Upokojio se episkop Jegarski Jeronim

Bavio se izradom doktorske disertacije iz oblasti liturgičkog bogoslovlja

  • 8

Episkop jegarski Jeronim (Močević), vikar Episkopa bačkog g. Irineja upokojio se juče (24. novembra) oko 22 časa, saopštila je Bačka Eparhija.

Obustavljena registracija vozila na kosovskim tablicama!

Episkop jegarski Jeronim (Močević) rođen je u Sarajevu 26. septembra 1969. godine, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Monaški postrig je primio na praznik Sabora svetog arhangela Mihaila, 8/21. novembra 1990. godine, u Svetoarhangelskom manastiru u Кovilju. Na praznik Svetog Save, prvog arhiepiskopa srpskog, 14/27. januara 1991. godine, rukopoložen je u čin jerođakona rukom Episkopa bačkog g. Irineja.

U čin arhiđakona je rukopoložen je na dan Sabora svetog arhangela Gavrila 13/26. jula 1999. godine. Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu 2002. godine.

U Nedelju svih svetih, 9/22. juna 2003. godine, Episkop bački ga je rukopoložio u čin prezvitera u manastiru Кovilju. Po završenom fakultetu, upisao se na postdiplomske studije na Papskom orijentalnom institutu u Rimu, gde je 2005. godine stekao zvanje magistra teologije.

Bavio se specijalističkim studijama u oblasti liturgike. U toku postdiplomskih studija usavršavao je svoje znanje francuskoga jezika u Centru za učenje francuskog jezika u Bezansonu (Francuska). U čin arhimandrita je rukoproizveden rukom Mitropolita mitilinskog g. Jakova na praznik Svetog apostola Filipa 2008. godine, u crkvi Svete Filoteje u Smirni (Mala Azija). U Manastiru Svetog proroka Ilije u Mitilini, na ostrvu Lezvosu u Grčkoj, o prazniku Svetog proroka Ilije, Mitropolit ikonijski g. Teolipt rukoproizveo ga je u duhovnika.

Iste godine je završio napredni nivo nemačkog jezika na Univerzitetu u Beču. Bavio se izradom doktorske disertacije iz oblasti liturgičkog bogoslovlja. Govorio je grčki, italijanski, francuski, ruski, nemački i engleski jezik.

Na redovnom prolećnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve 23. maja 2014. godine izabran je za Episkopa jegarskog, vikara Episkopa bačkog. Čin hirotonije izvršio je Njagova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej, u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u Novom Sadu, 28. septembra 2014. godine. Patrijarhu su sasluživala dvadeset i dva episkopa, više arhimandrita i protojereja, kao i devet đakona.

- Od početka obnove manastira Кovilja i duhovne obnove bratstva, jerođakon Jeronim je dao nemerljiv doprinos obnovi bogosluženja i njegovom blagoljepiju, po čemu je ovaj manastir ubrzo postao nadaleko poznat. Jedno vreme boravio je u manastiru Grigorijatu na Svetoj Gori, gde se učio svetogorskom monaškom etosu i drevnom bogoslužbenom poretku – saopštila je SPC.

U saopšptenju se dalje dodaje da je “episkop Jeronim je, živeći u manastiru Кovilju, kao vikar Episkopa bačkog g. Irineja, bogoslužio u mnogim hramovima Eparhije poučavajući verni narod i sa svojstvenom mu neposrednošću svedočio radost

Vaskrsenja Hristova i vaskrsenja našeg koje nam je Gospod darovao, kojem se nadamo i koje čekamo”.

Vreme služenja zaupokojene Liturgije i opela novoprestavljenom vladici Jeronimu eparhija Bačka će naknadno saopštiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera kontras

    25. novembar 2016 | 16:30

    НЕКА ПОЧИВА У МИРУ !НЕКА МУ ЈЕ ЛАКА ЦРНА ЗЕМЉА!

  • Сурдулица

    25. novembar 2016 | 16:36

    Лака ти црна земља и покој души брате мој

  • Petros

    25. novembar 2016 | 21:06

    Večnaja pamjat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA