• 3

Ovo su najtraženiji poslovi u Srbiji: Neke od njih sigurno znate da radite!

Analiza je pokazala i da su kandidati sa srednjom stručnom spremom najtraženiji

  • 3

Najviše šansi za zaposlenje u prethodnoj godini imali su kuvari, automehaničari, frizeri, diplomirani inženjeri elektrotehnike i vozači, dok je u IT sferi ponuda poslova bila veća od interesovanja kandidata, prema analizi tržišta rada za 2016. godinu koju je sproveo sajt "Infostud".

Na sajtu je prošle godine objavljeno gotovo 24.000 oglasa, što je za 29 odsto više nego 2015. godine, dok je na razne pozicije konkurisalo više od 205.000 kandidata.

Najviše postavljenih konkursa, kao i u 2015. godini, bilo je u oblasti trgovina/ prodaja, IT, administracija, mašinstvo i elektrotehnika, a najčešće su raspisivani oglasi za radna mesta:

prodavac, komercijalista, administrativni radnik, vozač, telefonski operater, ali i za IT pozicije, kao što su Java programer, NET developer i PHP programer.

Ako znate OVO da radite, u Srbiji ne morate da brinete za posao

Foto - Ilustracija: Pixabay, Marko Todorovoić

Foto - Ilustracija: Pixabay, Marko Todorovoić

Na stranom jeziku objavljeno je 6.630 oglasa u kojima je preduslov za konkurisanje za radnu poziciju bilo poznavanje traženog jezika, a to je najčešće bio engleski jezik, potom nemački i mađarski.

Vojska zapošljava 500 ljudi: Imate još samo nekoliko dana, evo koje uslove morate da ispunite

Istraživanje je pokazalo da su IT-jevci i dalje na ceni, pošto je ponuda poslova u IT sferi još uvek veća od interesovanja kandidata, a najčešća ponudjena radna mesta su: JAVA Programer, .NET Developer, PHP programer, iOS Developer i Android Developer.

Foto: Profimedia/Panthermedia

Foto: Profimedia/Panthermedia

Sa druge strane, pozicije na kojima je bilo manje objavljenih oglasa u odnosu na broj konkurisanja, odnosno na kojima je tokom 2016. godine bilo teže pronaći posao su poljoprivredni tehničar, turistički vodič, kontrolor prodaje i saradnik za unapređenje prodaje.

Nemačka hoće što pre da zaposli 1.350 medicinskih radnika iz Srbije. Evo kako da se prijavite i koji su uslovi

Korisnici sajta najčešće su svojim prijateljima preporučivali oglase sledečih kompanija: NIS a.d., Coca Cola Hellenic Srbija d.o.o., Lidl Srbija KD, Keprom d.o.o. i Telenor d.o.o.

Analiza je pokazala i da su kandidati sa srednjom stručnom spremom najtraženiji, pošto su poslodavci tokom 2016. u 60 posto oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom.

Sa druge strane, više od polovine kandidata imalo je visoku stručnu spremu.

Svaki treći kandidat ima 10 i više godina radnog iskustva, dok onih sa od 1 do 3 godine ima 23 posto.

Bez ikakvog radnog iskustva na slobodna radna mesta konkurisalo je skoro 7 posto kandidata, navodi se u analizi "Infostuda".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera kontras

    Димничаре сте заборавили!

  • Ja

    Zato svi beze preko.Bolje da radis za 2000e nego kod nas za250e,ko je ovde lud?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima