• 0

Potraga za nestalim osobama nije laka i bezbolna, čak ni za policiju. Ovako to rade u Srbiji

Ono što je policiji u prvom trenutku najpotrebnije su osnovni podaci - opis osobe i fotografija

  • 0

Od trenutka kada se prijavi nestanak osobe policija odmah kreće u potragu, a čak 95 odsto lica, koja su proteklih godina u Srbiji prijavljena kao nestala, su pronađena.

Pronađen dečak (14) koji je nestao na Zvezdari (FOTO)

U poslednjih nekoliko meseci sve češće u medijima i na društvenim mrežama vidimo apele porodica koje traže svoje najdraže koji su nestali - što deca, što ljudi srednjih godina, što stariji... Ponekad nestalu osobu policija pronađe nakon nekoliko dana, a ponekad se ispostavi ono najgore, ali dešava se da neke policija godinama ne pronađe.

Međutim, u MUP-u kažu da je procenat rešenih slučajeva i pronađenih nestalih lica čak 95 odsto, a u nekim godinama je taj procenat i veći.

- Najčešći motivi nestanka su problemi u porodici, bolest, problemi emotivne prirode, dok deca i maloletnici najčešće nestaju zbog problema u školi. Bilo da su to izostanci ili loše ocene... - objašnjavaju iz MUP-a.

Kako izgleda potraga za nestalim osobama?

- Čim građani dođu policiju i prijave nečiji nestanak, istog trenutka počinje potraga, jer ne postoji zakonski rok za podnošenje prijave o nestanku. Reaguje se odmah - kažu u MUP-u za "Blic".

Ono što je policiji u prvom trenutku najpotrebnije su osnovni podaci - opis osobe i fotografija.

- Policija prvo obavlja razgovor sa osobom koja prijavljuje nestanak, a onda i sa drugim osobama iz užeg i šireg okruženja, porodicom, prijatlejima... Odmah se obilaze lokacije na kojima je nestala osoba poslednji put viđena i razgovara se sa građanima koji se tamo zateknu i koji mogu da pruže korisne informacije - kažu iz MUP-a.

Kako objašnjavaju, prikupljeni podaci o nestaloj osobi dostavljaju se i drugim policijskim stanicama i upravama kako bi se upoznale sa detaljima slučaja i preduzele potrebne mere i radnje na pronalasku.

Foto: Facebook/Sandra Stamatovic

Foto: Facebook/Sandra Stamatovic

16 dana potrage za Sandrom

Beograđanka Sandra Stamatović (37) nestala je pre više od dve nedelje u Beogradu. U njenoj porodici je zavladao muk, svakog trenutka nadaju se da će ih neko pozvati i reći im da je samohrana majka maloletne Anđele dobro... Međutim, to nikako da se dogodi.

Sandra jeposlednji put je viđena 29. novembra kod Bogoslovije, nedaleko od Pančevačkog mosta, kada je izašla iz "Galenikinog" autobusa u povratku sa posla. Sandrina porodica je odmah kontatirala policiju i prijavila njen nestanak.

(Теlegraf.rs/Blic.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok