Od kada slavimo slavu? Sigurno ne znate za bar jedan detalj

Srbi su primili hrišćansku veru u 9. veku

  • 2

Danas je Sveti Nikola, krsna slava koju obeležava, prema nezvaničnim procenama, preko 30 odsto srpske populacije.

Srbi u nedelju uveče krenuli iz Beograda i ostalih gradova u Prištinu da proslave Svetog Nikolu!

SLAVIMO SVETOG NIKOLU, JEDNOG OD NAJVEĆIH SVETACA: Obavezno izgovorite OVE reči za mir, zdravlje i sreću

Ako ste se ikada zapitali - otkada je to tako, evo i odgovora koliko vekova unazad se slave pravoslavni sveci, i koji su, prema učenju, naši zaštitnici pred Bogom i pomažu nam, kako u dobrim, tako i u teškim trenucima.

Kao narod primili smo hrišćansku veru u 9. veku, a kako su naši preci bili mnogobošci, teško su se odricali običaja. U zamenu, uzeli su da slave po jednog hrišćanskog sveca, i to onog na čiji su dan primili Sveto krštenje. Prvi put srpska slava se pominje 1018. godine.

U davna vremena, mogli ste da promenite ime, prezime, ali svog svetitelja se nijedna porodica nije odrekla. Jedno vreme, u vreme bivše Jugoslavije, slave su bile zamrle, ali od devedesetih naovamo, ponovo su oživele.

Logično, slava se prenosi sa kolena na koleno, tačnije sa oca na sina. Običaj je da se osveti vodica nekoliko dana pred slabu i da sveštenik donese Božji blagoslov u kuću. Dan pre slave mesi se slavski kola od pšeničnog brašna, bez dodataka, a običaj je da se na kolač stavi krst i pporuka "Isus Hristos pobeđuje".

Osim Srba, sveci se slave u Makedoniji, pojedinim delovima Bugarske (oko Timoka uglavnom). Takođe, ima je i kod katolika u Boki Kotorskoj, Baru, južnoj Hercegovini, Dalmaciji. Slave i Albanci katolici, muslimani u Bosni i Raškoj oblasti, kao i pravoslavni Vlasi, Goranci i Hrvati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOZA ZEMUNAC

    19. decembar 2016 | 11:32

    SREĆNA SLAVA SVIM SVEČARIMA, U CELOM SVETU.

  • Mirko&Slavko.

    21. decembar 2016 | 14:12

    А да ли неко слави Бога,који је у другој Заповести то изричито забранио.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA