• 75

Evo koliko košta jedna mrsna SRPSKA SLAVA (CENOVNIK)

Cena slave je malo ispod prosečne plate u našoj zemlji. Naravno, sve zavisi od broja gostiju i navika domaćina

  • 75

U susret jednoj od najrasprostranjenijih slava u Srba, Svetom Nikoli, napravili smo listu i cenovnik i izračunali prosečnu cenu slave u Srbiji. Budući da je ta slava posna, ali da je mnogi tako ne obeležavaju, već "mrse", tj služe pečenje i ostale ne-posne namirnice, uračunali smo sve stavke. U svakom slučaju, cena kvalitetne ribe po kilogramu, ista je kao cena kilograma prasetine ili jagnjetine.
PAŽNJA: Lopovi haraju u vreme SLAVSKIH proslava!

Prema slobodnoj računici, slava vas ukupno košta oko 30.000 dinara. 
Nezaobilazna hrana na slavi je jagnjetina ili prasetina. Idemo od jagnjetine. Kilogram ovog mesa košta 700 dinara. Ako uzmemo u obzir da kilogram pojede 4 osobe, a da na slavi imate, recimo, 20 ljudi, onda je to 3.500 dinara za jagnjetninu.
Ukoliko slavite posno, riba je još skuplja: U zavisnosti od vrste ribe, cene su između 300 i 2500 dinara po kilogramu, pa to na kraju izađe čak i skuplje od pečenja.
Kilogram prasetine košta 400 dinara. Uzećemo istu računicu kao za jagnjetinu i dolazimo do računice da vam za ovo meso treba oko 2.000 dinara. 
Naravno, i žito je nezaobilazno. Kilogram slavskog žita košta 200 dinara, a najskuplje je piće. Ono će vas ispasti oko 15.000 dinara, po nekoj slobodnoj računici.

Koliko novca izdvajate za slavu?

Glasajte

Pet kilograma slavskih kolača košta oko 5.000 dinara. 
Za salate i predjela takođe treba da izdvojite nekoliko hiljada dinara, recimo oko 3.000. 
Slavska sveća košta do 500 dinara, a ako želite usluge popa to je oko 1.500 dinara.
Kada podvučemo celu računicu, na kraju ispada da nam za slavu vam treba, kako smo napisali i na početku teksta oko 30.000 dinara.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • veljko

    Slava sluzi za zdranje i ispijanje.

  • Pravoslav

    15k za pice? A jel u kafani ili kuci?

  • NN

    500e najmanje bre. Jagnje i prase 150e najmanje. Kolači 50e. Predjelo 50e piće 100-150. Sarma da se spremi 30e. Sveca,kolač,pop još 30e. I još 50 e na salate,salvete i druge sitnice.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima