• 4

Ptice po ovoj hladnoći nikako ne hranite hlebom: Važno upozorenje za sve koji se šetaju pored ledenih reka

Zavod, na osnovu informacija dobijenih iz medija da su se građani individualno organizovali u spašavanju ptica, mišljenja je da građani treba da budu obazrivi, imajući u vidu pojavu ptičjeg gripa u populaciji labudova u Srbiji

 • 4

Trenutne niske temperature vazduha ne pogoduju divljim životinjama i ptice ne treba uznemiravati i rasterivati sa lokacija gde se nalaze, a hranjenje ptica, uključujući i labudova, poželjna je mera, ali tom prilikom ne treba dolaziti u kontakt sa pticama i ulaziti u prostor gde se ptice kreću, preporučio je nedavno Zavod za zaštitu prirode Srbije.

 

Ptičiji grip nadomak Novog Sada: Zatvorene tri ulice zbog zaražene živine

 

Kako su istakli, ptice treba hraniti isključivo zrnastom hranom, odnosno pšenicom i kukuruzom, a ptice iz reda pevačica i suncokretom. Prilikom hranjenja ptica nikako se ne sme koristiti hleb, budući da su "so i kvasac pogubni za ptice", kao i za njihova staništa, jer se njihovom razgradnjom narušava vodeni ekosistem.

 

Zavod, na osnovu informacija dobijenih iz medija da su se građani individualno organizovali u spašavanju ptica, mišljenja je da građani treba da budu obazrivi, imajući u vidu pojavu ptičjeg gripa u populaciji labudova u Srbiji.

 

U tom smislu se ne preporučuje građanima da samoinicijativno zbrinjavaju i dolaze u direktan kontakt sa divljim pticama, naročito na vodenim staništima.

 

Zavod ističe da su labudovi, među kojima je kod nas najrasprostranjenija vrsta labud grbac, adaptirani su na boravak u ledenim vodama, budući da su im prirodna staništa severni krajevi centralne i severne Evrope, te da su mehanizmi kojima se u najvećoj meri brane od niskih temperatura ležanje ili sedenje na ledu i snegu, nogu povijenih u perje, kako bi održali optimalnu telesnu temperaturu.

 

To može da izgleda kao da su ptice zarobljenje u ledu, a zapravo to nije slučaj, te se i zbog toga ne preporučuje građanima da samoinicijativno zbrinjavaju divlje ptice.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dr.nauka Biologije

  18. januar 2017 | 20:51

  Parcetom hleba se narusava ekosistem??? Koga vi zezate? Koji su to strucnjaci rekli?

  31
  3

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok