Pakao: Avion prinudno sleteo zbog Poljaka koji je pretio bombom jer je čuo glas Boga

Optužen je za širenje alarmantnih glasina i ugrožavanje bezbednosti letelice

  • 0

Poljak (68) koji je sinoć na letu sa Kanarskih ostrva u Varšavu pretio aktiviranjem bombe i prinudno prizemljio boing 737 poljske čarter kompanije Enterer u Pragu, nije imao eksploziv, nije bio pijan ni drogiran, već se pravdao da je slušao glas Boga, saopštila je danas češka policija.

DRAMA NA AERODROMU U PRAGU: Avion prizemljen zbog pretnje bombom

"Reč je o čoveku koji je svoje ponašanje pravdao time da je slušao glas Boga. Optužen je za širenje alarmantnih glasina i ugrožavanje bezbednosti letelice", saopštila je portparolka policije Kateržina Rendlova.

  Prema svedočenju poljskih turista iz boinga Enterera sa 168 ljudi koji su se jutros vratili u Varšavu, taj Poljak posvađao se sa stjuardesama iako na početku ništa nije ukazivalo na to da može da predstavlja nekakvu pretnju.

- Pilot nam je rekao, da bi umirio podozrenje ostalih putnika, da ćemo sleteti u Pragu jer se desio nekakav kva - kazao je poljskoj televiziji TVN24 jedan od 162 putnika koji su sa šest članova posade leteli iz Španije kući u Poljsku.

Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec, čim su specijalci upali u avion uz pomoć vatrogasa i uhapsili sumnjivog Poljaka koji nije pružao otpor, ali nije ni komunicirao sa njima, rekao je da uhapšeni nije izgledao pijan, isključio je mogućnost terorističkog napada i dodao da pre liči na "iščašenog" čoveka.

Pilot boinga Enterera na letu iz Las Palmasa u Varšavu zatražio je od češke kontrole letenja sinoć da prinudno sleti u Prag zato što neko od putnika preti bombom i zamolio punu pomoć - vatrogasce, hitnu pomoć pirotehničare i antiterorističku jedinicu.

Avion je sklonjen na stari deo aerodroma koji koriste češki zvaničnici i vojska, na nekoliko desetina minuta bio je zatvoren za sletanja i poletanja međunarodni aerodrom Vaclav Havel.

Avion su ubrzo opkolila vozila policije i vatrogasaca uz čiju pomoć su specijalci upali u avion i uhapsili problematičnog putnika, a u akciji niko nije povređen, niti je bilo panike među putnicima.

Putnici su evakuisani jutros avionom koji je po njih poslao iz Varšave Enterer, a češka policija saopštila je danas da pirotehničari ni nakon detaljne višečasovne pretrage u avionu nisu našli eksploziv.

Poslednji sličan incident odigrao se u Pragu 2006. godine na letu iz Moskve u Ženevu kada je Rus Jevgenij Dogajev pijan pretio posadi da ima bombu, a kasnije je u Češkoj osuđen na dve i po godine zatvora zbog ugrožavanja bezbednosti vazdušnog saobraćaja.

Poljska čarter kompanija Enterer morala je prinudno prizemlji juče još jedan svoj avion sa leta za Kipar zato što mu je neposredno nakon poletanja sa aerodroma u Varšavi u motor uletela ptica. Pilot je nakon što je kružio sat i po vremena da se oslobodi dela goriva bezbedno sleteo na aerdrom Frederik Šopen u Varšavi.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA