• 0
 ≫ 

Fizička aktivnost pre i tokom trudnoće: Studija pokazuje kako ovo utiče na zdravlje i razvoj fetusa

 ≫ 

Ova studija je prva takve vrste koja istražuje efekte fizičke aktivnosti majke na metilaciju DNK placente

  • 0
Trudnica, trudnoća, vežbanje u trudnoći

Foto: Pexels

Istraživanja su pokazala da ishrana i umereno vežbanje ne samo da pomažu trudnicama već i dovode do boljeg rasta fetusa i zdravlja potomstva. Međutim, osnovni mehanizam koji stoji iza toga je nejasan. Nedavna studija tima istraživača sa Nacionalnog univerziteta Singapura pokušala je da popuni tu prazninu u saznanjima, piše "Asian Scientist".

Istraživači su otkrili povezanost između rekreativne fizičke aktivnosti (pre i tokom trudnoće) i metilacije DNK placente. Metilacija DNK je proces koji reguliše ekspresiju gena i ćelijsku funkciju u placenti. Bio je kritičan za proučavanje procesa koji se odnose na zdravlje fetusa i majke.

Ova studija je prva takve vrste koja istražuje efekte fizičke aktivnosti majke na metilaciju DNK placente kod ljudi tokom vremenskog perioda koji je doveo do trudnoće i koji traje tokom cele trudnoće. Nalazi su objavljeni u American Journal of Clinical Nutrition.

Istraživači su anketirali zdrave, niskorizične učesnice sa različitim sociodemografskim poreklom i obrascima životnog stila za njihov percipirani nivo angažovanja u fizičkoj aktivnosti.

Tim je identifikovao da je rekreativna fizička aktivnost pre i tokom trudnoće značajno povezana sa mestom regiona metilacije DNK placente koji je odgovoran za regulisanje ekspresije gena, što implicira da majčinska pretkoncepcija i prenatalna fizička aktivnost mogu uticati na srčani, imuni sistem fetusa u ranom životu i na razvoj nervnog sistema.

Studija ima za cilj da rasvetli prednosti vežbanja tokom trudnoće tako da se strategije intervencije u načinu života mogu identifikovati za promovisanje zdravlja i dobrobiti žena, njihove dece i cele porodice, kaže profesor Zang Kuilin sa Odeljenja za Akušerstvo i ginekologiju na medicinskom fakultetu Nacionalnog univerziteta u Singapuru.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba