Tragedija u Srbiji: Sara Trifunović, koja ima samo dve i po godine, umrla od upale pluća!

Roditelji nesrećne malene otkrivaju da su lekari naveli da je uzrok smrti bronhiolit, što je nešto između bronihitisa i upale pluća

  • 15

Sara Trifiunović iz Svilajnca, koja ima dve i po godine, umrla je od zapaljenja pluća u jagodinskoj bolnici.

ŠTO SI SE STISLA KOJI K., GLUPAČO, HOĆEŠ DA TE MILUJEM? Mateu Janković su maltretirali kad je rodila mrtvu bebu

Roditelji nesrećne malene otkrivaju da su lekari naveli da je uzrok smrti bronhiolit, što je nešto između bronihitisa i upale pluća.

Malena je pre desetak dana lečena u svilajnačkom Domu zdravlja zbog kašlja. Tada je bila na inhalaciji.

Sahranjena je juče u rodnom Kušiljevu.

- Našu bol ništa ne može da nadoknadi. Očekujemo nalaz obdukcije. Nezvanično su nam kazali da je dete preminulo od zapaljenja pluća, a dete je lečeno inhalcijom od kašlja. Sara bi u aprilu napunila tri godine - kaže za Blic neutešni otac Miloš.

Saru su roditelji odveli kod lekara, zbog temperature, 28. decembra kada je dobila terapiju, ali 9. januara u ponedeljak ujutru prepisana je samo inhalacija.

- Posle prve terapije 28. decembra detetu je bilo bolje nekoliko dana, zatim su usledili praznici, ali u subotu i nedelju počela je kašlje. U ponedeljak nam je doktorka dala inhalaciju. Pitao sam doktorku da se uradi snimanje pluća, ali ona je smatrala da ne treba zračiti malo dete - priseća se Miloš.

Inhalacija ju je osvežila, ali joj je tokom dana bilo sve gore i gore, a oko ponoći je zatražena pomoć u hitnoj službi. Potom je upućena u Jagodinu, ali spasa nije bilo.

Oko četiri sata u utorak ujutru je preminula.

- Lekari ništa nisu mogli da urade. Sada se svi pitamo zašto doktorka nije dala uput za snimanje pluća, zašto nismo dobili uput da radimo laboratoriju, analizu krvi i mokraće. Sara je živa stigla do Jagodine, dete je disalo kada ga je supruga predala lekarima.

- Lekari su pokušali reanimaciju, sve što je bilo u njihovoj moći - priča Miloš i pita se kako lekari u Svilajncu "nisu čuli zapaljenje pluća, jer nije to mala stvar".

- Doktor kome verujemo je rekao da je kašalj i prepisao inhalaciju u kućnim uslovima. Imamo još jedan problem u selu, beba od trinaest meseci, lečena je četiri nedelje od gripa, a sada ima zapaljenje pluća i u mnogo teškom stanju leži na pedijatriji u Ćupriji - priča Miloš.

Sara je primljena u jagodinsku bolnicu sa dijagnozom bronhiolit, odnosno prelazno stanje između bronhitisa i upale pluća. To je po rečima lekara stanje koje se leči, a dete je lečeno od 1. januara. Životne efunkcije deteta su odumirale kada je ušlo u bolnicu. Lekari, pedijatri i anesteziolozi su pokušali reanimaciju, međutim nije im ostalo ništa drugo sem da konstatuju smrtni ishod, dete više nije davalo znake života.

- Dete je već bilo mrtvo kada je dovezeno u bolnicu. Ništa zvanično bolnica nije saopštavala povodom toga. Imali smo unutrašnju kontrolu, stučnu proveru, komisija je zasedala, pa kada bude sve poznato videćemo da li ćemo izaći sa saopštenjem u javnost. Uglavnom se sve sprovodi što treba po tom pitanju.

- Tražena je sudsko-medicinska obdukacija, roditelji su bili protiv toga, ali tužilaštvo i zakon to nalažu - kaže za Blic zamenik direktora te bolnice dr Aleksandar Ilić.

U Višem tužilaštvu potvrđuju da je obdukcija obavljena i da se za desetak dana očekuju rezultati svih analiza, jer su delovi tkiva poslati u laboratorije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branko

    13. januar 2017 | 15:33

    Boze,gde si??!!!Pocivaj u miru I sa andjelima,malena!:(

  • Zaštoo!!!

    13. januar 2017 | 17:09

    Dokle vise da deca umiru od preloma ruke,upale pluca...tuga velika!!!

  • Sale79

    13. januar 2017 | 18:58

    A znaju da traže da ih zakonom zaštite kao službena lica kad ih neko napadne a nemaju veze da leče ljude. Saučešće porodici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA