≫ 

Čudo u Banatu: Koza na svet donela CRNO JARE o kome priča ceo svet! (FOTO)

Prema rečima domaćina to govori da će 2017. godina biti izvesnija uz krilaticu "crno jare donosi pare“

  • 8
Foto: juznibanat.rs Foto: juznibanat.rs

U selu Nikolinci poznatom po krovovima sa najviše roda u Banatu, ovih dana pažnju odgajivača i radoznalih ljubitelja životinja privlači vest da je u domaćinstvu Slavka Čečarića koza rase Alpina ojarila mladunče crne boje.

NEZAPAMĆENO ČUDO U TREBINJU: Petao nosi jaja!

Čečarića ovih dana pozivaju mnogi radoznali odgajivači i ljubitelji žuvotinja iz zemlje i inostranstva kako bi im otkrio "tajnu" kako je crno jare došlo na svet.

Inače, čuvši da selo odumire, Čečarić je pre par godina rešio da u ovom pitomom mestu kraj Međunarodnog puta Beograd -Temišvar kupi kuću i počne da gaji koze, patke i guske, a u planu su mu i svinje rase mangulica.

– Završio sam poljoprivrednu školu, a kao srednjoškolac maštao sam da jednog dana imam svoje imanje i stoku. Obilazeći južnobanatska sela, odlučio sam da se u Nikolincima, na prostoru nekašnjeg dna panonskog mora usidrim, i na nepreglednim pašnjacima napasam stada, započinje svoju priču Čečarić koji je posao počeo sa sedam koza rase Alpina i domaćim.

Kazao je i da se nada da će na blagorodnom pašnjaku sa sočnom travom, udružen sa komšijama, ukrupniti stado, kako bi poboljšali genetski potencijal koza.

Foto: juznibanat.rs Foto: juznibanat.rs

A o tome kako je dobio crno jare, kaže:

Ukrštanjem pomenutih rasa koza dobio sam crno jare. Cilj mi je da ga uz dobru veterinarsku zaštitu i preventivu odgajim. Koze su ješne, napredne, razigrane i zato sam svoje stado nazvao „veselim“, kaže sagovornik i dodaje:

– U odnosu na ostalu stoku u agrobiznisu, kozarstvo kod nas još uvek nije toliko profitabilno. Da gajim koze opredelila me ljubav prema životinjama i sve ono što je u Banatu tradicija. Računam da uvećam stado i da kozarstvo na ovim prostorima zaživi kao nekada.

Čečarić redovno prati TV emisije o kozarstvu i brine ga to što je sve više napuštenih salaša na kojima je nekada bilo koza i ovaca. S druge strane, raduje ga pojava što se selu vraćaju mladi i obrazovani ljudi i uveren je da će ukrupnjavanjem proizvodnje svi imati koristi.

Slavko Čečarić ističe da ova proizvodnja garantuje egzistenciju, pogotovu što koza nije zahtevna životinja i njeno se gajenje isplati. Pored mini pašnjaka kojeg ima uz okućnicu, Čečarić perspektivu gajenja stoke vidi i u 30 kilometara prostranoj i neiskorišćenoj livadi koja se proteže od Nikolinaca do Kanala DTD.

Primer ovog odgajivača koza ukazuje na to da uz manje subvencije države, mesta i prostora za život na selu ima.

(Telegraf.rs/juznibanat.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA