TELEGRAF OTKRIVA: Kriminalci plaćaju 4.000 evra da bi koristili Fejsbuk u zatvoru! (VIDEO)

Osim što surfuju po internetu, kriminalci iz zatvora postavljaju i video klipove, a pljačkaš banaka Zoran Rašković Serdar čak je bio u virtuelnoj vezi s pevačicom Slavicom Ćukteraš

  • 4

Racija u podgoričkom zatvoru Spuž zbog fotografije koju je na fejsbuku objavio Igor Raičević, optužen za ubistvo žene i njenog ljubavnika, podigla je prašinu i van granica Crne Gore i podsetila na desetine sličnih slučajeva iz srpskih zatvora!

Za razliku od crnogorskog slučaja, nijedan jedini srpski kriminalac do sada nije kaženjen zbog korišćenja telefona u zatvoru, a ponajmanje zbog logovanja na Fejsbuk i postavljanja video postova na Jutjubu, takođe iz kazamatskih ćelija.

Nisu kažnjeni ni oni koji su im pomogli da u srpskim zatvorima, u kojima je zabranjeno korišćenje mobilnih telefona, imaju pristup internetu.

Zadovoljenje želje da samo pričaju telefonom ili da vreme prekrate surfovanjem po internetu i druženjima na Fejsbuku robijaši plaćaju od 500 do 4.000 evra, koliko košta podmićivanje čuvara za unošenje mobilnih telefona.

Oni pametniji na Fejsbuku imaju lažne naloge, priča sagovornik upućen u dešavanja iza rešetaka:

- Oni uglavnom koriste naloge svojih žena i devojaka. Na taj način mogu da pošalju šifrovane poruke drugovima napolju, a i manja je verovatnoća da će biti provaljeni. Egzibicionosti se ne ustručavaju da otvaraju svoje naloge i da se hvališu - kaže naš sagovornik.

Jedna od prvih većih bruka stražara i uprave Centralnog zatvora pukla je pre pet godina, kada su presretnuta ljubavna čavrljanja između pevačice Slavice Ćukteraš i njenog onlajn dečka iza brave - pljačkaša banaka Zorana Raškovića Serdara. Rašković je javnosti poznat po bekstvu iz CZ-a kroz deo za pakete, a kasnije i po zašivanju usta u znak protesta.

Njih dvoje su, otkriveno je kada je njegov telefon pao u ruke stražara, nedeljama imali virtuelna druženja preko mobilnog telefona. Serdar je čak i medijima slao fotografije iz zatvora, ali niko nikada nije reagovao na njih.

Zatvorski klip, takođe iz CZ, snimio je i objavio na jutjubu i Kristijan Golubović. Na klupu nazvanom "Mirko i Slavko", Kristijan pokazuje svoje noževe i bodeže:

Na drugom zatvorskom klipu, u društvu svojih cimera pokazuje kao izgleda zatvorska trpeza. Osim toga, na stolu se vide tri mobilna telefona, najbolji dokaz da mobini u CZ nisu nikakva novost:

Kako je to moguće, pitali bi se neupućeni u dešavanja iza zatvorskih ograda.

- Ko ima para, može da plati čuvare da mu unesu mobilni, i to je to. Svako ko ima iole bolji model mobilnog, ima i pristup internetu i Fejsbuku - kaže izvor Telegrafa.rs iz najvećeg okružnog zatvora na Balkanu.

Telegraf.rs već je pisao o zatvorskom cenovniku, ali, podsećamo, neki od bogatijih robijaša nisu žalili pare samo da dobiju telefon. Najskuplje plaćeno unošenje telefona, podseća naš sagovornik, koštalo je 4.000 evra!

- I zatvorska uprava, i stražari, ali i policija znaju da robijaši koriste mobilne i da su mnogi od njih na internetu i na fejsbuku. Druženje na Fejsbuku je, međutim, manji problem od vođenja poslova iz zatvora, upravo preko mobilnih telefona - kaže naš sagovornik.

I izvor našeg portala u policiji potvrđuje da su upoznati s tim da hiljade kriminalaca koriste telefone u zatvoru. U policiji, međutim, ne shvataju zašto nadležni u Ministarstvu pravde ne reaguju na to.

- Policija obezbeđuje zatvore sa spoljašnje strane, ali je nejasno zašto Ministarstvo pravde ne odradi svoj deo posla i ne postavi blokatore koji bi sprečili korišćenje mobilnih telefona? Bez signala robijašima bi mobilni telefoni bili neupotrebljivi, pa ne bi bilo ni rizika zašta ga oni koriste, a ne bi bilo ni tolike korupcije u zatvorima - zaključuje naš sagovornik.

(D. M.)

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hercegov

    18. jun 2012 | 20:03

    zasto ministarstvo ne reaguje,zato sto pojedini njihovi puleni,mislim na rukovodioce,stvaraju svoje grupe koje rade posao sa pritvorenim licima.Ako se to razotkrije tog radnika prebace u ministarstvo i krug se nadtavlja jer je ostala grupa radnika koja ima cilj da nastavi zapoceti posao.Samo oni koji iskoce iz grupe i pocnu da rade za sebe budu provaljeni i eleminisani.Proverite ko je nosio pre sedam godina pistolje ,,glok,, i imace ze deo odgovora na postavljena pitanja i cudjemja zasto se nesta ne preduzima da se spreci unosenja mobilnig,droge i oruzja.

  • Aco

    19. oktobar 2012 | 21:22

    Kako nekad glupo razmisljate :) Telefoni se namerno dopustaju jer tako mogu da prate sve kontakte koje zatvorenik ima. Das mu telefon, snimas sve razgovore poruke, dobijes informacije i pofatas jos vecu grupu ljudi. :) Poz

  • Marija Arsic

    18. jun 2012 | 21:03

    Al su telefoni stvarno mogu na internet he he....to im izgleda strazari iznajmljuju svoje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA