IZVISILI: Lovci na nagrade četiri godine jurili "Dečaka u crvenom prsluku"

Identitet uhapšenih Srba koji su iz muzeja u Cirhu ukrali sliku Pola Sezana, ali Van Goga i Kloda Monea, privatnim istražiteljima bio poznat odmah posle pljačke 2008. godine, milionsku nagradu jurili bivši šef Skotland jarda i srpski trgovci antikvitetima

  • 1

Lovci na nagrade, među kojima je bilo i nekoliko kontroverznih srpskih trgovaca antikvitetima i privatnih istražitelja, skoro četiri godine pokušavali su da se nagode sa kradljivcima slike Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku", saznaje Telegraf.rs!

Prema nezvaničnim informacijama, ponuđena nagrada za ovu sliku bila je ravna njenoj vrednosti - više od 100 miliona evra!

U potragu za srpskim banditima, koji su iz privatne kolekcije muzeja u Cirihu, u Švajcarskoj, 10. februara 2008. godine ukrali nekoliko slika, bio je i jedan od bivših šefova britanskog Skotland jarda, koji je i angažovao srpske lovce.

- Srpski lovci su još krajem 2008. godine imali informacije o kradljivcima, ali su pokušavali da se sa njima nagode da predaju sliku, kako bi je oni vratili i pokupili novac od osiguranja, ali i nagradu porodice koja je vlasnik Sezanove slike procenjene na više od 100 evra - kaže za Telegraf.rs izvor iz srpskog MUP-a.

Prema njegovim rečima, lovci su pokušavali da ubede lopove da sliku ostave na sigurno mesto, kako bi im omogućili da je "pokupe" i vrate vlasniku, odnosno, osiguravajućoj kompaniji, koja je, takođe, vodila istragu. Oni su čak aktivirali "sigurne" telefonske linije i e-mail adrese kako bi im se kradljivci eventualno javili i obavestili ih o mestu i vremenu primopredaje slike.

Međutim, uprkos raznim obećanjima, tvrdi naš izvor, pa čak i pokušaju nagodbe da će, ukoliko budu uhvaćeni, dobiti manje kazne, lopovi nisu pristali da se otarase Sezana. Umesto toga, pronašli su kupca i pokušali da prodaju sliku za tri i po miliona evra, kako je rekao tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Srpska policija je pre dva dana uhapsila Raška Mladenovića, Ivana Pekovića (36), Bobu Nedeljkovskog (40) i Gorana Radojevića. Utvrđeno je da su do hapšenja od kupca uzeli 2,8 miliona evra.

Inače, osim Sezanovog "Dečaka u crvenom prsluku", iz privatne kolekcije Emila Birlea, srpski lopovi su iz ciriškog muzeja odneli i dve slike Kloda Monea i Van Goga, koje su tada vredele 44 miliona evra. Međutim, ove slike su ostavili u napuštenom automobilu, odmah posle pljačke, i one su pronađene dan kasnije.

Lopove, koji su odneli slike sa izložbe, kada su osoblju muzeja naredili da legne na pod, odalo je dogovaranje na srpskom jeziku. Iako su govorili nemački jezik, radnici muzeja su prepoznali srpski akcenat i neke reči. Samo nekoliko nedelja kasnije privatni istražitelji otkrili su njihov identitet, a nekoliko meseci kasnije počeo je i lov na njih, odnosno na milionsku nagradu.

(D. Manojlović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Janko

    13. april 2012 | 17:22

    Extra, ne bi me cudilo da je jedan od antikvara i porucilac. U svakom slucaju, policija je malo kasnila, ali odradila posao, a mesetari izvisili, opet :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA