SAD traži od RUSIJE da pojasni zašto je sirijska vojska odlučila DA OKONČA PRIMIRJE!

Otkako je dogovoreno primirje, nasilja je bilo manje, ali ipak nije bilo sedam uzastopnih dana primirja

  • 11

Sjedinjene Američke Države saopštile su danas da rade na produženju sporazuma o prekidu neprijateljstava u Siriji, ali su pozvale Rusiju da najpre razjasni saopštenje sirijske vojske da je primirje završeno, javlja Rojters.

Vojska zvanično potvrdila: PRIMIRJE u Siriji je KLINIČKI MRTVO!

- Mi imamo dogovor sa Rusijom, koja je odgovorna za pridržavanje primirja od strane sirijskog režima, tako da očekujemo da Rusija razjasni njihov stav - saopštio je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

On je dodao da je nasilje donekle smanjeno otkako je dogovoreno primirje, ali je napomenuo da nije bilo sedam uzastopnih dana primirja, na šta je pozvao sporazum SAD i Rusije.

U međuvremenu, zamenik portparola Stejt departmenta Mark Toner najavio je danas da će se SAD, Rusija i drugi ključni akteri u sirijskom mirovnom procesu sastati sutra u Njujorku, nakon što je sirijska vojska objavila kraj jednonedeljnog primirja, prenosi AFP.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Toner je naveo da će ministri spoljnih poslova Međunarodne grupe za podršku Siriji (IS SG), koja obuhvata 20-ak zemalja, proceniti situaciju.

Sutrašnji sastanak "će biti očito veoma važna signalna provera... radi procene sporazuma, statusa sporazuma koji je postignut sa SAD i Rusijom pre nešto više od nedelju dana, kako bi se videlo gde smo, koje naredne korake treba preduzeti i gde je potrebno poboljšanje", rekao je on.

IS SG okupiće se uoči sastanka Saveta bezbednosti UN o Siriji koji će biti održan u sredu, u prisustvu američkog državnog sekretara Džona Kerija i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Šef francuske diplomatije Žan - Mark Ero ocenio je da "to neće biti lak sastanak" s obzirom na pogoršanje odnosa između SAD i Rusije, ali je istakao da sve strane moraju da ulože napore kako bi se obnovili mirovni napori.

- Svi moramo preuzeti odgovornost - zaključio je Ero.

Posle višemesečnih pregovora, SAD i Rusija su se 9. septembra dogovorile da pozovu na prekid neprijateljstava, dostavljanje humanitarne pomoći i zajedničku borbu protiv islamističkh pobunjenika u Siriji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xxxx

    19. septembar 2016 | 20:44

    Majko moja licemjera pa zar oni nisu napali na Sirijsku vojsku

  • tetejac

    19. septembar 2016 | 20:37

    Koi majmuni ovi ameri ?!

  • Veseli

    19. septembar 2016 | 21:06

    Koliko sam ja shvatio, oni tvrde da je Rusija odgovorna za "pridržavanje primirja od strane sirijskog režima". Dakle, to znači da su Ameri odgovorni za ponašanje ISIS džihadista!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA