OVO NIKO NE ZNA: Ako vas pas uplaši na ulici, možete da zaradite 100.000 dinara!

Ne mora da dođe do fizičkih povreda da biste uzeli novac od grada

 • 35

Naši građani nisu dovoljno informisani o svojim pravima kada je napad ili ujed psa u pitanju. Verujemo da je svima poznato da mogu da dobiju odštetu od grada ako vas pas ujede, ali da li možete da je dobijete ako pas samo nasrne na vas?

HOĆEMO SPOMENIK STEFANU NEMANJI U BEOGRADU: Strani državnici su dobili svoje, a za našeg vladara još nema mesta (VIDEO)

Naši pravni eksperti kažu da je moguće naplatiti ovakav slučaj. Dakle, ne mora da dođe do fizičkih povreda.

Na ovo pitanje odgovorili su advokati Borivoje Obradović i Nikola Vulović.

- I pored postojanja nadležnih službi koje bi trebalo da reše problem pasa lutalica, nažalost svakodnevno smo svedoci da dolazi do napada, a neretko i do ujeda kako pasa lutalica tako i onih koje imaju vlasnike. U slučaju da dođe do napada ili ujeda psa lutalice gradjanin treba da postupi na sledeći način:

1. Da se javi nadležnoj zdravstvenoj ustanovi radi pregleda sa napomenom da je u pitanju ujed psa. Nakon inicijalnog pregleda ukoliko postoje povrede, lice se upućuje na Infektivnu kliniku, radi dalje analize ( primanje vakcine protiv besnila).

2. Infektivna klinika po službenoj dužnosti obaveštava „Veterinu Beograd“ u cilju pronalaženja konkretnog psa.

Vesić: Protiv korupcije se treba boriti sistemski!

Po pribavljenoj medicinskoj dokumentaciji građani se mogu obratiti Komisiji za naknadu štete od povrede nanesene od nevlasničkih pasa, koja radi pri Sekretarijatu za privredu grada Beograda radi sporazumnog rešenja ili drugoj nadležnoj službi ukoliko se ujeddogodio na teritoriji nekog drugog grada.

Praksa je da su iznosi koje grad Beograd predloži oštećenama višestruko niži nego iznosi koje oštećeni ostvare u sudskom postupku. U pitanju je postupak za naknadu štete, koja može biti materijalna (ukoliko ste bili na bolovanju) i nematerijalna na ime pretrpeljenih fizičkih bolova, pretrpljenog straha i duševnih bolova u slučaju naruženosti koji se dosuđuju najčešće pripadnicama lepšeg pola.

Sam postupak traje od dve do tri godine i u istom je nephodno veštačenje oštećene od strane veštaka medicinske struke i to na okolnosti povrede i pretrpljenog straha. Dosadašnji iznosi koji se naplaćuju kroz sudski postupak je od 100.000,00 dinara, pa na više u zavisnosti od povreda i pretrpljenih duševnih bolova. Ukazujemo da ukoliko nije pas lutalica već pas koji ima vlasnika naknadu štete potražujete od vlasnika, a ne od grada koji odgovara samo u slučaju pasa lutalica.

Naša preporuka je ukoliko se odlučite za sudski postupak angažujete stručnu pomoć koja će na najbolji način uspeti da zaštiti vaše interese - kažu navedena pravna lica.

Uvek je dobro da imate nekog dobrog svedoka, jer mnogi ljudi zloupotrebaljavaju ovaj zakon.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Nikola

  24. novembar 2016 | 17:34

  To ce samo opstinari,kolmunalci i njima bliski da isprazne budzete gradova,ko ce meni da da tolike pare i da mi poveruje a uzgred sam i postar?

 • Doberman

  24. novembar 2016 | 19:58

  uzeo sam kikireza i dve kokoce( ukrasna zivina) rekli su da ih uklonim iz dvorista jerbo sam prva gradska zona, OK, sad bi i pse da uzmu jer plase lopove, OK, uzecu alpskog jarca od 120kg pa cu njega da setam, u zakonu i gradskoj uredbi o tome nema nista, pa da se teramo...

 • toplistanadrealista

  24. novembar 2016 | 17:17

  Dzukele ce me dokusuriti!!..... Iiiiiiiiiiiiiiiiiiii beeesniii psi, besni psi, jure me po parku, besni psi, vrebaju u mraku, besni psi, prljavi i zli....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA