Italija u recesiji, glavobolja za Montija

Vlada premijera Marija Montija bori se sa usporavanjem privrede zbog mera štednje i dužničke krize

  • 0

Italija je u recesiji, potvrdili su danas objavljeni zvanični podaci u Rimu, naglašavajući poteškoće sa kojima se suočava tehnokratska vlada premijera Marija Montija, koja se bori sa usporavanjem privrede zbog mera štednje i dužničke krize.

Podaci su pokazali da je Italija u poslednjem kvartalu 2011. zabeležila negativan privredni rast od 0,7 odsto, nakon negativnog rasta od 0,2 odsto iz prethodna tri meseca, prenosi Rojters.

Monti, koji je u decembru predložio plan štednje vredan 33 milijarde evra, a sada radi na reformama za podsticanje privrednog rasta, sastaće se sutra u Rimu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Nemačka je u četvrtom kvartalu 2011. takođe evidentirala negativan privredni rast od 0,2 odsto, ali analitičari očekuju da će se najveća evropska privreda ove godine brzo oporaviti, dok Italiji ne predviđaju takav scenario.

Slaba potrošnja u trećoj po veličini privredi evrozone odrazila se na rezultate u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu, a investicije i zalihe takođe su smanjene, jedino je izvoz bio pozitivan.

"Domaća tražnja je najslabija karika, najviše je pogođena fiskalnim zatezanjem", izjavio je ekonomista italijanske banke "Inteza Sao Paolo" Paolo Mameli, navodeći da će bruto domaći proizvod (BDP) verovatno biti smanjen i u prvom kvartalu 2012.

Italijanski zavod za statistiku, ISTAT, saopštio je da je BDP u četvrtom kvartalu smanjen za 0,4 odsto na godišnjem nivou, revidirajući prethodnu procenu od 0,5 odsto.

Ekonomski indikatori ukazuju na daljnje usporavanje italijanske privrede u 2012. Među zemljama evrozone, Italija se najsporije razvijala u poslednjoj deceniji.

(Autor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA