≫ 

Nije sve u šljivi: Oni prave rakije i od KIVIJA, TARTUFA i KUPUSA (FOTO)

- Pravili smo ove godine prvi put i rakiju od mušmula, ali ona nije dočekala ni da je izložimo na sajmovima, prodata je rekordno brzo - kaže Biljana Milošević

  • 8
Pravljenje rakije, rakija Foto: Telegraf

Mada većina ljubitelja dobre kapljice pije i zna za rakiju od šljive, kruške i dunje, u Srbiji se proizvode rakije od čak par desetina vrsta voća, ali i od povrća, recimo kupusa.

SVAKA ČAST, LEGENDO: Čačanin osnovao muzej rakije u čast majci, a sad ima i AJKULU (FOTO)

Stanimir Minić iz Donje Trepče kod Čačka proizvodi više od 30 vrsta voćnih rakija. Ovaj višestruko nagrađivani proizvođač često eksperimentiše.

- Posebno sam ponosan na rakiju od neprskane kruške, takiša. To je sorta koja raste na većim nadmorskim visinama. Ponosan sam i na rakije od mušmula, šumske jagode, maline, kajsije, trnjina, drenjina, ribizle, a oprobao sam se i u pravljenju rakije od banana i dinje. U čast Futoškog kupusa i Kupusijade u Mrčajevcima proizveo sam i rakiju od kupusa. Ona je više atrakcija u ovoj kolekciji - kaže Stanimir Minić.

On je za kvalitet svojih rakija, od 2005. do 2016. godine uzastopce nagrađivan titulama šampiona kvaliteta, čime se svrstao u red najboljih proizvođača u Srbiji.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Biljana i Stojan Milošević iz Medveđe peku osam vrsta rakije, lozovaču, dunjevaču, šljivovicu, kajsiju, višnjevaču, medovaču, krušku.

- Pravili smo ove godine prvi put i rakiju od mušmula, ali ona nije dočekala ni da je izložimo na sajmovima, prodata je rekordno brzo - kaže Biljana Milošević.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pre nekoliko godina pažnju javnosti privukao je Žika Živić iz sela Dobrotin u centralnom Kosovu, koji je pekao u manjim količinima rakije i od paradajza i dinja, a onda i od kivija. Molerskim mikserom je izmešao kupljenih 1.700 kilograma kivija i tu masu pomešao sa svega pedesetak kilograma šećera.

Zatim je sve to ostavio da za tri - četiri dana provri u burićima, a onda ispekao, pa prepekao petnaestak kazana rakije od kivija.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Iz Specijalnog rezervata prirode Zasavica, najavljuju novi luksuzni proizvod - rakiju od tartufa. Pola litra košta i do 2.500 dinara. Rakija se pravi i od belih i od crnih tartufa. Nekoliko parčadi tartufa se ubaci u flašu sa alkoholom u kojem moraju da odstoje najmanje dve nedelje. Njihov specifičan ukus pojačava aromu pića.

Tartufi jačaju ceo organizam, te se ova rakija preporučuja i srčanim bolesnicima, ali i onima sa tegobama pluća i jetre, a povoljno utiče i na nervni sistem.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Rakiju dobri poznavaoci ovog pića mogu spremati i od suvih šljiva. Najneobičnije rakije su kokosovača, nanovača, rakija od pomoranžde, od kivija, banane, lubenice, smokve, rakija od crne i crvene ribizle, kimovača i rogovača.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Inovacioni centar Tehnološko metalurškog fakulteta iz Beograda i Institut za voćarstvo iz Čačka razvili su tehnološki postupak za proizvodnju rakije od maline, i to smrznute, a uz očuvanje mirisa i ukusa ovog voća.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA