100 GODINA OD KRVAVIH MOJKOVAČKIH BRDA: Dan kada su Crnogorci spasili srpsku vojsku od uništenja (VIDEO)

Srbija je pala, Lovćen je pao, srpska vojska se povlačila ka Jadranu. Zašto su, onda, Crnogorci branili Mojkovac? Narodni pesnik je to objasnio ovim silovitim rečima od kojih se diže svaka dlaka na telu: "Ne brane ga da se njime spase / No da silu dočekaju na se / Koja šćaše Srbe da preteče / Da im živa oka ne uteče"

Plemenske staresine iz vremena Kraljevine Crne Gore
Plemenske starešine iz vremena Kraljevine Crne Gore. Foto: Wikimedia Commons/Monedula

Nakon godinu i po dana herojskog odolevanja daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je nadirao preko Drine, Save i Dunava, Kraljevina Srbija je krajem jeseni i početkom zime 1915. godine napokon poklekla, nakon što su je sa leđa i bez objave rata, simultano sa Nemačkom i Austrougarskom, napale bugarske trupe.

Krenulo je dramatično i epsko povlačenje preko Albanije i delova Crne Gore, na putu ka jadranskoj obali gde smo očekivali prihvat i pomoć od strane saveznika: reč kapitalucija je bila strana, a predaja nije dolazila u obzir.

Kada su Austrougari na crnogorskom ratištu shvatili da između njih i srpske vojske stoje samo polusmrznuti Crnogorci za zimu neprikladno obučeni, Crnogorci koji od hrane imaju ono što su im majke, sestre i žene spakovale da sa sobom ponesu, Crnogorci opremljeni samo "moskovkama" mahom bez bajoneta sa u proseku 300 metaka po pušci, sa po jednim "maksimom" za svaki od osam bataljona, sa nekoliko topova, Crnogorci kojih kod tog Mojkovca - kojeg će mnogi kasnije nazivati "srpskim Termopilskim klancem" - ima samo šest i po hiljada: pa, odlučili su da se prošetaju ka srpskoj vojci i potpuno je unište.

A nije da nisu imali čime. "Mauzerki", municije, mitraljeza i topova na pretek, a i ljudstva. Na Mojkovac i Taru i na snage Kraljevine Crne Gore kojima je komandovao veliki serdar Janko Vuković grunulo je 14.000 obučenih boraca, ne računajući rezervu, dok im je krila čuvalo još 20.000 vojnika.

Sama bitka je iz perspektive Austrijanaca bila potpuna besmislica i gubljenje vremena. Srbija je pala, Lovćen je pao, kralj Nikola je pobegao u Italiju. Šta ti jadni i bedni, dronjavi Crnogorci još hoće, pitali su se, i verovatno računali da će "đetiće" razbucati za tili čas, da će se ovi predati, jer sve je gotovo samo im to još niko nije rekao.

Zašto su, onda, Crnogorci branili Mojkovac? Narodni pesnik Radovan Bećirović je to objasnio ovim silovitim rečima od kojih se diže svaka dlaka na telu: "Ne brane ga da se njime spase / No da silu dočekaju na se / Koja šćaše Srbe da preteče / Da im živa oka ne uteče".

Cetinje u prošlosti. Foto: Luca Fortunato

Cetinje u prošlosti. Foto: Luca Fortunato

I još:

„Naša draga braćo Crnogorci,
Kad orlovi pred olujom bježe,
Šta od toga može biti teže,
Pa ako vas bratska ljubav veže,
Spasite nas, nema vi lijeka
Da vas slavi srpstvo dovijeka.
Puštite li Mojkovac i Čakor
Rugovo će srpski biti mramor
A Bistrica vječita grobnica.“

Mojkovačka bitka je počela na Badnji dan, 6. januara 1916. godine, u okolini Mojkovca, na Razvršju i Bojinoj njivi, napadom Austrougara kojima je komandovao general Vilhelm fon Rajner.

Prvi na udaru je bio Donjomorački bataljon Kolašinske brigade na koga je kidisao 6. austrougarski kraljevski puk.

Hrabri Crnogorci su se držali sve do dva časa poslepodne, ali pod udarima topova i neprestanim jurišima morali su da se povuku sa Bojine njive, a uskoro i sa Uloševine; no, na svim ostalim tačkama udara čvrsto su se držali. Dalje nisu dali, a nisu odustali ni od povratka izgubljenog.

Serdan Janko Vukotić je stigao iz štaba u Kolašinu lično na bojište gde sa brigadirom Petrom Martinovićem i drugim članovima divizijskog štaba dogovara kontanapad, koji je počeo u zoru, na krvavi Božić 1916.

Tada je Uskočki bataljon, pod okriljem noći i magle koja je obavijala brda i planine oko Mojkovca, napustio položaj kod sela Rakite i krenuo u Gilonoge, pa u gustoj šumi naleteo na neprijatelja. Strahovita grmljavina topova, praskanje pušaka, veliki gubici i krvlju natopljen sneg nije ih onespokojio; uspešno su držali položaj i omogućili drugim jedinicama da snažno udare na Bojinu njivu.

Prikaz bojišta kod Mojkovca na Badnji dan i Božić 1916. godine. Foto: Wikimedia Commons/Bratislav Tabaš

Prikaz bojišta kod Mojkovca na Badnji dan i Božić 1916. godine. Foto: Wikimedia Commons/Bratislav Tabaš

Pod komandom Milinka Vlahovića, Rovački bataljon - nakon juriša, protivjuriša, novih juriša i novih protivjuriša, preskačući i svoje i njihove mrtve - uspeva da zauzme Golu kosu na Razvršju koja se spušta ka Bojinoj njivi.

Istovremeno, sada su Prvi i Treći regrutski bataljon - sastavljeni od mladića željnih da se dokažu - krenuli u juriš na Bojinu njivu koju su Austrougari branili sa tri reda bodljikave žice i mnoštvom mitraljeskih gnezda u rovovima. Nisu uspeli ni iz prvog ni iz drugog pokušaja.

Serdar Vukotić tada odlučuje da iz rezerve uvede u borbu Drobnjački bataljon koji napad počinje oko 11:30h; oni osvajaju prvi red rovova, ali ne i drugi, pa se nakon kratkog predaha zajedno poravnjavaju sa ostale dve jedinice i kreću u atak u kome se ne obaziru više apsolutno ni na šta: nema povlačenja: kiša metaka, granate, sve je to nevažno.

Serdar Janko Vukotić. Foto: Wikimedia Commons/webdizajn.me/odbrana

Serdar Janko Vukotić. Foto: Wikimedia Commons/webdizajn.me/odbrana

Austrougari su zabezeknuti onim što se dešava, pa Drobnjaci seku njihov stroj kao što nož seče puter. U rovovima se noževima i bajonetima bore prsa u prsa, zajedno sa svojim komandantom Nikolom Ružićem, koji biva ranjen u prvim borbenim redovima. Zauzimaju rov za rovom, a njihovi protivnici u panici beže. Bojina njiva je povraćena.

Međutim, general fon Rajner se ne miri sa tim. Uvlači u borbu rezervnu 205. brigadu i oko tri časa poslepodne, nakon snažne topovske paljbe, kreće na Drobnjake i Rovčane koji, ipak, uspevaju da odbiju udar.

Tada fon Rajner čini nešto što nas tera da skinemo kapu pred njim i odamo počast velikom, junačkom neprijatelju: on suče sablju i staje na čelo svoje vojske, lično predvodeći juriš! General ispred svoje armije! Kako je to redak slučaj!

Ali, nije uspeo. Bojina njiva je ostala u rukama crnogorske vojske. Borbe su trajale još nekoliko dana, ali sa smanjenim intenzitetom. Uskoro je nažalost došlo do odluke crnogorske vlade da se preda, pa počinje razoružavanje mojkovačkih heroja.

No, Crnogorci su uspeli u svom osnovnom cilju: spasili su sve delove armije Kraljevine Srbije koji su zaostajali za glavninom, i koji su zahvaljujući njihovoj veličanstvenoj žrtvi uspeli da se domognu Jadrana i konačno Krfa.

Serdan Janko Vukotić je preminuo u Beogradu, 4. februara 1927. godine. Sahranjen je na Novom groblju, nedaleko od glavnog ulaza, desno. Ako želite da mu odate počast, i na taj način počast i svima onima koji su na Mojkovcu krvlju dokazali svoje rodoljublje, sada znate gde to možete da uradite.

(K. H.)

Tagovi: Austrougarska, Badnje veče, Badnji dan, Bitka kod Mojkovca, Božić, Crna Gora, Heroji, Istorija, Janko Vukotić, Kraljevina Srbija, Mojkovac, Mojkovačka bitka, Prvi svetski rat, Srbija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (104)
Poređaj komentare:
 • D
  Dejan Mirković

  Gde mogu da pronadjem imena ranjenih na Mojkovačkoj bici 1916.?

 • P
  Pg 081

  Samo se MI svadjajmo I raspravljajmo na Bozic. A albanci sa svih strana svijeta slozniji nego ikad. Nikad srece nama biti nece. Palim za united States uskoro.

 • N
  Nikola SRB

  Zato su sad Priznali Kosovo i sve zaboravili kad Crno Gorci Slave Bozic 25 , 26 Dez. Ili 7,8 Jan. Braco Srbi to je istina. Zivela SRBIJA

Od Jelenine lepote zastaje dah, a kad uzme aparat za varenje, svi misle da se šali (FOTO) (VIDEO)

6 najzanimljivijih arheoloških otkrića u Srbiji: Palata cara Maksimilijana, neandertalac i sarkofag

Da li je ovaj plan mogao da sačuva život Mirjane, Teodore ili treće žene? Da li on uopšte postoji?

Srpski jezik treba da bude obavezan predmet na fakultetima jer su naši studenti nepismeni?

Rizik na potopljenom groblju u srpskom selu: Prete zarazne bolesti onima koji naprave pogrešan korak

200 Beograđana stiglo "Romantikom" u Jagodinu: Umesto klime, imali su alternativni način hlađenja

Rekli su "Smrt svim srpskim izdajnicima" i bacili farbu na tablu zahvalnosti američkoj vojsci u Nišu

Danas su Letnje zadušnice, a iako ne idete na groblje, jednu stvar treba da uradite

Pronađen Stefan koji je nestao u Bratislavi: Tvrdi da je bio otet i da su mu ukradene dve stvari

Od mrtvačnice, preko volana do kandila: Kako je kamiondžija Stanko postao iguman Stefan (FOTO)

Četiri osobe na jugu Srbije u bolnici zbog ujeda zmije: Na ovim mestima će ih biti narednih dana

Vreme idealno za početak kupališne sezone: Vikend sunčan i vreo, svežina dolazi tek iduće nedelje

Stefan (20) iz Kragujevca nestao u Bratislavi: Otišao da kupi 2 vozne karte i iščezao bez traga

Medved kod Kneževa odneo dve svinje od po 180 kilorama i demolirao obor

Ministar Šarčević napustio emisiju, tvrdi da je obmanjen i nepoželjan (VIDEO)

Đaci genijalci iz Niša napravili bicikl koji puni mobilni telefon i objasnili svoju "magiju" (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 15. jun 2019. godine

Roditelji zabrinuti zbog epidemije varičela, stručnjaci objašnjavaju ima li razloga za strah

100.000 dobrovoljnih davalaca krvi u Srbiji, ali ipak postoji problem. Možemo da ga rešimo odmah

Uručena nagrada pobednicima trećeg "Ne prljaj, nemaš izgovor!" izazova

Poslednji radni dan za osnovce, počinje letnji raspust, a ovo je detaljni raspored za maturante

Nova pravila za igrališta u Srbiji: Ako ne budu imala ovaj znak, ne puštajte decu da se tamo igraju

Vidićima je mečka noćima spavala na terasi, jednom je ušla u kuću. Plaše se da pogledaju ka vratima

Čamac udario u kafić pun ljudi na Štrandu: Nekontrolisanom brzinom se kretao rekom (FOTO)

Vrućina se ne predaje: Toplo vreme širom zemlje, osveženje moguće jedino na istoku i jugu Srbije

Kažete da vam je danas bilo vruće? U ovom gradu u Srbiji popodne je izmereno 46 stepeni (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 14. jun 2019. godine

Kupališna sezona počinje u subotu, ali pre nego što skočite bombu, na ove stvari obratite pažnju

Cela Srbija se češe, komarci su nas "unakazili", ali postoje načini da njihov teror odmah prestane!

Ovo srpsko jezerce mami kupače, ali ne prašta greške i guta živote. Mnoga tela nikad nisu nađena

"Možemo da budemo konkurentni mnogim gradovima u Evropi": Vučević u Moskvi prezentovao Novi Sad

Kako su vajber grupe postale najveća noćna mora roditelja i kako ih preživeti

Carlsberg Srbija ugostila preko 160 studenata u svojoj pivari

Autobus sa Kosova gađan kod Beograda: Prištinski mediji tvrde da je "politički motivisan napad"

Uhapšen bivši rukovodilac ED Priboj

Mudrosti oca Arsenija Jovanovića: Ljubomora nam zagorčava život, ona je najveći greh protiv ljubavi

20 godina od zločina u Prizrenu: Žarko i Slavko su bežali od Nemaca, ali su mučki ubijeni (VIDEO)

Opsadno stanje širom Srbije, zmije ulaze u kuće, škole, vozila: Ljudi spreme zamku, ali ona nestane

U Novom Sadu i Pančevu zaplenjene zaštićene divlje životinje: U kući gajili pitone od 5 metara i 70 kilograma

Vest o nuklearnoj katastrofi u Černobilju do Beograda je stigla tek 2. maja: Srbi zbog praznika rada nisu znali da su pod radijacijom

Zabrinjavajuće upozorenje za naredna 3 dana: Visok nivo UV zračenja u celoj Srbiji, ovi gradovi su u "crvenom"

Na 5 lokacija u Pančevu otkriven virus Zapadnog Nila: Naređeno hitno prskanje komaraca iz aviona, sa zemlje i vode!

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima