Vođa "Obraza" osuđen na deset meseci zatvora!

- Čast mi je što sam osuđen u ovakvoj zemlji. Ovo će me samo ojačati u daljoj borbi - rekao Obradović, koji je dužan da sudu plati troškove od 15.000 dinara. Obradović ispred sudnice pozirao s Lukom Karadžićem

  • 0

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je na deset meseci zatvora vođu "Obraza" Mladena Obradovića zbog izazivanja mržnje i upućivanja pretnji pripadnicima homoseksualne populacije pred otkazanu Paradu ponosa 2009. godine.

Sud je utvrdio da je Obradović kriv jer je svojim postupcima, diskriminatorskim izjavama u medijima, ispisivanjem parola i grafita koji sadrže preteće poruke homoseksualcima, kao što su "Beogradom krv će liti, gej parde neće biti", "Smrt pederima" i "Čekamo vas", izvršio krivično delo izazivanje mržnje.

Sudija Ivana Ramić odlučila je da Obradoviću zapleni kućište kompjutera, jednu USB memoriju, 100 kompakt diskova, pet postera i trinaest flajera s parolom "Čekamo vas". Osim toga, Obradović je dužan da sudu plati troškove od 15.000 dinara.

Obradovićev advokat Goran Petronijević izjavio je za Telegraf.rs da će na odluku uložiti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, na koju ima pravo u roku od 15 dana od prijema presude.

Novinarima ispred Palate pravde Obradović je rekao da smatra da suđenje nije bilo fer, jer nije suđeno njemu, već "Obrazu". Takođe, Obradović je rekao da je "suđeno pod političkim pristiskom", ali da će "ova presuda ojačati i njega i "Obraz".

- Čast mi je što sam osuđen u ovakvoj zemlji. Ovo će me samo ojačati u daljoj borbi - rekao je Obradović.

Vođa "Obraza" je prošle godine pred Višim sudom osuđen na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda tokom parade ponosa 2010. u Beogradu, ali ta presuda još nije pravosnažna.

Inače, Mladen Obradović je pred izricanje presude došao u sud s petnaestak momaka u majicama i jaknama "Obraza", na čijim leđima je bilo štampano "Srbin". Pred samo suđenje, Obradović je novinarima pozirao s Lukom Karadžićem, bratom haškom optuženika Radovana Karadžića. Samo izricanje presude proteklo je mirno, uz pojačano obezbeđenje u sudnici i oko Palate pravde.

(D. M. / foto: V. Lukić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA