IZLEGLO SE 13 BEBA ZMAJEVA: Čudo u Postojnskoj jami!

Stručnjaci navode od 64 jajašaca koliko ih je početkom ovog meseca izlegla izolovana ženka preživelo ih je nešto više od dvadeset, a kako sada stoje stvari iz svih bi se mogle razviti larve, što bi bilo pravo čudo

  • 1

Dve nedelje nakon što se u zatamnjenom akvarijumu Postojnske jame izlegla prva beba-zmajček, kako Slovenci od milja zovu čovečje ribice, prvi zabeleženi porođaj tog tajanstvenog vodozemca u veštačkim uslovima se uspešno nastavlja, pa je u bazenu sada već 13 larvi, a očekuje se da će ih se iz preostali jajašaca razviti još desetak, objavili su u sredu slovenački biolozi čija ekipa brižno prati događaj.

LEPE VESTI IZ POSTOJNSKE JAME: Od 60 jajašaca, tri pokazuju znake života

Bude li sve išlo po planu, prva larva Proteusa koja je došla na svet uskoro će se početi sama da se hrani i više neće biti zavisna od žumanca u trbušnom omotaču.

Za nju i sve ostale larve koje se budu razvijale već je pripremljena posebno prilagođena hrana, saopštili su stručnjaci.

Ali, biologe zabrinjava loše stanje vode u Postojnskoj jami koju dovodi reka Pivka što ponire u jamu i obezbeđuje vodu za tamošnji živi svet.

Svako hemijsko zagađenje, poput pojave hlora i fosfata u podzemnim vodama može za tako osetljiva podzemna bića kao što je čovečja ribice biti kobno, upozorili su.

Od 64 jajašaca koliko ih je početkom ovog meseca izlegla izolovana ženka preživelo ih je nešto više od dvadeset, a kako sada stoje stvari iz svih bi se mogle razviti larve, što bi bilo pravo čudo, navode stručnjaci.

U prirodnim se uslovima od 500 izleženih jaja uspešno u novu čovečju ribicu razviju samo dva primerka, kažu neke teorije. Takođe, tajnovita slepa životinjica bele boje pari se samo jednom u deset godina.

Ali, o svemu se malo zna jer proces razmnožavanja i leženja mladunaca nikada dosad nije zabeležen u prirodnim uslovima niti se mogao ponoviti, što je zahvaljujući tehnologiji sada moguće, ističu biolozi.

(Telegraf.rs/ Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA