SRBI U SREDNJEM VEKU BILI GENIJALCI: Oko veštačkog jezera sagradili smo dvorce iz bajke (FOTO)

Svrčinsko jezero je bilo središte srpske države za vreme poslednjih Nemanjića, koji su oko njega i na njemu sagradili nekoliko dvoraca. Jezero je oteklo u katastrofalnom zemljotresu u 16. veku, a nalazilo se u uroševačkom kraju

Konjica Kuće Tuli od Brzorečja
Konjica Kuće Tuli od Brzorečja, scena iz Igre prestola. Mislimo da je lepa ilustracija priče o Svrčinskom jezeru. Ilustracija: Fantasy Flight Games/Tomasz Marek Jedruszek

Proleće je, početak aprila, 1346. godine. Prošlo je šest meseci od kako je vojska cara Stefana Uroša IV Dušana Silnog osvojila tvrdi grad Ser i od kako se on proglasio za cara Srbljem i Grkom. Kroz dve nedelje, u Skoplju, državni sabor će zvanično potvrditi njegovu novu titulu, a srpsku crkvu podići na nivo patrijaršije.

Gustom, olistalom i napupelom šumom prolama se topot desetak konja čiji jahači u fino izrađenim kirasima i pancirima, purpuru, svili i kadifi, sa mačevima za pojasevima i stegovima u rukama, na kojima se vijore dvoglavi orlovi i krstovi sa četiri ognjila, hrle šumskom stazom jedan pored drugog, i prate čoveka koji kao vetar juri nezaustavljivo napred.

Najednom, skrenuvši pored jednog stogodišnjeg stabla, predvodnik izlazi iz šume i pred njim puca pogled na jezero, ostrvo u jezeru i dvorac na ostrvu. Kakav bajkovit prizor! Osvrće se i vidi još nekoliko dvoraca načičkanih oko vodene površine. Duboko udahne, ispunjen ponosom, i potera konja još brže, a sa njim i svoju pratnju.

Čovek koji hita je glavom i bradom car Dušan, a njegova pratnja je nemačka Alemanska garda predvođena svojim kapetanom, vitezom Palmanom Brahtom.

eo karte Martina Valdsemilera iz 1520. godine sa prikazanim Svrčinskim jezerom i dvorcem Svrčinom na njegovom ostrvu. Foto: Wikimedia Commons/CrniBombarder!!!

eo karte Martina Valdsemilera iz 1520. godine sa prikazanim Svrčinskim jezerom i dvorcem Svrčinom na njegovom ostrvu. Foto: Wikimedia Commons/CrniBombarder!!!

Nešto južnije od mesta na kome se nalazilo jezero o kome pričamo, danas se nalazi Uroševac, pošto je katastrofalni zemljotres u 16. veku doveo do isticanja ove vodene površine. A upravo je ta vodena površina bila najlepši spomenik naše negdašnje genijalnosti i naprednosti, pored u svetu jedinstvenog inžinjerskog poduhvata - vinovoda koji je od Goleme Hoče snabdevao vinom Dušanov dvor u Prizrenu.

Svrčinsko jezero, kako su ga naši preci nazivali, bilo je veštačko jezero stvoreno u doba Nemanjića. Znamo da je bilo veštačko zato što se to izričito napominje u Gračaničkoj povelji kralja Milutina, izdatoj 1321. godine; znamo i da je stvoreno prema unapred napravljenom planu, na osnovu istog dokumenta, podizanjem brane i prokopavanjem kanala koji je povezivao tok Nerodimke kod njenog okreta ka jugu i reci Lepencu, sa jednim od izvora Sitnice, tačnije rečicom Sazlijom. Tako je deo njene vode preusmeren ka severu čime su naši preci napravili bifurkaciju i formirali vodotok polukružnog oblika, koji se pružao od današnjeg Uroševca do nastanka Sitnice.

Pošto su se na njega sa zapada utopale i Štimljanka i Košarka, još dve rečice od kojih nastaje Sitnica, oko kojih su se pružale močvarne oblasti koje su na jugu dopirale do Nerodimke, napravili smo prstenasti vodeni pojas sa ostrvom u svom središtu, koje danas obuhvata sela Laškobara, Prelez, Papaz, Hamidija, Babuš i Svrčina.

Crkva Uspenja Bogorodičinog u Nerodimlju, koju su podigli Nemanjići. Albanski teroristi su je srušili 1999. Foto: Wikipedia/Gajdario

Crkva Uspenja Bogorodičinog u Nerodimlju, koju su podigli Nemanjići. Albanski teroristi su je srušili 1999. Foto: Wikipedia/Gajdario

Svrčinsko jezero je imalo trojaku ulogu u Kraljevstvu Srba: političku, vojnu i ekonomsku.

Politička uloga jezera oličena je bila u činjenici da su na njemu i oko njega bili smešteni dvorci Nemanjića, i to Pauni i Štimlje na obalama, Svrčin na ostrvu, i Nerodimlje zapadno od njega.

Vojna uloga se očitavala u bezbednosti dinastije i samim tim i države; pošto naši srednjevekovni dvorci nisu bili utvrđeni (za tim nije bilo potrebe jer su Srbi voleli svoju dinastiju, a drugo, tada ni na Kosovu ni bilo gde oko njega nije bilo drugog naroda do Srba), u slučaju napada sa strane i dopiranja neprijatelja do vladajućeg središta, kralj (odnosno car) sa porodicom je mogao da se smesti na sigurno, u Svrčin.

Naravno, postojali su i drugi sistemi zaštite u slučaju napada neprijatelja spolja, poput tvrđava Malog i Velikog Petriča koji su štitili dvorac u Nerodimlju, ali je jezero bilo daleko najefikasnije.

Crkva Svetih Arhanđela u čijoj je porti bio crni bor koji je zasadio car Dušan. Albanci su posekli i spalili bor, a crkvu minirali i uništili. Foto: Wikipedia/Gajdario

Crkva Svetih Arhanđela u čijoj je porti bio crni bor koji je zasadio car Dušan. Albanci su posekli i spalili bor, a crkvu minirali i uništili. Foto: Wikipedia/Gajdario

Ekonomska uloga takođe nije zanemarljiva. Od ovog jezera je napravljen ribnjak, a rečice koje su se u njega ulivale su pokretale brojne vodenice. Zna se da su se ribnjaci i vodenice Lipljanskog episkopa pružali duž jezera, od nastanka Sitnice do izvorišta Nerodimke.

Nažalost, mi nismo baš najbolji sinovi onih koji su sve ovo radili i gradili. Nikada se nismo bili angažovali na istraživanju i iskopavanju ostataka naših dvoraca iz tog perioda, a i ono što je ostalo uništeno je od strane drugih. Tako su Albanci posekli i zapalili crni bor koji je zasadio car Dušan u Nerodimlju, kao i sve crkve koje su na tom mestu ostale od naših predaka.

Ali, zamislite da je istorija bila drugačija. Zamislite da nismo pali pod Turke, da smo obnovili jezero posle zemljotresa, da nikada nismo izgubili većinu na Kosovu i Metohiji. Zamislite da danas možete da odete dole i da bacite pogled na taj očuvani i velelepni dvorski kompleks, da se zagledate u jezeru u kome plivaju raznobojni šarani i na kome plutaju malene jedrilice, i da se kao car Dušan ponosite onim što imate, umesto što se ponosite onim što ste nekada imali.

(O. Š.)

Tagovi: Car Dušan Silni, Kosovo, Kosovo i Metohija, Kralj Milutin, Nemanjići, Srbija, Srednjovekovna Srbija, Srednji vek, Svrčinsko jezero, Uroševac

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (22)
Poređaj komentare:
 • S
  SRBENDA

  Nazalost uspeli smo sve nase pretke da osramotimo i ponizimo danasnjim drzanjem i ponasanjem,sve je manje pravih Srba,koji drze do Srpstva i obicaja

 • D
  Dimče

  ja sam cuo da su srbi pobili dinosaure...zato danas nijednog nema

 • B
  bojan

  Smorio sam se, sto smo nesretni

Ovo su pitanja sa testa iz srpskog jezika za malu maturu. Koliko biste poena vi skupili? (FOTO)

Osmaci se preznojavali na pitanju o Kosovskom boju: Jedan zadatak iz srpskog najviše ih je namučio

Počelo polaganje male mature: Danas provera znanja iz srpskog jezika (VIDEO)

Ušao sam u najmračniji deo Viminacijuma, skriven pod zemljom: "Rimljanin" mi je otkrio velike tajne

"E, Srbijo, zar vas nije sramota": Reke nam se dave u smeću. Ovaj snimak sa Đerdapa boli

Đorđe u starosti dočekuje posetioce Zejtinlika, otkrio nam je i tajnu o ocu Miše Janketića (VIDEO)

Red sunca, red kiše: Od danas kreće period pljuskova, temperatura pada, ali jedna stvar ostaje ista

Sara je majka za primer: Radi najteže poslove da bi prehranila četvoro dece i ima samo jednu želju

Okončana potraga za utopljenim Željkom. Telo nije pronađeno, majka skrhana: "Srce mi je puklo"

"Moja ćerka Biljana je nestala 2015. godine. Možda imam još samo nekoliko dana da saznam gde je"

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 17. jun 2019. godine

Kreće ispitna groznica: Ovo je najvažnije pravilo u rešavanju zadataka na maloj maturi

Posle eksplozija oluja u regionu, nevreme prešlo granicu i stiglo u Srbiju: Prva na udaru Subotica

Deca na vežbi sa žandarmerijom, u vatrogasnoj peni i na steni: Ovako je slavljen Dan MUP-a (FOTO)

Upoznala sam najjačeg čoveka u Srbiji: Nekima je čudan, svi ga pitaju isto, a on ženu podiže prstom

Ove noći preti repriza potopa: Upozorenje za večeras - očekuje nas nevreme, grad i jak vetar

Kada tačno počinje leto i zašto je tog dana tako poseban trenutak u 20:17?

Kad su se momci uhvatili oko struka, žene su pale u delirijum, uletela je mlada i počelo je ludilo

Danas su Duhovi, praznik Svete Trojice: Vernici na ovaj dan odlaze u manastire po oproštaj i lek

Uživajte u prvoj polovini dana jer do večeri stiže nevreme: Pljuskovi i pad temperature do utorka

Čin generala i plakete za doprinos radu: Ovako je svečano najavljen dan MUP-a (FOTO)

Za nekoliko sati stiže jako nevreme, a temperatura pada za 10 stepeni: Ovi krajevi su najugroženiji

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 16. jun 2019. godine

Od Jelenine lepote zastaje dah, a kad uzme aparat za varenje, svi misle da se šali (FOTO) (VIDEO)

6 najzanimljivijih arheoloških otkrića u Srbiji: Palata cara Maksimilijana, neandertalac i sarkofag

Da li je ovaj plan mogao da sačuva život Mirjane, Teodore ili treće žene? Da li on uopšte postoji?

Srpski jezik treba da bude obavezan predmet na fakultetima jer su naši studenti nepismeni?

Rizik na potopljenom groblju u srpskom selu: Prete zarazne bolesti onima koji naprave pogrešan korak

200 Beograđana stiglo "Romantikom" u Jagodinu: Umesto klime, imali su alternativni način hlađenja

Rekli su "Smrt svim srpskim izdajnicima" i bacili farbu na tablu zahvalnosti američkoj vojsci u Nišu

Danas su Letnje zadušnice, a iako ne idete na groblje, jednu stvar treba da uradite

Pronađen Stefan koji je nestao u Bratislavi: Tvrdi da je bio otet i da su mu ukradene dve stvari

Od mrtvačnice, preko volana do kandila: Kako je kamiondžija Stanko postao iguman Stefan (FOTO)

Četiri osobe na jugu Srbije u bolnici zbog ujeda zmije: Na ovim mestima će ih biti narednih dana

Vreme idealno za početak kupališne sezone: Vikend sunčan i vreo, svežina dolazi tek iduće nedelje

Stefan (20) iz Kragujevca nestao u Bratislavi: Otišao da kupi 2 vozne karte i iščezao bez traga

Medved kod Kneževa odneo dve svinje od po 180 kilorama i demolirao obor

Ministar Šarčević napustio emisiju, tvrdi da je obmanjen i nepoželjan (VIDEO)

Đaci genijalci iz Niša napravili bicikl koji puni mobilni telefon i objasnili svoju "magiju" (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 15. jun 2019. godine

Roditelji zabrinuti zbog epidemije varičela, stručnjaci objašnjavaju ima li razloga za strah

100.000 dobrovoljnih davalaca krvi u Srbiji, ali ipak postoji problem. Možemo da ga rešimo odmah

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima