija Federera koji izlazi na mrežu i prolazi Nadala volejem, da bi potom protivniku poslao lopticu pod noge za 30:0. Dva jaka servisa i novo vođstvo za Švajcarca.

5:5 Kakvi servisi Španca - Dupla greška pa as Nadala za 30:15. Servis vinerom je stigao nakon toga do gem lopte, a malo je falilo da pogodi i as za izjednačenje. Nije mu to smetalo jer je drugim servisom dobio viner i opet izjednačio.

5:4 Federer - Po poen za svakog na startu gema i onda briljantan servis Rodžera za 30:15. Pogrešio je u sledećem poenu, ali onda dva pravovremena asa i korak do osvajanja seta.

Britain Wimbledon Tennis

Foto: Tanjug/AP

4:4 Nadal je spasavao brejk loptu! Promašuje forhend Rodžer, četvrta neiznuđena greška za 15:0. Nadal je napravio jednu sve do bekhenda preko linije za 15:15. Rafa je potom pogodio vrh mreže, Rodžer je krenuo napred i poslao oštru dijagonalu koju je njegov rival mogao da vrati samo do mreže za 15:30. Španac je potom odmah napao paralelom pa dijagonalom i Federer je promašio za 30:30. Imao je u narednom poenu inicijativu Rafa, ali je opet pormašio i dao Federeru prvu brejk loptu. Poen za brejk loptu je potrajao i okončan je posle duge razmene lopticom na mreži sa Rodžerove strane. Dva kratka poena potom uzeo Nadal za gem i novi egal.

4:3 Vodi Švajcarac - Federer izlazi na mrežu posle kraće lopte i mreže Nadala pa smečom potvrđuje osvajanje novog gema i novo vođstvo.

3:3 Poravnava Nadal - Nastavljaju se kratke razmene posle dobrih servisa Španca koji bez izgubljenog poena osvaja gem, a sve se svodi na servise do sredine prvog seta.

Britain Wimbledon Tennis

Foto: Tanjug/AP

3:2 Federer - Sjajna igra Rodžera i tri brza poena za 40:0. Nadal je ispalio ravan udarac za poen i promil nade u gemu, ali je opet spreman servis imao Rodžer.

2:2 Rizikuje i Nadal servisima - Opasan ugao je pronašao Federer dijagonalom posle koje je loptica samo skliznula niz liniju za grešku Nadala 15:15 na servisu Španca. Nadal je potom upisao prvi direktan poen u razmeni, a onda i prvu grešku za 40:30, a onda i gem.

Britain Wimbledon Tennis

Foto: Tanjug/AP

2:1 Federer - Već tri asa ima švajcarski igrač. Kada servis ne prođe, jasna je njegova namera ili da istrči napred ili da skrati poen rizičnim udarcima. To mu je pomoglo u trećem gemu i bez mnogo problema je opet poveo.

1:1 Odgovara i Rafa as udarcem. Solidno funkcioniše servis Španca na startu meča, ali Rodžer pokušava da pronađe svoj ritam pa greši tri puta. Rafa uzima gem bez izgubljenog poena.

 

1:0 Rožder prvi poveo, servis kao "sat" - Federer osvaja prvi poen asom, Nadal je uzvratio dubokim udarcima i naterao Rodžera na grešku. Usledio je novi as, pa i servis viner i Švajcarac je brzo stigao do 40:15. Promašio je iz bekhenda, pogodio opet dobar servis i rešio prvi gem u svoju korist.

VIDEO - Novak Đoković osvojio 15. Grend slem!

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA