Hoćemo li pametno iskoristiti IT sektor? Nedelja budućnosti je pred nama

Predviđena je dodela bespovratnih sredstava za startap projekte i podrška razvoju startap ekosistema, jačanje IT klastera, startap habova i tehnoloških inkubatora

  • 3
Kompjuter, račurar, čovek za kompjuterom, laptop Foto: Profimedia

Povodom Evropske nedelje startapa koja se obeležava naredne sedmice, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je izjavila da je potrebno iskoristiti potencijale koje ima tehnološki startap, za razvoj IT sektora, ali i celokupne privrede Srbije.

Predavanja propalih preduzetnika postala hit u Beču

Foto: Promo Foto: Promo

Matić je navela da nedavno usvojena Strategija razvoja IT industrije, između ostalog, određuje mere podrške za IT preduzetništvo i startap projekte i da je u toku izrada Akcionog plana, saopšteno je iz ministarstva.

- Predviđena je dodela bespovratnih sredstava za startap projekte, u cilju povećanja broja tržišno uspešnih srpskih startap privrednih subjekata u čijim projektima dominantnu ulogu imaju informacione tehnologije - navela je ona.

-Takođe, predviđena je i podrška razvoju startap ekosistema, jačanje IT klastera, startap habova i tehnoloških inkubatora, kako bi se povećala njihova sposobnost da podrže osnivanje i ubrzani razvoj većeg broja novih privrednih subjekata u oblasti IT, kao i podrška razvoju tehnoloških centara - istakla je Matić.

Ona je podsetila da je u okviru Javnog konkursa za dodelu sredstava za programe za razvoj informacionog društva, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija dodelilo i sredstva podrške IKT zajednicama koje doprinose umrežavanju građana i privrednih subjekata na lokalnom nivou i povećanju kompetencija građana u oblasti IKT industrije i tehnološkog preduzetništva, a sve u cilju zapošljavanja i samozapošljavanja u oblasti IKT-a.

Evropska nedelja startapa koja se ove godine obeležava od 6. do 10. februara je inicijativa koju od prošle godine promovišu Evropska komisija i Startap Evrope, sa ciljem podsticanja preduzetništva u regionu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kamanda

    5. februar 2017 | 17:22

    Samo nek se država ne meša i biće sve uredu.

  • Математика

    6. februar 2017 | 06:50

    Svuda u svetu porez na IT usluge je preko 50%,koliko nasa drzava tu samo gubi, dizi POREZ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA