≫ 

Zaboravite na knedle sa šljivama, morate da probate ove sa kremom i slane sa sirom (FOTO)

U Banatu se osim sa šljivama, gomboce prave sa ukusom šljiva, krema, ali i slane sa sirom

  • 0

Najslađa manifestacija pod nazivom "Takmičenje u pravljenju gomboca“ jedinstvena je u Banatu i održava se sredinom septembra u etno kući "Torontal“ u Ruskom Selu. Od 12 ekipa koje su učestvovale u ovoj gastro manifestaciji, najukusnije gomboce napravile su žene iz Kulturno umetničkog društva iz Ruskog Sela.

Tradicionalna manifestacija koja svake godine okuplja udruženja žena širom Banata i ove jeseni privuka je vredne domaćice i učesnice koje su se nadmetale u ovom slatkom takmičarskom izazovu.

SRBI IMAJU NAJVEĆU PITU NA SVETU: Krompiruša je duga 27,9 metara! (FOTO)

Svaka ekipa mogla je po sopstvenom izboru da napravi gomboce sa raznim ukusima.

Naviknuti na klasičan ukus gomboca sa šljivama, takmičenje je otišlo i korak dalje pa smo mogli da degustiramo i gomboce sa čokoladom, lešnicima, kremom, višnjama, orasima, ali i slatko slane gomboce sa sirom.

Foto: Facebook/Torontál Kisorosz-Torontal Rusko Selo Foto: Facebook/Torontál Kisorosz-Torontal Rusko Selo

Iskusne u ovoj majstoriji, učesnice su nam objasnile da je za najbolje gomboce pre svega presudan krompir i čvrstina testa koje se pravi nakon što mu se doda brašno, malo soli i šećera. Kako su nam objasnile gošće iz Udruženja žena iz Tobe, testo se mesi, potom razvija i filuje:

- Gomboce pravimo i kod kuće.Kada ih dugo godina spremate, kvalitet ne može da izostane. Volimo klasične sa šljivama, ali ponekada i eksperimentišemo pa stavimo višnje ili kajsije.

Foto: Facebook/Torontál Kisorosz-Torontal Rusko Selo Foto: Facebook/Torontál Kisorosz-Torontal Rusko Selo

Kako da napravite savršene KNEDLE SA ŠLJIVAMA, za samo 50 DINARA (VIDEO) (RECEPT)

Članice Udruženja žena Rusko Selo svake godine učestvuju na manifestaciji:

- Ovo je ujedno i druženje, razmenjujemo iskustva sa drugim udruženjima, upoznajemo se sa njihovim radom i uz sve to pravimo i spremamo ukusna i tradicionalna banatska jela- objašnjava Nada Turudija, predsednica Ruskoselskog Udruženja žena.

Foto: Facebook/Torontál Kisorosz-Torontal Rusko Selo Foto: Facebook/Torontál Kisorosz-Torontal Rusko Selo

SPREMATI ZIMNICU ILI JE KUPITI? Evo šta je jeftinije i da li se isplati praviti je sam!

Od svih ukusa, veličine i oblika, po kvalitetu su se izdvojile gomboce koje su spremile domaćice iz Udruženja Kulturnog umetničkog društva iz Ruskog Sela, drugo mesto pripalo je ekipi Udruženja žena DVD-a, dok su treće mesto osvojile žene iz Nove Crnje. Za sve učesnike pripremljen je ručak i pokloni, dok su za dezert poslužene slatke gomboce, najfinijeg ukusa kakve se samo prave u Banatu.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA