≫ 

SRBI NA VRHU EVROPE: Planinari iz Srbije i Makedonije osvojili najviši vrh Evrope (FOTO)

"Ovako se piše istorija", napisali su na svojoj Fejsbuk stranici planinari iz kluba "Železničar" iz Niša

  • 5

Grupa planinara iz Srbije i Makedonije na čelu sa Zoranom Pavlovićem - Pače iz Planinarskog kluba Predejane osvojili su pre dva dana najviši vrh u Evropi, Elbrus visok 5.642 metra, na planini Kavkaz u Rusiji. Vođa ekspedicije je bio Pavlović, a na vrh se popelo šesnaestoro planinara iz raznih planinarskih klubova iz Srbije i Makedonije.

 

SRBI NA VRHU EVROPE: Naš tim osvojio Monblan i ostavio ostale planinare iza sebe (FOTO)

 

"Ovako se piše istorija", napisali su na svojoj Fejsbuk stranici planinari iz kluba "Železničar" iz Niša.

 

SNEŽNA LAVINA ZATRPALA PLANINARE: Na Šari pod snegom zarobljeni Srbi i Makedonci!

 

Završni uspon izveden je u utorak, 12.jula, od planinarskog doma Prijut na 4050 metara. Prethodno, ekspedicija je obavljala aklimatizacione uspone od doma Prijut do Pastuhovskih stena na 4800 i do visine od 5050 metara. Zbog lošeg vremena, iskorišćena su dva rezervna dana, koja su provedena u domu Prijut, što je u stvari bila i dodatna aklimatizacija na ovoj visini.

 

Foto: Facebook

Foto: Facebook

 

Uspon je, kažu planinari, bio izuzetno naporan. Prva grupa ka Elbrusu se uputila u 01:00 sati, druga u 03:00 sati. Vreme je bilo vedro, ali hladno i veoma vetrovito. Na vrhu minus 25 stepeni. Sneg je bio koliko toliko ugažen, a korišćenje dereza i cepina im je davalo sigurnost.

 

Ali, razređen vazduh i olujni vetar u blizini Elbrusa primoravali su planinare na jako sporo kretanje i stalno osluškivanje signala iz organizma. Članovi ekspedicije iz Niša su do vrha i nazad, stazu prešli za vreme od 12 do 18 časova.

 

"Kod nas sve proteklo u redu, iako smo bili svedoci kako mnogi planinari kolabiraju usled visinske bolesti". Oni su bili spuštani motornim sankama. I na ovoj ekspediciji pokazalo se da je Zoran Pavlović Paća najbolji vodič u Srbiji, napisali su na svom Fejsbuku planinari kluba "Železničar" iz Niša.

 

U osvajanju vrha Evrope učestvovalo je i šestoro strasnih zaljubljenika u planine iz nekoliko planinarskih klubova iz Makedonije.

 

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANTE BAN

    16. jul 2016 | 12:13

    Ovo je jedinstven planinarski uspijeh u Evropi i svijetu u zadnjih pola vijeka! ČESTITAMO!

  • El...

    15. jul 2016 | 23:38

    Hvala Bogu divne vesti ... Bravo ! Za nislije dva puta bravo i chestitam ... Pozdrav

  • Жељко...

    17. jul 2016 | 16:34

    Шта је то европа и где се то налази??? Јел се то једе,пије,маже на леба,вози,лети???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA